ΥΓΕΙΑ

Σύψας: “Εμβόλιο, για να μην έχουμε και το βάρτος της γρίπης”

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” τοποθετήθηκε επί του ζητήματος των “πλατειών”, ενώ εξήγησε την απόφαση για το κλείσιμο των περιπτέρων στις 12 η ώρα.

“Το κλείσιμο των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ έχει την έννοια ότι σταματάει η πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά στους ανθρώπους που μαζεύονται στις πλατείες. Τους παροτρύνει να βγάλουν τη μάσκα για να πιουν το ποτό τους, να αγκαλιαστούν, να έρθουν πιο κοντά. Άρα επιτείνει τη διασπορά του ιού και γι΄αυτό το λόγο ελήφθη και αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική. Τώρα ό,τι μέτρα κι αν λάβουμε εάν κάποιος είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί παρά τις οδηγίες της πολιτείας θα το κάνει. Δεν γίνεται να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία”.

Ο κ. Σύψας τόνισε την ανάγη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού. “Το να παίρνουμε καινούργια μέτρα είναι το εύκολο, όμως ταυτόχρονα είναι και το καταστροφικό. Κλείνοντας μικρές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα περίπτερα, κάνουμε πολύ κακό στην οικονομία. Αν τηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα. Είναι σημαντικό ο καθένας να κάνει το κομμάτι που του αναλογεί. Το ίδιο και η πολιτεία”.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπερτόνισε πως “Κάθε νέο μέτρο είναι και μια “πιστολιά” στην οικονομία”.

“Εντός του 2021 το εμβόλιο”

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο κ. Σύψας διεκρίνισε: “Υπάρχουν τουλάχιστον 11 εμβόλια τα οποία είναι στη φάση “3”, δηλαδή στη φάση των κλινικών μελετών. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα έχουμε αρκετά εμβόλια στη διάθεσή μας. Σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο πιθανότατα θα το έχουμε στις αρχές του νέου έτους, δεν είμαστε αισιόδοξοι για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Παρ΄όλα αυτά, τα εμβόλια που έρχονται μετά από αυτό, θα είναι – πιστεύω – πολύ πιο αποτελεσματικά. Τα εμβόλια αυτά δεν θα τα έχουμε τόσο σύντομα, όμως εντός του 2021 πιστεύω θα έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και να απαλλαγούμε από την πανδημία”.

“Όλοι πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο”

Ο Νίκος Σύψας εξήγησε πως “Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης νομίζω πως είναι καλή ιδέα να το κάνουν όλοι, κυρίως βέβαια οι ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, οι έγκυες και οι υγειονομικοί. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο καλύτερα καθώς το χειμώνα δεν θα έχουμε και το βάρος της γρίπης. Βέβαια, η χρήση της μάσκας μας προστατεύει και από τη γρίπη”, τόνισε.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button