Θοδωρής Σπηλιόπουλος: Ανοιχτή επιστολή στον Μιχάλη Σελέκο
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο για την άσκηση της εξουσίας στο Χαϊδάρι από την Λαϊκή Συσπείρωση.
Κυκλοφόρησε ήδη και “διανέμεται δωρεάν” το πολυσέλιδο “ενημερωτικό έντυπο του Δήμου Χαϊδαρίου”. Είναι ένα προπαγανδιστικό έντυπο, πληρωμένο από τα λεφτά των Χαϊδαριωτών, που σε 24 ολόκληρες πολύχρωμες σελίδες εξυμνεί και εκθειάζει τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Δήμαρχου Μιχάλη Σελέκου. Επανειλημμένα σου είχαμε προτείνει ότι ο δήμος χρειάζεται ένα ενημερωτικό έντυπο επικοινωνίας,στο οποίο η διοίκηση αλλά και η αντιπολίτευση να μπορεί να εκθέτει τις απόψεις της.
Εσύ απ’ όλη την πρόταση μας ” κράτησες” το να βγάλεις δικό σου έντυπο. Δεν πειράζει! Λέμε στους Χαιδαριώτες ότι χάρις στην ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ θα εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.
Τώρα για το κείμενο!
Όλα είναι καλώς καμωμένα! Χάρις στους αγώνες και τη σύγκρουση σε όλα με τις επιλογές της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λύσατε τα προβλήματα των Χαιδαριωτών και της πόλης. Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Κακή έως πολύ κακή! Αυτό λένε παντού και οι πάντες!
Αλήθεια, τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη Δήμαρχε;
Εκτός από το να φορτώνεις τη δική σου αδράνεια και τη δική σου αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πάντα στους άλλους; Αυτό, να σου το αναγνωρίσουμε, στη μετάθεση των ευθυνών στους άλλους, είτε αυτοί λέγονται Περιφέρεια είτε Κυβέρνηση είτε Ευρωπαϊκοί Θεσμοί είτε ο καπιταλισμός στο σύνολό του, είσαι ο Πρωταθλητής.
Οι δύο θητείες διακυβέρνησης από την Παράταξη του Μαραβέλια άφησαν το Δήμο μας σε οριακό σημείο, με τεράστια προβλήματα στη διεκπεραίωση βασικών λειτουργιών στη ζωή της πόλης. Γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, εμείς οι “Πολίτες σε Δράση” σου δώσαμε τον αναγκαίο πολιτικό χρόνο για να συντάξεις τις δυνάμεις σου, να χαράξεις τη στρατηγική σου και να προχωρήσεις στην εφαρμογή του Προγράμματος σου. Για αυτό και η στάση μας ήταν προσεκτική, η κριτική μας ήταν ήπια, ακόμη και σε βαθμό παρεξηγήσεων.
Δεν μπορεί όμως, αυτό να συνεχιστεί. Γιατί εδώ δε μιλάμε μόνο για παράβλεψη αδυναμιών, συγχώρηση αδεξιοτήτων και έλλειψη επαρκούς γνώσης των προβλημάτων που κλήθηκες να διαχειρισθείς. Δε μιλάμε ούτε για τις προσωπικές ανεπάρκειες των συνεργατών σου στη στελέχωση των πολιτικών οργάνων άσκησης εξουσίας στο Δήμο. Εδώ μιλάμε κυρίως για τον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής αντίληψης της Παράταξης σου, που είναι ταυτόσημη με αυτήν του κομματικού της φορέα, του ΚΚΕ.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και για εσένα προσωπικά, όλα είναι εχθρός. Όλα στέκονται απέναντι, όλα πρέπει να καταγγελθούν, να πολεμηθούν και να εξοβελισθούν στο πυρ το εξώτερον. Εχθρός οι άλλες Παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εχθρός η Περιφέρεια. Εχθρός οι κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων και στο σύνολο της η κυβέρνηση. Εχθρός οι Υπηρεσίες και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν έχεις όμως τέτοια απόλυτη και μονομερή ιδεολογική και πολιτική αντίληψη για τον κόσμο, αν διεκδικείς και απαιτείς μόνο για τον εαυτό σου το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης των εργαζομένων και του “λαού” γενικότερα, αν βλέπεις γύρω σου μόνον εχθρούς και αντίπαλους, αν όλα τα οικονομικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πολιτικά υποκείμενα στην ελληνική πραγματικότητα (εκτός των δικών σου) πρέπει να τα πολεμήσεις μέχρι τέλους,τότε, πώς να συμπλεύσεις και πώς να συνεργασθείς, πώς να εκμεταλλευθείς αυτά που οι ίδιοι οι θεσμοί που καταγγέλλεις σου προσφέρουν, πώς να αναγνωρίσεις τις δυνατότητες και πώς να αξιοποιήσεις τις ευκαιρίες;
Ούτε μια πρόταση στην κυριολεξία, όχι μόνο δική μας, δεν δέχθηκες αλλά από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Ακόμα και στα περιβόητα ψηφίσματα η αγωνία σας, σαν παράταξη, ήταν μήπως δεν ήταν τόσο καταγγελτικός ο λόγος σας και μας επιτρέψει να το ψηφίσουμε, έστω διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις στο γνωστό πάντα κομματικό σκεπτικό σας!
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στα κοντά πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής εσένα, ο Δήμος είναι πρώτος στις καταγγελίες ενάντια στην Περιφέρεια και στη Γενική Διακυβέρνηση του κράτους και τελευταίος στα έργα και στην απορρόφηση κονδυλίων από αυτά που του αναλογούν ή (έστω) από αυτά που θα μπορούσε να αποσπάσει, αν έμπαινες στον κόπο να παρουσιάσεις ώριμες μελέτες, να διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεις και να παράξεις έργο και όχι διαμαρτυρία.
Ολιγωρία πέντε ετών λοιπόν για την εκκίνηση του οποιοδήποτε έργου.
Πού είναι η καθαριότητα στην πόλη;
Τόσα χρόνια τώρα ακούμε διαρκώς την ίδια κασέτα: Δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα, δεν υπάρχει εξοπλισμός, δεν επαρκεί το προσωπικό. Και περιμένουμε ως μάνα εξ ουρανού τον εκσυγχρονισμό του στόλου, που (τυχαίο;) θα συμπέσει και με τη χρονιά της προεκλογικής δραστηριότητας για ανάδειξη νέου δημάρχου. Στο ερώτημα τι έκανες, όλο αυτό το διάστημα, για την σύγχρονη αντίληψη που εξοικονομεί χρήματα στον κάθε Δήμο και κάθε δημότη δεν μπαίνεις καν στο κόπο να απαντήσεις.
Λέμε λοιπόν:
Πού είναι η σύγχρονη, επιστημονική και οικολογική αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων;
Πού είναι η χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, πού είναι η διαλογή στην πηγή σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο;
Πού είναι η χωροθέτηση, η οργάνωση και η λειτουργία των Γωνιών Ανακύκλωσης και των Πράσινων Σημείων;
Πού είναι οι καμπάνιες, η ενημέρωση των πολιτών-δημοτών, οι δράσεις στα σχολεία; Αυτά άλλωστε δεν προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε; Εκτός αν, για το Σχέδιο αυτό, η υποχρέωση της Διοίκησης του Δήμου εξαντλήθηκε με την κατάθεσή του.
Για να μη ρωτήσουμε βέβαια τι γίνεται με την εναλλακτική διαχείριση των λιπαντικών-ελαίων, των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, των μπαταριών, του ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των απόβλητων εκσκαφών και των μπαζών από κατασκευές και κατεδαφίσεις. Ή με την περίφημη διαχείριση των κλαδεμάτων και των πρασίνων, που θα κατέληγαν σε κομποστοποίηση.
Θυμίζουμε ότι στην αρχή συμμετείχαμε συμβολικά και ουσιαστικά στον εθελοντικό καθαρισμό της πόλης, θεωρώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί με ενημέρωση για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και την ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ,με στόχο την μείωση του ΟΓΚΟΥ των απορριμμάτων ,και αντίστοιχα μέτρα οργάνωσης, όπως έχουν κάνει πάρα πολλοί δήμοι και στην ΑΤΤΙΚΗ.
Αν λοιπόν οι περισσότεροι δήμοι κάτι έχουν να επιδείξουν, ο Δήμος Χαϊδαρίου, εξ αιτίας σας, ανήκει στην μειοψηφία, αν δεν είναι μοναδικός, που δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να βελτιώσει την κατάσταση. Θυμίζουμε ότι στόχος μέχρι το 2022 είναι να μειωθεί ο όγκος των Απορριμμάτων κατά 52%.
Δυστυχώς για τους Χαϊδαριώτες, η “διαχείριση του σκουπιδιού” (έτσι αντιλαμβάνεσαι τα απόβλητα-απορρίμματα) αποτελεί σκοτούρα και υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας κι ο Δήμος πρέπει να δουλεύει όπως μέχρι σήμερα δούλευε και να παραμένει μόνο στο επίπεδο της καταγγελίας και της διεκδίκησης. Καμία λήψη πρωτοβουλίας, καμία σκέψη για σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης, για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με παράλληλη μείωση του όγκου τους, για επανάχρηση, για ανακύκλωση, για πράσινα σημεία, για κομποστοποίηση κλπ. κλπ.
Η Διοίκηση του Δήμου, να σου το αναγνωρίσουμε, επ΄ αυτού δεν έχει να παρουσιάσει έως σήμερα καμία ουσιαστική δράση. Άλλοι Δήμοι, γειτονικοί ή όχι στο Λεκανοπέδιο, ακόμη και Δήμοι ακριτικοί, έχουν να επιδείξουν βήματα σε όλα αυτά. Πρωτοβουλίες μαζί με τις Περιφέρειες, χρηματοδοτήσεις δράσεων από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, καμπάνιες για εμπέδωση στους πολίτες της αναγκαιότητας αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των οικιακών τους απορριμμάτων. Μια ματιά στο διαδίκτυο μας πείθει για όλα αυτά.
Εσύ, τίποτε! Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη θα το λύσει η Περιφέρεια, η Κεντρική Διακυβέρνηση της χώρας ή η πολυπόθητη για σένα εργατική-λαϊκή εξουσία. Και μέχρις τότε, οι Χαϊδαριώτες θα πνίγονται μες στα σκουπίδια τους!
Αλλά ας έρθουμε να μιλήσουμε για τη συντήρηση των υποδομών στο Δήμο μας.
Για τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους που για πολλά-πολλά χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
Για τα διαλυμένα πεζοδρόμια, το κακοσυντηρημένο πράσινο και για τις μη πιστοποιημένες και όχι ασφαλείς παιδικές χαρές.
Να μιλήσουμε για το λειψό έως ανύπαρκτο ηλεκτροφωτισμό, για τις γερασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, για το χάλι στα οδοστρώματα.
Η έλλειψη συντήρησης βοά από μακριά.
Ακόμη και απλές ενέργειες, που δεν απαιτούν υψηλούς προϋπολογισμούς ούτε δύσκολες διαδικασίες δεν γίνονται. Όπως το να τοποθετηθούν πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων στις διασταυρώσεις, κάτι που γίνεται σε κάθε σύγχρονη πόλη. Όπως το να επισκευάζονται τα παγκάκια όταν χαλάνε, να αντικαθίστανται οι πλάκες πεζοδρομίων όταν σπάζουν, να αλλάζουν οι λάμπες στους δρόμους έγκαιρα όταν καίγονται.
Οι δικαιολογίες σου πάντα οι ίδιες.
Δεν έχεις χρήματα, δεν επαρκεί το προσωπικό, παρέλαβες το Δήμο σε κακή κατάσταση.
Να μιλήσουμε για την πλήρη αδιαφορία σου για εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού στο Δήμο;
Για την παντελή έλλειψη κουλτούρας που σε χαρακτηρίζει, γύρω από το μεγάλο ζήτημα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της ελαχιστοποίησης της σπατάλης της ενέργειας σε διεργασίες και σε κτιριακές υποδομές;
Για την αδιαφορία αντικατάστασης του γερασμένου, ενεργοβόρου και αναποτελεσματικού ηλεκτροφωτισμού με νέο, σύγχρονο, οικονομικό και με καλύτερη ποιότητα φωτισμό στην πόλη;
Για την αδιαφορία αντικατάστασης των λεβήτων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες και στα δημόσια κτίρια;
Για την ανυπαρξία πολιτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων (γεωτρήσεις-πηγάδια), που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ (με παράλληλη τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων) στην άρδευση του πρασίνου, ακόμη και σε εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας του περιαστικού πράσινου;
Πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, ευχολόγια και βερμπαλιστικές διακηρύξεις, τίποτε δεν έχεις κάνει!
Άλλοι Δήμοι, γειτονικοί, με τα ίδια προβλήματα, έχουν κάνει βήματα, σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν ξεπεράσει! Μήπως, εκτός από την ιδεοληψία, φταίει και η ποιότητα στη διαχείριση; Μια ερώτηση κάνουμε.
Γιατί:
– όταν οι μελέτες δεν υπάρχουν ή δεν έχουν προβλεφθεί ή δεν εκπονούνται στην ώρα τους,
– όταν οι αναγκαίες προμήθειες για την καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου δεν γίνονται ή καθυστερούν,
– όταν απαραίτητες Υπηρεσίες δεν ανατίθενται,
– όταν γίνονται προσλήψεις έκτακτου εργατοτεχνικού προσωπικού (μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα) και πρόβλεψη για τα αναγκαία οικοδομικά υλικά, τα εργαλεία και το σχετικό εξοπλισμό δεν έχεις κάνει (και όλα αυτά όχι με ευθύνη των υπαλλήλων, αλλά των πολιτικών τους προϊσταμένων),
όλα αυτά δε σημαίνουν προχειρότητα, ανυπαρξία συντονισμού, έλλειψη προγραμματισμού και κακοδιαχείριση;
Ή μήπως για όλα τα παραπάνω η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Δεύτερο Βαθμό Αυτοδιοίκησης, στις Αποκεντρωμένες Αρχές και στη γραφειοκρατία των Υπουργείων;
Απέναντι στη λογική σου αυτή και στην συνακόλουθη πολιτική σου πρακτική, στεκόμαστε εμείς, οι “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”. Με την κριτική στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο, με τις τεκμηριωμένες προτάσεις και με την πολύπλευρη και διαρκή δραστηριότητα μας, επικεντρωνόμαστε στις αναγκαιότητες, αναδεικνύουμε κάθε φορά τις δυνατότητες, πιέζουμε στην κατεύθυνση ανάληψης των σχετικών πρωτοβουλιών, απαιτούμε την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Έτσι κάναμε όταν παρουσιάζαμε σε δεκάδες εκδηλώσεις την αναπτυξιακή μας πρόταση για το Χαϊδάρι.
Όταν αναπτύσσουμε την πρόταση μας για τα “μονοπάτια πολιτισμού”.
Όταν αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα μελέτης και υλοποίησης ενός προγράμματος ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού για το Δήμο μας.
Όταν επιμένουμε για την αναγκαιότητα αλλά και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της παραλίας Σκαραμαγκά.
Όταν παίρνουμε στις πλάτες μας το μεγάλο ζήτημα ανάδειξης του προβλήματος μιας αποτελεσματικής, οικονομικής και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όταν εξετάζουμε εμείς κι όχι εσύ που διοικείς το Δήμο το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Το πώς θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, τεχνογνωσία και δοκιμασμένες καλές πρακτικές.
Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος,
επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”