ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σύλλογος Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά: Διεκδικούμε το μέλλον της περιοχής

Αν και έκλεισε μόνο δύο χρόνια ζωής, η παρουσία του είναι ιδιαίτερα έντονη στα κοινά της πόλης μας. Ιδιαίτερα στους κατοίκους μιας απόμερης και για πολλούς ξεχασμένης περιοχής, στα όρια του Δήμου μας. Στη φετινή του πρωτοχρονιάτικη πίτα υπήρξαν σημαντικές παρουσίες και ένα ωραίο γλέντι με την Αθηναϊκή Κομπανία!

Ο λόγος για τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά, που ιδρύθηκε με σκοπό τη συντονισμένη δράση για τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε κρίσιμες στιγμές, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία Hot Spot στην Ακτή Σκαραμαγκά, ο σύλλογος αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ανοχή και αλληλεγγύη στους νέους «γείτονές» τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής (4 Φεβρουαρίου) ο σύλλογος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Συλλόγου ΑμεΑ «Η Ελπίδα». Ο πρόεδρος του συλλόγου της Κάτω Αφαίας, κ. Σωκράτης Δεληγιάννης, αφού έδωσε τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος, ευχαρίστησε όλους τους κατοίκους της περιοχής, που καθημερινά ο καθένας με το δικό του τρόπο συμβάλουν στο έργο. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Ιγνάτιος, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Χαϊδαρίου. 

Δημήτρης Βίτσας: «Θυμάμαι τον Φώτη Μητσάκο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ευχήθηκε οι προσδοκίες όλων το 2018 να κάνουν ένα βήμα μπροστά, σε μια εποχή που θα μπορούμε πλέον να λέμε κάθε πέρυσι και χειρότερα και όχι κάθε πέρυσι και καλύτερα. Μάλιστα θυμήθηκε τα λόγια ενός παλιού του συναγωνιστή, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Χαϊδαρίου, Φώτη Μητσάκου. Ο αείμνηστος πάντα συνιστούσε να προσέχουν την Αφαία, σε μια εποχή που την αποτελούσαν μόνο ο Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου και λίγα σπίτια. Σήμερα όμως πολλοί άνθρωποι από χαμηλά στρώματα έκτισαν εκεί τα σπίτια τους και έχουν το πείσμα να πάνε ακόμα πιο μπροστά. Ο κ. Βίτσας άφησε την ευχή αυτές οι προσπάθειες να καρποφορήσουν και η νεολαία να συμβάλει στο να γίνει η περιοχή τους ακόμα καλύτερη.

Χαρά Καφαντάρη: «Σημαντική η παρουσία σας»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, ευχήθηκε με τη σειρά της αισιοδοξία για το καλύτερο που φαίνεται να έρχεται για την πατρίδα μας. Κάτι τέτοιο να αντικατοπτριστεί στις ζωές όλων μας. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την αίθουσα του συλλόγου ΑμεΑ πως είναι ένα στολίδι και με κοινωνική προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή. Θεώρησε ακόμα πως η παρουσία και η λειτουργία των τοπικών συλλόγων είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορούν να μεταφέρουν τα τοπικά προβλήματα όχι μόνο στο Δήμο, αλλά και στην κυβέρνηση.

Μιχάλης Σελέκος: «Πιέζομαι από το σύλλογο σας»

Σύλλογος Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά: Διεκδικούμε το μέλλον της περιοχής 3Ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος θυμήθηκε πως τα παλαιότερα χρόνια η Αφαία και ο Σκαραμαγκάς έσφυζαν από ζωή. Ήταν το αποκούμπι της Δυτικής Αθήνας και η διέξοδος προς τη θάλασσα, κάποιοι όμως επέλεξαν το κέρδος μπροστά στους ανθρώπους. Έκαναν τα ναυπηγεία μαζί με τις επεκτάσεις και σχεδίαζαν να κάνουν και βιομηχανική ζώνη, όμως οι αντιδράσεις κυρίως του κόσμου, ανέτρεψαν τα σχέδια τους. Πρόσθεσε πως η Αφαία (Άνω και Κάτω) έχουν μείνει σε διαφορετική πορεία και έκρινε πως οι προσπάθειες των συλλόγων είναι σημαντικές για να γίνουν κάποια έργα. Σκοπός τους θα είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και η σύσφιξη σχέσεων των κατοίκων της, κάτι που έφερε η δημιουργία αυτού του συλλόγου. Ο Δήμος από την πλευρά του προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα για την περιοχή, πιεζόμενος και από το σύλλογο τους.

Βαγγέλης Ντηνιακός: «Περιμένουμε πολλά από τον κ. Βίτσα»

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός θέλησε να μιλήσει για το μέλλον και για τα σχέδια που έχει ανάγκη η περιοχή τους. Με την υλοποίηση των υπερτοπικών σχεδίων θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής. Αναφέρθηκε στα 220 στρέμματα της Ακτής Σκαραμαγκά για τα οποία υπάρχει υπουργική δέσμευση ως προς την αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού. Κοιτώντας τον κ. Βίτσα τόνισε πως ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποτελέσει και ένα είδος καλοπροαίρετης πίεσης για τους πρόσφυγες, προκειμένου να ενσωματωθούν στην Ελληνική Επικράτεια, είτε σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Εμείς, όσο ο κ. Βίτσας θα είναι υπουργός περιμένουμε να προσφέρει περισσότερα και ένα από αυτά τα θέματα με την βοήθεια όλων μας να αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά. Αφιέρωσε το κομμάτι του στο όραμα των κατοίκων της Αφαίας.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: «Αφιερωμένο στον πατήρ Ιγνάτιο»

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε τον προηγούμενο χρόνο η παράταξη τους. Τα ονόμασαν Μονοπάτια Πολιτισμού- Σκαραμαγκάς . Σκοπό τους είχαν την ανάδειξη των ιστορικών χώρων του Χαϊδαρίου και τη σύνδεση με την αξιοποίηση της παραλίας και των 220 στρεμμάτων. Υποσχέθηκε πως θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση και πως ο σύλλογος τους θα τους βρει συμπαραστάτες, σε ότι διεκδικούν. Τους κάλεσε ακόμα να υιοθετήσουν μια πρόταση της παράταξης τους για εναλλακτική αποκομιδή των σκουπιδιών με την κομποστοποίηση και γενικότερα με την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων. Αφιέρωσε το κομμάτι του στον πατέρα Ιγνάτιο, που τον χαρακτήρισε ως μια συμπαθή προσωπικότητα, με πλούσια δραστηριότητα στα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία. «Τέτοιους παπάδες έχει ανάγκη η κάθε πόλη. Τον ευχαριστώ προσωπικά για τη συμμετοχή του στα τοπικά δρώμενα», κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Καίτη Καζανάκη: «Είστε όλοι σας μοναδικοί»

Η πρόεδρος του συλλόγου «Η Ελπίδα», κ. Καίτη Καζανάκη, έδωσε συγχαρητήρια στο σύλλογο για όλα αυτά που έκαναν, προκειμένου γονείς και παιδιά να αισθάνονται υπέροχα. Ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και να μην ξεχνάνε το δικό τους φορέα που φιλοξενεί 42 παιδιά, εκ των οποίων εννέα παιδιά είναι από το Χαϊδάρι. «Είστε όλοι μοναδικοί» είπε με ενθουσιασμό για τους κατοίκους της Αφαίας.

Τέλος ο Σωκράτης Δεληγιάννης αφιέρωσε το κομμάτι του στη μνήμη δύο γειτόνων τους, που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή. Στον Αντώνη (πατέρας του αντιπρόεδρου Ανδρέα Λαμπρόπουλου ) και στον Ταξιάρχη (πατέρα της γραμματέως και δημοτικής συμβούλου Γιαννούλας Ζέρβα).

Χατζηδιάκος, Νικολέρης και όλα τα άλλα τα παιδιά

Αμέσως μετά στο πάλκο ανέβηκε μια γνωστή μουσική παρέα συνδημοτών μας, που έμελλε να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Μιλάμε για τη Χαϊδαριώτικη Κομπανία, που μετονομάστηκε σε Αθηναϊκή. Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο, μας ταξίδεψε σε ρεμπέτικα και λαϊκά μουσικά μονοπάτια. Τα μέλη της διασκέδασαν τον κόσμο με την καλύτερη διάθεση, ενώ πολλές φορές τους ζητούσαν παραγγελιές. Σε όλα τα τραπέζια σερβιρίστηκε κρασί και πλήρες μενού, που έφτιαξαν με μεράκι στα σπίτια τους όλες οι γυναίκες του συλλόγου. Και του χρόνου με υγεία…

   

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button