ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Σήμερα στον Άη Γιώργη ήταν 100 ηλικιωμένοι σε μνημόσυνο” – “Ήταν ελάχιστοι για να διαβαστεί το όνομα”

Είναι οι ηλικιωμένοι κυρίως αυτοί που σήμερα το πρωί πήγαν στις Εκκλησίες. Ενδεικτικά, μήνυμα που λάβαμε το πρωί:
Mary Kouerini

Γύρω στα 100 άτομα, ηλικιωμένοι, σε μνημόσυνο, σε ελάχιστα τετραγωνικά. Και έπεται και βάφτιση. Να επιληφθούν αρμοδίως!

Τηλεφωνήσαμε στον Άη Γιώργη και επιβεβαιώσαμε ότι πράγματι έγινε μνημόσυνο και βάφτιση. Για το πρώτο μας είπαν ότι υπήρχαν πολύ λίγοι παρόντες, 4-5, “για να διαβαστεί το όνομα”. Ως προς τη βάφτιση, ότι επίσης ήταν λίγος κόσμος -περίπου 20 άτομα- και μετά το σύντομο μυστήριο υπήρχε κέτεριγκ στο προαύλιο, στον ανοιχτό χώρο.

Πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται ότι, ενώ γίνεται τόση προσπάθεια πανελληνίως για προστατευτούν κυρίως οι ηλικιωμένοι, όλα μπορούν να ματαιωθούν από τις συναθροίσεις στις εκκλησίες. “Αν δεν κατανοούν οι ίδιοι το πρόβλημα, τι κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος για να τους προστατέψει, ιδιαίτερα σε περίοδο Σαρακοστής με πυκνή προσέλευση;”, σχολιάζουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό. Επίσης ο πρόεδρος του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου, Σωτήρης Τσιόδρας, διαρκώς προτρέπει τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιστημόνων, ώστε να αποφύγουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό και να αποτραπεί η επιμόλυνση μεγαλύτερων ομάδων στην κοινωνία.

Από την άλλη, στη σελίδα Αγίου Γεωργίου Δάσους Χαϊδαρίου στο facebook διαβάσαμε αναρτημένο κείμενο του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, που προτρέπει τους πιστούς “να μεταλαμβάνουν συχνότερα τούτες τις δύσκολες μέρες” (ολόκληρο πιο κάτω). Δυστυχώς στις “δύσκολες τούτες μέρες” σοβεί μια σύγκρουση κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας, που πρέπει το συντομότερο να αρθεί. Αλλιώς Κράτος και Εκκλησία, που κατά τα άλλα συμφωνούν να μην χωριστούν, θα διχάζουν την ελληνική κοινωνία ακριβώς την περίοδο που αυτή πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ενωμένη και με κοινή στάση, για να είναι αποτελεσματική. «Η Εκκλησία μας ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαθέτουν ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης“, λέει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχετικά. Μήπως θα ήταν καλύτερα να τους το πει ευθέως αυτό που εννοεί; Γιατί με αυτή την φρασεολογία την ευθύνη την έχουν τελικά οι εκκλησιαζόμενοι και όχι η ιεραρχία. Αλλιώς να πάρει την απόφαση το κράτος, όπως οφείλει.

Μ.Χ.

Άγιος Γεώργιος Δάσους Χαϊδαρίου

Η πανδημία της γρίπης και η Θεία Κοινωνία,

του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Εκκλησία μας δυό χιλιάδες χρόνια μεταδίδει τη Χάρη των μυστηρίων της με τον γνωστό τόσο ανθρώπινο και ταυτόχρονα ευλογημένο τρόπο προς «ίασιν και θεραπείαν ψυχής και σώματος».

Ποτέ δεν προβληματίστηκε με τη σύγχρονη λογική της ασεβούς αμφισβήτησης, αλλά καθημερινά ζει με την εμπειρία της επιβεβαίωσης ενός μεγάλου θαύματος. Είναι δυνατόν η κοινωνία του Θεού να γίνει αιτία ασθένειας ή παραμικρής βλάβης;

Είναι δυνατόν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και Θεού μας να μολύνει το σώμα και το αίμα μας; Είναι δυνατόν καθημερινή εμπειρία δυό χιλιάδων χρόνων να συντριβεί από τον ορθολογισμό και την ψυχρή ρηχότητα της εποχής μας;

Από αιώνες μεταλαμβάνουν οι πιστοί, υγιείς και ασθενείς, από το ίδιο άγιο ποτήριο και από την ίδια αγία λαβίδα, που ποτέ δεν πλένουμε, που ποτέ δεν απολυμαίνουμε, και ποτέ δεν παρατηρήθηκε κάτι.

Οι ιερείς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των λοιμωδών, μεταλαμβάνουν τους πιστούς και με ευλάβεια καταλύουν τη Θεία Κοινωνία και μακροζωούν.

Η Θεία Κοινωνία είναι ό,τι ιερώτερο ως Εκκλησία και άνθρωποι έχουμε, το μεγαλύτερο φάρμακο ψυχής και σώματος. Αυτό είναι και διδασκαλία και εμπειρία της Εκκλησίας μας.

Όσοι δυσπιστούν στο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου, όσοι ειρωνεύονται την εκ παρθένου γέννησή Του, όσοι αρνούνται την ευωδία των αγίων λειψάνων, όσοι περιφρονούν τα ιερά και όσια, όσοι βυσσοδομούν κατά της Εκκλησίας μας, όσοι ζητούν να εξαφανίσουν και το ελάχιστο ίχνος πίστης από τις ψυχές μας φυσικό είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να προσβάλουν και το ιερώτατο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Το γεγονός ότι οι Αγγλικανοί και οι Καθολικοί αποφάσισαν, για προληπτικούς λόγους, τη διακοπή της μετάδοσης της θείας κοινωνίας στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία αντίστοιχα, αν αληθεύει, δεν φανερώνει, όπως μερικοί υποστηρίζουν, σύνεση και ελευθερία, αλλά καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια απόσταση της Εκκλησίας μας, που είναι Eυχαριστιακή στη θεολογία και ζωή της, που ζει, πιστεύει και κηρύττει το Μυστήριο, από τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες, που έμμεσα ομολογούν την απουσία της χάριτος και των σημείων του Θεού από τα λεγόμενα μυστήριά τους και την απώλεια της εκκλησιαστικής ταυτότητάς τους. Ζωή χωρίς Μυστήριο μοιάζει με σοβαρή ασθένεια χωρίς φάρμακο.

Δυστυχώς, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ο ιός της γρίπης -όπως διατείνονται τα ΜΜΕ- ούτε ο ιός του παγκόσμιου πανικού -όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι- αλλά ο ιός της ασεβείας και το μικρόβιο της ολιγοπιστίας.

Και το καλύτερο εμβόλιο είναι η «μετά καθαρού συνειδότος» και «ακατάκριτος» συχνή συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η απάντησή μας στην ανίερη αυτή πρόκληση των ημερών είναι η δική μας ζωή.

Καλό θα είναι οι πνευματικοί μας, μετά διακρίσεως, όπου κρίνουν ότι δεν υπάρχουν πνευματικά κωλύματα, να προτρέπουν τους πιστούς να μεταλαμβάνουν συχνότερα τούτες τις δύσκολες μέρες, όσοι δε έχουμε την ευλογία τους να προσερχόμαστε συχνά στο ποτήριο της ζωής, πάντοτε όμως «μετά φόβου Θεού, πολλής πίστεως και ειλικρινούς αγάπης».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button