ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου” – Στον “κουβά” η ζωή χιλιάδων ανθρώπων

Ηχηρό μέτωπο όλης της αντιπολίτευσης κατά του νόμου “πάρτα όλα και κάνε ό,τι γουστάρεις στον Σκαραμαγκά”.

Περιβαλλοντική υποβάθμιση και συνθήκες κινδύνου για μεγάλο ατύχημα θα σημάνει για το Χαϊδάρι και για όλα τα δυτικά προάστια η δημιουργία μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας στον Σκαραμαγκά. Σε αυτό συμφώνησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα (πλην ΝΔ), πολιτευτές, ο δήμαρχος και στελέχη δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι της Αφαίας, που την Δευτέρα 11/7 συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για το ζήτημα αιχμής της Δυτικής Αθήνας αυτή την περίοδο. Η δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιας μονάδας προβλέπεται ρητά σε πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα ο νέος ιδιοκτήτης, Γιώργος Προκοπίου, δεν έχει προβεί σε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου 2022, με αφορμή την ψήφιση του νόμου 4949/2022, που όχι μόνο επιτρέπει στον νέο ιδιοκτήτη του ναυπηγείου κάθε είδους υψηλή όχληση, αλλά στο άρθρο 7.γ. αναφέρει ονομαστικά και τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Τότε οργανώθηκε από τον Σύλλογο της Κάτω Αφαίας η μεγάλη αυτή συγκέντρωση - συζήτηση. Η νεότερη εξέλιξη, που δικαιολογεί τις ανησυχίες των κατοίκων και την τότε κινητοποίηση, είναι ότι δεν μιλάμε πια για φήμες, αφού ο ίδιος ο επενδυτής αναφέριηκε στην επιθυμία του να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Δήλωσε σχετικά σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ιαπωνία ο Γιώργος Προκοπίου: "Τώρα κοιτάμε για ενέργεια, πώς μπορούμε να πάρουμε από εδώ μηχανήματα για ηλεκτροπαραγωγή για τη δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου. Κάναμε επαφές με εταιρείες μηχανολογικού εξοπλισμού, για τη νέα μονάδα στο Σκαραμαγκά, εφόσον βέβαια  οριστικοποιηθεί η συναλλαγή και πάρουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Ακόμη είναι στα σπάργανα η προσπάθεια, αλλά κάνουμε τώρα το σχεδιασμό γιατί η θέση του Σκαραμαγκά είναι ιδανική για μονάδα παραγωγής ενέργειας".       
"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 3
Από αριστερά Χρήστος Κατσώτης, Χαρά Καφαντάρη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Βίτσας, Μιχάλης Καρχιμάκης. Στο βήμα ο Σωκράτης Δεληγιάννης.

Στο κάλεσμα του Σωκράτη Δεληγιάννη, προέδρου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Αφαίας, ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές της Δυτικής Αθήνας Δημήτρης Βίτσας και Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και Κρίτων Αρσένης από το ΜΕΡΑ 25. Επίσης ο υποψήφιος βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Από το Χαϊδάρι παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Καρατζαφέρης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεξάκης από τους Πολίτες σε Δράση. Αντιπρόσωποι των συλλόγων του Δάσους, του Δαφνίου, της Άνω Αφαίας, του Συλλόγου Γυναικών, του συλλόγου “Ανθήλη”, των γονέων του 3ου Δημοτικού. Επίσης ήρθαν πολλοί κάτοικοι, που έθεσαν ερωτήματα και έκαναν παρατηρήσεις. Από την Νέα Δημοκρατία δεν παραβρέθηκε κανένας για να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων των ομιλητών.

“Ανησυχία για όλο το Χαϊδάρι και την ευρύτερη περιοχή”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 5

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός εστίασε στις ανισότητες σε σχέση με άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και την οπισθοδρόμηση που φέρνουν στη Δυτική Αθήνα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές. “Το πιο εύκολο θα ήταν μια διάψευση από τον επενδυτή για άλλη χρήση στα ναυπηγεία. Του ζήτησαν οι κάτοικοι συνάντηση, αλλά κανένα ενδιαφέρον. Είναι τυχαίο;”, είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του. Τόνισε ότι η ανησυχία για τη ρύπανση αλλά και για την περίπτωση ατυχήματος δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Αφαίας, αλλά και όλο το Χαϊδάρι, τη Δυτική Αττική, τη Δυτική Αθήνα και γειτονιές του Πειραιά. “Μας λένε, δίπλα σας έχετε ένα διυλιστήριο, τι διαμαρτύρεστε για το φυσικό αέριο στον Σκαραμαγκά… Μας καλούν δηλαδή να δεχτούμε κι άλλη επιβάρυνση, διότι υπάρχει η προηγούμενη. Μα γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται το πάρκο που διεκδικούμε, ήπιες χρήσεις, όχι άλλη υποβάθμιση!”. Αναφέρθηκε στις δίκες που έγιναν, επισημαίνοντας την ηχηρή ανακολουθία εντός του Συμβουλίου της Επικρατείας: Ενώ το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι είχε αρμοδιότητα για την υπόθεση, η Ολομέλεια, όπου ζήτησε η ΕΤΑΔ να παραπεμφθεί, βρήκε τον εαυτό της αναρμόδιο… “Νομικά το ψάχνουμε το θέμα”, κατέληξε και προανήγγειλε νομικές και πολιτικές κινήσεις το φθινόπωρο, καλώντας σε αγώνα για την ποιότητα ζωής.

“Ο ίδιος ο επενδυτής θα γράψει το προεδρικό διάταγμα!”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 7

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι οι δύο διαγωνισμοί έδωσαν όλη την περιοχή στον Γ. Προκοπίου και ο πρόσφατος νόμος που ήρθε ξαφνικά στη Βουλή του παραχώρησε και το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. “Με τον επίμαχο νόμο ο χώρος μπαίνει σε καθεστώς επένδυσης ταχείας αδειδότησης ειδικής μορφής, με έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος. Ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση με τον φάκελό του, με ό,τι ο ίδιος θέλει… δηλαδή αυτός θα γράψει το προεδρικό διάταγμα! Οι περιβαλλοντικοί όροι καθορίζονται από τον επενδυτή.” Επίσης σημείωσε ότι όλες οι πλευρές της Βουλής είδαν το μεγάλο πρόβλημα της γειτνίασης οικισμών με τις πιθανολογούμενες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης και κινδύνου. “Είστε αλαζόνες, μιλήστε με τους ανθρώπους”, είπε ο κ. Βίτσας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Κατέληξε με το κάλεσμα στους παριστάμενους: “Να ανησυχείτε. Να πιέσετε. Να προκύψει “συμμαχική κυβέρνηση” στις επόμενες εκλογές, που θα δει με “σωστό μάτι την περιοχή”.

“Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση”

Η Χαρά Καφαντάρη χαιρέτησε το γεγονός ότι, αν και μέσα Ιουλίου, βρέθηκε τόσος κόσμος στη συγκέντρωση, επισμαίνοντας ότι η δύναμη του πολίτη είναι μεγάλη. “Είναι ανεξέλεγκτο το τι θα γίνει στο μέλλον”, δήλωσε καθώς η κυβέρνηση όλο και χαλαρώνει τους όρους για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου. “Ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν πια, ελέγχουν οι ίδιοι οι ιδιώτες μελετητές”, σημείωσε, για να καταλήξει ότι στον Σκαραμαγκά δημιουργείται μια ανεξέλεγκτη εγκατάσταση, με επιπτώσεις στην υγεία.

“Το πρόβλημα είναι τεράστιο και συνολικό για την περιοχή”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 9

“Είναι κατανοητή η ανησυχία σας για την υψηλή όχληση, που σου καταστρέφει τη ζωή”, ανέφερε η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής το υπόμνημα του συλλόγου της Κάτω Αφαίας. Είπε ότι συμφωνεί με την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Ναυπηγείου, μετά από αμαρτίες πολλών χρόνων, “αλλά όχι ό,τι γουστάρει ο καθένας. Υπάρχουν εργαζόμενοι και κάτοικοι”. Υποστήριξε ότι παραβιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας για ισόρροπη ανάπτυξη. “Το άρθρο 3 του νόμου που δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή για εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης είναι καταδικαστέο, παράλογο, το καταψηφίσαμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και συνολικό για την περιοχή. Να αντισταθούμε”, κατέληξε.

“Πούλησαν τα πάντα όλα”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 11

“Το πρόβλημα είναι ευθύνη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. Ειδικά η τελευταία πούλησε όλη την έκταση, με ασαφή όρια. Τα πάντα όλα! Δεν τους νοιάζει για τους κατοίκους, μόνο η κερδοφορία, αλλά και οι “σύμμαχοι” ΝΑΤΟ -ΗΠΑ, όπως και τα ενεργειακά (Προκοπίου)”, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης. Συμφώνησε και αυτός ότι ο νέος νόμος προβλέπει κάθε μελλοντική επιθυμία του επενδυτή, ενώ η περιοχή θα είναι απροσπέλαστη στον κόσμο. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου (ούτε αποζημιώσεις ούτε εργασία) και ότι στο μέλλον οι εργαζόμενοι θα είναι εργολαβικοί με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας.

“Δεν απαγορεύεται τίποτε στο οικόπεδο”

Ο Κρίτων Αρσένης έκρινε ως απαράδεκτο αυτό που έγινε με τον Προκοπίου: “Δεξαμενές LNG, αυτή είναι η δουλειά του. Δεν απαγορεύεται τίποτε στο οικόπεδο, που δόθηκε τζάμπα. Το ναυπηγείο κινδυνεύει να γίνει κάτι άλλο, χωρίς έλεγχο, ενώ σε αυτό στηριζόταν το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι αυτό πατριωτικό;”. Εστίασε και στο γεγονός ότι με τον νέο νόμο κατόπιν διαγωνισμού άλλαξαν οι όροι. “Πώς θα κοιμάται κάποιος στο σπίτι του, αν μπορεί στη ζώνη που ζει να εκραγεί μια δεξαμενή;”, αναρωτήθηκε. “Το φλεγόμενο νέφος θα φτάσει μέχρι τα διυλιστήρια“, κατέληξε.

“Ο πρωθυπουργός δεν σεβάστηκε τη Δυτική Αθήνα”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 13

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης θυμήθηκε ότι “το 2019 ο πρωθυπουργός περιόδευε στη Δυτική Αθήνα ως υποψήφιος βουλευτής της, υποσχόμενος αποκατάσταση αδικιών. Κατέλαβε την έδρα και δεν ξαναφάνηκε στην περιοχή! Δεν την σεβάστηκε!“. Όπως είπε, με δικαιολογίες την κρίση και τις επενδύσεις, ουσιαστικά εξυπηρετούν κάποιον χωρίς “κόκκινες γραμμές”. Είναι θέμα δημοκρατίας, αφού έγινε ταχύτατη διαβούλευση και δεν κλήθηκε ο δήμαρχος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. “Ο τόπος υπέστη μέγιστες αδικίες και πρέπει γι’ αυτό να πιεστεί ο πρωθυπουργός”, κατέληξε.

“Θέλουν να διώξουν το κόσμο”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 15

“Μια έκρηξη σε δεξαμενή φυσικού αερίου ισοδυναμεί με πυρηνική. Έγινε πρόσφατα στην Αμερική και σαρώθηκε μια περιοχή”. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να παρουσιάσει τη σοβαρότητα του κινδύνου ο Μιχάλης Σελέκος, συμπληρώνοντας ότι “ο νόμος βάζει ταφόπλακα σε μια ήσυχη ζωή στην περιοχή. Σβήνουν κάθε όνειρο, θέλουν να διώξουν το κόσμο”. Θύμισε ότι από Σχιστό μέχρι Σκαραμαγκά ετοιμάζονται νέες επενδύσεις “υψηλής όχλησης”, έως και καύση απορριμμάτων. Υποστήριξε ότι το 2008 έγιναν κινητοποιήσεις για τον Σκαραμαγκά με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, ενώ τώρα όχι. Επίσης δεν έγινε ένσταση πάνω στους όρους του διαγωνισμού. “Του χρεώνουμε ότι έτρεχε μετά τα γεγονότα”, είπε για τον δήμαρχο, επισημαίνοντας την ανάγκη για μαχητικές ενέργειες.

“Ανάπτυξη κόντρα στην κοινωνία”

"Τα δίνουν όλα στον Προκοπίου" - Στον "κουβά" η ζωή χιλιάδων ανθρώπων 17

Ο εκπρόσωπος των Πολιτών σε Δράση, Δημήτρης Αλεξάκης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της παράταξής του, όπως τα “Μονοπάτια Πολιτισμού” που σηματοδότησαν ένα άλλο μέλλον για την περιοχή. Όμως τώρα κυριαρχεί ο “τζόγος της ενέργειας”, στον οποίο αισχροκερδούν μεγαλοκαρχαρίες. “Θέλουν να διώξουν τον κόσμο από εδώ. Ανάπτυξη κόντρα στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει μελέτη για την επικινδυνότητα”, είπε και συνέχισε: “Βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο με ναυπηγεία και προστασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας. Η απόσταση από κατοικημένη περιοχή για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι ελάχιστη.” Ζήτησε κοινό μέτωπο των δημάρχων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.

Διάβασε και αυτό:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button