ΥΓΕΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεστ για κορωνοϊό: Πότε το κάνω, πού γίνεται, πόσο κοστίζει

Η βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους μας είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορωνοϊό.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πλήρωσαν από την τσέπη τους μέχρι και 300 ευρώ για τις σχετικές εξετάσεις!
Το τεστ, ακόμη αν κάποιος επιλέξει να το κάνει επειδή του το σύστησε ο γιατρός του σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει να γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον. Ήδη μεγάλες κλινικές έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν τέτοιους ειδικούς χώρους.
Όσον αφορά σε δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα, αλλά από μικρό αριθμό. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα. Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορωνοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα). Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί ότι είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του. Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται.

Κόστος

Η εξέταση χρειάζεται συγκεκριμένο εξοπλισμό, αντιδραστήριο το οποίο δεν κοστολογείται πάνω από 50 ευρώ. Ίσως μάλιστα πολύ χαμηλότερα. Από κει και πέρα, επειδή η ζήτηση τελευταία είναι πολύ μεγάλη, ο χρόνος διενέργειας αρκετός -χρειάζεται 3-4 ώρες ώστε να φανεί το αποτέλεσμα- και επίσης επειδή δεν μπορούν να γίνουν πολλά τεστ ταυτόχρονα, με βάση και τους νόμους της αγοράς, το ποσό αυξάνει.

Παράλληλα, πέρα από τα αντιδραστήρια, για μια μονάδα ιδιωτικής υγείας υπάρχει και κόστος άλλων υλικών, όπως που χρειάζονται για την ατομική προστασία του γιατρού και του προσωπικού, αλλά και την απολύμανση του χώρου, το κόστος αυξάνει κατακόρυφα. Μάλιστα για πολλά από αυτά τα υλικά όπως για μάσκες έχει διαπιστωθεί σημαντική έλλειψη.

Αν υπάρχει υποψία για κρούσμα απευθύνεται στον ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135) ή σε γιατρό και ακολουθεί τις συστάσεις του.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button