Το αδιαχώρητο απόψε στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας – Φωτογραφίες και βίντεο
“Σε λίγο, κατά το βραδάκι, να δεις τι θα γίνεται εδώ”, μου είπε ένας Πατρινός πωλητής αθλητικών ειδών που ξεκουραζόταν πίσω από τον πάγκο του, εκμεταλλευόμενος μια μικρή μεσημεριανή ανάπαυλα της κίνησης στην εμποροπανήγυρη της Αγίας Βαρβάρας. Δυο μέρες στο πόστο του, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν είναι και λίγο.
Όπως πάντα η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας προσελκύει χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Αθήνας, που έρχεται να ανάψει ένα κερί και -γιατί όχι- να κάνει ψώνια. Είναι μία από τις πιο μαζικές γιορτές του Λεκανοπεδίου -αν όχι η μεγαλύτερη. Η πολυκοσμία αυτή με τη σειρά της φέρνει εμπόρους από όλη την Ελλάδα και ό,τι βάζει ο νους σου σε προϊόντα απλώνεται σε εκατοντάδες “εμπορικά των δύο ημερών”. Μεγάλος κερδισμένος με τη σειρά του είναι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, αφού ένα υπαίθριο μαγαζί μέσου μεγέθους κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Και είναι πραγματικά αμέτρητοι οι πάγκοι και στις δύο πλευρές της Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Ιερά Οδό μέχρι την Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδόν δύο χιλιόμετρα…
Στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, αλλά η ουρά για να μπουν στον Ναό και να φτάσουν στην εικόνα αποτελείται σταθερά, κάθε στιγμή της παραμονής και ανήμερα, από εκατοντάδες ανθρώπους. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη.
Το πανηγύρι αυτό ήταν πάντα αγαπητό στην Αττική, αλλά γιγαντώθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια με την μαζική προσέλευση εσωτερικών μεταναστών στο “κλεινόν άστυ”. Για τους επαρχιώτες η θρησκευτική γιορτή και η συνακόλουθη εμποροπανήγυρη ήταν οικείες καταστάσεις και αγκάλιασαν το λαϊκό πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας με θέρμη.
Οι πάγκοι είναι κατάφορτοι με τεράστια ποικιλία προϊόντων. Πίσω τους μπορείς να δεις “όλες τις φυλές του Ισραήλ”, ο πολυπολιτισμός στην κορύφωσή του και κανένας δεν δείχνει να ξενίζεται από το χρώμα του πωλητή. Αυτό που είναι σπάνιο είναι τα ελληνικά προϊόντα. Κάποτε εδώ ο κόσμος έβρισκε ελληνικό ρούχο και παπούτσι, εσώρουχα, κάλτσες κτλ, αλλά όχι πια. Προϊόντα διατροφής ελληνικά υπάρχουν, αλλά στα υπόλοιπα “νέκρα”. Εντόπισα μόνο μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής εσωρούχων από την Καλαμπάκα, την Miss Aelia, και όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης της οι περαστικοί την εκτιμούν και την τιμούν.
Οι εντυπώσεις από την αγορά είναι μεικτές. Άλλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι, όπως οι πχ αυτοί που πουλάνε ρούχα και -φυσικά- οι καντίνες με το φαγητό. Αντίθετα, το χαλί, που γέμισε και φέτος ατέλειωτα τετραγωνικά στην ιερά Οδό και την Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά. Παρεμπιπτόντως, όπως μου είπαν κάποιοι έμποροι από την Κόρινθο, τα χαλιά έρχονται από την Τουρκία.
Στο μεταξύ, όσο πέφτει το φως τόσο αυξάνεται η κίνηση. Μπουλούκια κατεβαίνουν από τα λεωφορεία στην Ιερά Οδό και κατευθύνονται προς το μεγάλο πανηγύρι.
Μενέλαος Χρόνης
Δείτε μερικές φωτογραφίες και βίντεο από το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας.