ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα αγριογούρουνα αγάπησαν τα μέρη μας, η φύση θριαμβεύει – Τι κάνουμε εμείς;

Η νέα πινακίδα στη Λεωφόρο Αθηνών, που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι παρά το δείγμα ότι η φύση όχι μόνο είναι ζωντανή στα μέρη μας, αλλά και ότι ανακάμπτει δυναμικά και προοδεύει. Αυτό είναι ευλογία, σημαίνει όμως ταυτόχρονα ότι χρειάζεται προσοχή και προσαρμογή από μέρους μας στις νέες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πόλη είναι “χωμένη” ανάμεσα σε δύο βουνά και οι ακραίες συνοικίες της (Άνω και Κάτω Αφαία, Δαφνί, Δάσος και Άνω Δάσος) βρίσκονται σε άμεση επαφή με δασικές εκτάσεις.

Πέρασαν και στο όρος Αιγάλεω

Κατ’ αρχάς, η πινακίδα στην κάθοδο της λεωφόρου, έξω από το ΨΝΑ, σημαίνει ότι η πιθανότητα να βρεθεί ένας οδηγός μπροστά σε ένα μεγαλόσωμο ζώο ή μια ολόκληρη ομάδα, είναι υπαρκτή. Κι αυτό γιατί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στο Ποικίλο (είχαν έρθει προ τριετίας από την Πάνθηθα) έχει αυξηθεί, αλλά και διότι έχει διαπιστωθεί ότι έχουν περάσει και απέναντι στο όρος Αιγάλεω, άρα η κινητικότητα στη Λεωφόρο Αθηνών είναι δεδομένη. Την ύπαρξη κοπαδιού στο όρος Αιγάλεω επιβεβαιώνει στην εφημερίδα μας ο κ. Νίκος Βλάχος, στέλεχος του Δασαρχείου Αιγάλεω, καθώς, όπως επισημαίνει, έχουν βρεθεί ίχνη των ζώων στην περιοχή και ο αριθμός τους θα φανεί σύντομα, όταν απογαλακτιστεί η νέα γενιά, που τον καιρό αυτό έχει γεννηθεί.

Ο κ. Βλάχος μάς λέει ότι δεν έχουν γίνει ζημιές από τα ζώα, άλλωστε δεν υπάρχουν καλλιέργειες, παρά μόνο κήποι σε σπίτια. Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία έχουμε δει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε αυτό το σημείο εστιάζει ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου. Για σκεφτείτε την περίπτωση να κινείται κάποιος με 100 χλμ βράδυ στην Λ. Αθηνών, στην κοιλάδα του Δαφνιού παραδείγματος χάριν, και να βρεθεί μπροστά σε ένα ζώο βάρους 150 κιλών ή και παραπάνω! Η σύγκρουση μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα. Οπότε την πινακίδα που τοποθέτησε ο Δήμος Χαϊδαρίου, μετά από αίτημα του Δασαρχείου, δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα.

Υπόγεια διάβαση

Πάντως ο συνομιλητής μας θεωρεί πολύ πιθανό τα αγριογούρουνα να μην διέσχισαν από πάνω τη Λ. Αθηνών, αλλά από κάτω! Πιο συγκεκριμένα, περίπου 500 μέτρα πιο κάτω από τη Μονή Δαφνιού υπάρχει μια γεφυρούλα (βλέπε το βίντεο), από την οποία διέρχεται το ποταμάκι που πηγάζει κοντά στη Μονή. Μάλλον από εκεί πέρασαν λοιπόν τα ζώα, μια και δεν έχει αναφερθεί από κάποιον οδηγό ότι τα είδε στο δρόμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι ότι το συρματόπλεγμα στο Άλσος Δαφνιού, κατά μήκος της Εθνικής Οδού, είναι κατεστραμμένο και πρέπει οπωσδήποτε να μπει καινούργιο και γερό.

Από το σημείο αυτό, κάτω από τη Λ. Αθηνών, μάλλον πέρασαν στο όρος Αιγάλεω τα αγριογούρουνα.

Παρά την ύπαρξη των αγριογούρουνων στο όρος Αιγάλεω, στον Διομήδειο Κήπο δεν έχουν μπει, ακριβώς διότι τα συρματοπλέγματα είναι σωστά. Μάλιστα οι άνθρωποι του Κήπου τα ελέγχουν και τα ενισχύουν, διότι αυτό επιβάλλει η μεγάλη επισκεψιμότητα του χώρου και η καθημερινή παρουσία σχολείων. Είναι θέμα ασφάλειας, δηλαδή. Τα αγριογούρουνα δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, αλλά η πολύ κοντινή επαφή δεν εγγυάται πάντα την αποφυγή προβλημάτων, ειδικά από χοιρομητέρες που αισθάνονται ότι απειλούνται τα μικρά τους.

Αν χρειαστεί, λόγω μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή μας, το Δασαρχείο θα προβεί σε παγίδευση και μετακίνηση ζώων προς την Πάρνηθα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Βλάχος θεωρεί ότι η εμφάνιση μεγάλων θηλαστικών δείχνει ότι η φύση τα πάει πολύ καλά σε Ποικίλο και Αιγάλεω! Μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε άγρια ζώα, διότι αυτό είναι εξωγενής επέμβαση που διαταράσσει τις φυσικές ισορροπίες των πληθυσμών τους γενικότερα στο βουνό.

Και λύκος;

Με την ευκαιρία, τον ρωτήσαμε τι συμβαίνει με τον λύκο, αν δηλαδή ευσταθούν οι πληροφορίες ότι ήρθε και αυτό το ζώο στο Ποικίλο, με αφετηρία την Πάρνηθα, φυσικά. Μας απάντησε ότι πράγματι βρέθηκαν ίχνη κοντά στο Νεκροταφείο της Πετρούπολης, αλλά δεν είναι βεβαιωμένο γεγονός ακόμη. “Χαρακτηριστικό του λύκου”, λέει ο κ. Βλάχος, “είναι τα κόπρανα με τρίχες (τρώει ολόκληρα τα θηράματά του), τα οποία εναποθέτει σε δρόμους και μονοπάτια, σαν “μαρκάρισμα” της περιοχής του. Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε βρει ακόμη”, καταλήγει. Όσον αφορά την ανάσυρση και το φάγωμα ζώων συντροφιάς που είχαν θαφτεί στην περιαστικό δάσος κοντά στην Πετρούπολη, πιστεύει ότι αυτό έγινε από αλεπούδες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τα αγριογούρουνα στους δρόμους, συστάσεις από το Δασαρχείο στους πολίτες

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button