ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με όσους εμβολιασμένους νοσούν βαριά ή πεθαίνουν

Εξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους εμβολιασμένους που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους έδωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τι είπε για την 3η δόση.

Για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, τους εμβολιασμούς και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega, εξήγησε και τι ισχύει για τους εμβολιασμένους που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους.

“Από όλους όσους εμβολιαζόμαστε ένα ποσοστό δεν αποκτά άμυνα. Στους 20 που εμβολιάζονται, ο ένας ή οι δύο ενδεχομένως δεν αποκτούν άμυνα. Αυτοί όταν εκτεθούν στον ιό είναι ουσιαστικά ανεμβολίαστοι. Για αυτό λέγαμε ότι πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως περιέγραψε στη συνέχεια, “υπάρχουν και οργανισμοί που ακόμα και με την 3η δόση δε θα αποκτήσουν άμυνα” σημειώνοντας πως “μπορεί κάποιος να κάνει εξέταση για να δει ποια είναι η άμυνά του, αλλά δεν είναι ακριβές το αποτέλεσμα πάντα, για αυτό δεν το συστήνουμε”.

“Για το τείχος ανοσίας, δεν αρκεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου. Το 85% πρέπει να το πιάσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα για να είναι ισχυρό”, συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αναγκαία η 3η δόση

Παράλληλα, χαρακτήρισε “αναγκαίο” τον εμβολιασμό και με την 3η δόση για τους άνω των 65 ετών, ενώ σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είπε ότι: “Χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια να περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού. “Δε θα ήταν κακή ιδέα να επιβληθούν περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίστους” απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σχολιάζοντας περιστατικό πατέρα και στρατιωτικού γιατρού, ο οποίος είναι αρνητής μάσκας και δεν στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι: “Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι μαζί με τους υγειονομικούς και υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι γιατροί είναι γιατροί οπουδήποτε και αν εργάζονται. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους γιατρούς και σε όσους εργάζονται σε χώρους που παρέχουν υπηρεσίες υγείας υπάρχει για την προστασία των ασθενών τους”.

Για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, για την οποία μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινήσει σήμερα, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι: “Ενδεχομένως να κληθούν. Οι συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο δεν λένε ότι θα υπάρξει σήμερα ενέργεια. Υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε”.

“Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες. Πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση. Εχθές που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι ανάγκες μειώθηκαν. Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί “αξίζουν” σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη”, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τέλος, για την περίπτωση του επόπτη υγείας που οδήγησε στο θάνατο με τις συμβουλές του 50χρονη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι: “Ο επόπτης υγείας είναι διοικητική θέση, δεν είναι γιατρός. Πολλές φορές οι ασθενείς επιλέγουν να ακούσουν τις συμβουλές που τους αρέσουν. Αυτές οι συμπεριφορές “μαζεύονται” με δύο τρόπους: Πρώτον αγνοώντας τις – πράγμα που δεν μπορεί να γίνει πλέον και δεύτερον με την επέκταση του ιού με όλα τα κακά επακόλουθα που έχει”.

Πηγή: news247

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button