ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αίθουσα Μουσικής Χαϊδαρίου. Μουσική εκπαίδευση, συναυλιακός καλλιτεχνικός χώρος, studio ηχογράφησης

Λευτέρης Χριστοφής

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί στην πόλη μας ένα ολοκληρωμένο μουσικό – πολιτιστικό κέντρο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χαϊδαριώτη συνθέτη και κιθαρίστα Λευτέρη Χριστοφή. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εδώ σκοπό έχουν να προάγουν τη μουσική παιδεία και δημιουργία τόσο με μαθήματα και παραστάσεις όσο και με το άνοιγμα σε γνωστά μουσικά κέντρα και σχολές του εξωτερικού. Για την πολυποίκιλη δουλειά που γίνεται στην Αίθουσα Μουσικής μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο Λευτέρης Χριστοφής, ο οποίος την Παρασκευή 18 Μαίου θα δώσει συναυλία στο Half Note Jazz Club.

Πότε έγιναν τα πρώτα βήματα της Αίθουσας 
Μουσικής (Α.Μ.), κύριε Χριστοφή;
Το 1998 πρότεινα στο Δήμο Χαϊδαρίου τη δημιουργία της Α.Μ. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2000, εξοπλισμένο με μουσικά όργανα και μηχανήματα χάρη σε χορηγίες από εταιρίες και συνεργάτες.
Ποια ήταν η ιδιαίτερη φιλοσοφία της προσπάθειας αυτής, 
τι την έκανε δηλαδή διαφορετική από ένα ωδείο;
Τα μουσικά σύνολα της Α.Μ. σχηματίστηκαν από “παιδιά του δρόμου” που είχαν πάθος να παίξουν μουσική και να ανέβουν στη σκηνή. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σημαντικό μουσικό ρεύμα στο Χαϊδάρι. Το 2001 εκδόθηκε CD με τις συνθέσεις τους το οποίο βραβεύτηκε ως ένα από τα 50 πληρέστερα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από 1200 νέοι μουσικοί συμμετείχαν στην Α.Μ και με τα γκρουπς τους πλούτισαν τις εκδηλώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου.
Τώρα πια λειτουργείτε αυτόνομα…
Ο Δήμος Χαϊδαρίου έκλεισε την Α.Μ. λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς δεν επιτρέψαμε να σιγήσει το τελευταίο πολιτιστικό λίκνο που αφορά τη νεολαία μας και συστήσαμε ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό. Τη μόνη υποστήριξη που ζητάμε από τη δημοτική αρχή είναι η παραχώρηση ως χορηγία – δωρεά του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαμε στο χώρο. Αναμένουμε την επίσημη απόφαση της.
Με τη νέα σας μορφή παρέχετε 
και υπηρεσίες διδασκαλίας;
Πλέον ο χώρος ονομάζεται Music Center Athens και ως πρότυπος μουσικός οργανισμός, διδάσκει όλα τα μουσικά όργανα στο σύγχρονο και κλασικό τμήμα, δημιουργεί μουσικά σύνολα στα στυλ Rock, Blues, Jazz, Fusion, Aυτοσχεδιασμός και ορχήστρες υπό την έμπειρη καθοδήγηση εξαίρετων καθηγητών και μουσικών. Τα παιδιά που κάνουν κλασική κιθάρα, από τα πρώτα τους βήματα, εντάσσονται στην ορχήστρα κιθαριστών, ενώ διοργανώνονται σεμινάρια και ανοιχτές πρόβες.
Λειτουργείτε και ως συναυλιακός χώρος. 
Τι μπορεί να δει ή να ακούσει κάποιος εδώ;
Η Α.Μ. είναι άψογα ανακαινισμένη και διατίθεται για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την προσωπική τους δουλειά. Η εξαιρετική ακουστική της προσφέρεται για ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις. Ο γνωστός ράπερ και παραγωγός Μιχάλης Έξαρχος (Stereo Mike) ήρθε από την Αγγλία και μαζί με τους Schizm χρησιμοποίησαν την Α.Μ. για το καινούργιο τους project.
Μιλήσατε νωρίτερα για “πρότυπο μουσικό οργανισμό”. 
Ποιο είναι το περιεχόμενο και οι στόχοι του;
Διευρύνουμε τον τομέα της μουσικής γνώσης, συνεργαζόμαστε με ευρωπαϊκούς μουσικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια για ανταλλαγή σπουδαστών, προωθούμε τα μουσικά μας σύνολα σε ευρωπαϊκά φεστιβάλς και διοργανώνουμε την ηχογράφηση και έκδοση CD νέων δημιουργών.
Τα τελευταία 10 χρόνια συνάντησα πολλούς νέους μουσικούς, το έργο μου ήταν δύσκολο και τα “εμπόδια” μεγάλα. Παρόλα αυτά όμως, η αγάπη των νέων καλλιτεχνών και η επιτυχία αρκετών από αυτούς, μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω. Μαζί με μία ομάδα αξιόλογων φίλων και καλλιτεχνών δημιουργούμε ένα νέο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πόλο στην πόλη μας, το όραμα Music Center Athens στο Χαϊδάρι.
Info: Στρατάρχη Καραϊσκάκη 101, 210 58.15.626, www.musicenter.gr, [email protected]

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button