ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στον “αέρα” και πάλι η επιλογή δασκάλων της Στέγης Πολιτισμού – Το “ματς” στη δεύτερη παράταση!

“Γεφύρι της Άρτας” έγινε η επιλογή δασκάλων για τα τμήματα πολιτισμού του του Δήμου Χαϊδαρίου. Δυο φορές (!) έχει πραγματοποιηθεί και ακυρώθηκε μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία και πάμε και για τρίτη… Με νέα, χτεσινή, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώνονται όλα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και σύντομα θα επαναπροκηρυχτούν όλες οι θέσεις διδασκόντων. Αυτή τη φορά η ισορροπία στον χώρο της (πλειοψηφούσας) αντιπολίτευσης επιτεύχθηκε γύρω νέα πρόταση του Θοδωρή Σπηλιόπουλου. Προηγουμένως ο Δ. Τσατσαμπάς είχε προτρέψει να αποφεύγεται ο διορισμός συγγενικών προσώπων!

Πολύς κόσμος, μεγάλη ένταση 

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση (21 Νοεμβρίου), αν και μονοθεματική, διήρκησε τέσσερις ώρες! Την παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα, δημότες, μαθητές των τμημάτων και διδάσκοντες, που συμμετείχαν με έντονες φωνές και διαμαρτυρίες.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, προειδοποίησε πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φέρει την Αστυνομία για να εκκενωθεί η αίθουσα. Όμως στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Τσατσαρώνης ζήτησε συγνώμη για τα «περί Αστυνομίας», λέγοντας πως ήταν μια “κακή στιγμή”, κάτι που έγινε κατανοητό από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της απειρίας στον νεαρό πρόεδρο. Με ομόφωνη γνώμη οι συγκεκριμένες φράσεις σβήστηκαν από τα πρακτικά.

 

Παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε στα μέλη πως στον Δήμο έφτασε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακυρώνει την απόφαση 221/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε ομόφωνα η αντιπολίτευση, εν απουσία της διοίκησης. Να θυμίσουμε πως στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου, μετά από πρόταση του Μιχάλη Σελέκου σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν «να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής και να γίνει επανεξέταση των αιτήσεων από νέα Επιτροπή, που θα απαρτίζεται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες».
Το σκεπτικό της ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταξύ άλλων είναι ότι:
– Η επιλογή καλλιτεχνικού προσωπικού στο Δήμο γίνεται από τριμελή επιτροπή, υπαλλήλων ή μη.
– Δεν προβλέπεται η αρμοδιότητα ελέγχου επικύρωσης ή ακύρωσης των σχετικών πράξεων από το Δημοτικό Συμβούλιο
– Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την υπό εξέταση απόφαση καθ’ υπέρβαση της αρμοδιότητας.

Με βάση αυτό το έγγραφο η διοίκηση του Δήμου θεώρησε πως ήταν άσκοπη η συζήτηση του θέματος που έβαλε η αντιπολίτευση. Όμως οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις επέμεναν να συζητηθεί.

Νουθεσίες Τσατσαμπά για αυτοσυγκράτηση

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έδιναν και έπαιρναν. Ο Μιχάλης Σελέκος, αφού τόνισε πως δεν τηρήθηκαν οι όροι της προκήρυξης και ιδιαίτερα το κριτήριο της προϋπηρεσίας στο Δήμο, παρατήρησε πως πέντε από αυτούς που επιλέχτηκαν φέτος, δεν ξαναεπιλέχτηκαν σε λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία των εντάσεων. Επίσης υπογράμμισε περίπτωση ενδιαφερόμενου που από 6ος στη σειρά των επιλαχόντων αναδύχθηκε πρώτος μετά τα αποτελέσματα των ενστάσεων. Σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πήραν το λόγο. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για βολέματα συγγενών και ημετέρων στο Δήμο. Ο Βασίλης Παντελάρος θεώρησε πως η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι όμως επικυρωμένη από το χαϊδαριώτικο λαό.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταγράφεται η παρέμβαση του Δημήτρη Τσατσαμπά, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τους συναδέλφους του από τη διοίκηση να μην διορίζουν συγγενικά τους πρόσωπα, διότι είναι βέβαιο πως θα δεχτούν αρνητική κριτική.

Η αναδίπλωση Σελέκου

Στον "αέρα" και πάλι η επιλογή δασκάλων της Στέγης Πολιτισμού - Το "ματς" στη δεύτερη παράταση! 1

Στο τέλος της μαραθώνιας συζήτησης κατατέθηκαν τρεις προτάσεις:
– Η διοίκηση δεσμεύτηκε πως από την επόμενη χρονιά η επιλογή του συγκεκριμένου προσωπικού θα γίνετε με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με έγκαιρη επιλογή ώστε να ξεκινούν τα τμήματα τον Σεπτέμβριο.
– Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε η επιλογή να γίνεται από την τριμελή επιτροπή που θα την πλαισιώνουν τρεις δημοτικοί υπάλληλοι και κανένας αιρετός. Για τη φετινή χρονιά, προκειμένου να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα άμεσα, η επιλογή προσωπικού από τις κατατεθειμένες αιτήσεις να γίνει από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων και να τηρηθούν οι όροι της διακήρυξης. Παράλληλα να συστηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για τον έλεγχο των προσλήψεων.
– Οι «Πολίτες σε Δράση» πρότειναν να γίνει άρση της προηγούμενης απόφασης των αποτελεσμάτων και να επαναπροκηρυχτούν με κριτήρια ΑΣΕΠ οι συγκεκριμένες θέσεις, το συντομότερο δυνατό. Την επιτροπή να πλαισιώνουν μόνο δημοτικοί υπάλληλοι. Ο επικεφαλής της παράταξης, Θοδωρής Σπηλιόπουλος, διαφώνησε στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, πρόταση που βρήκε σύμφωνες και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλης Σελέκος διευκρίνισε πως δεν διαφωνεί με το συγκεκριμένο σκεπτικό, θεώρησε όμως πως αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. «Μετρώντας τα κουκιά» όμως και αντιλαμβανόμενος πως με μια τρίτη πρόταση θα επικρατούσε η άποψη της διοίκησης, αποφάσισε να αποσύρει τη δική του και να συμπορευτεί με την πρόταση Σπηλιόπουλου.

Θ. Σπηλιόπουλος για “πάγιες και διαρκείς ανάγκες”

Στον "αέρα" και πάλι η επιλογή δασκάλων της Στέγης Πολιτισμού - Το "ματς" στη δεύτερη παράταση! 3“Ξέρω ότι θα πω θέσεις μη δημοφιλείς, μη αρεστές σε πολλούς.” Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Θ. Σπηλιόπουλος, που αμέσως εξήγησε: “Δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, γιατί δεν έχουμε οργανισμό που να περιγράφει, όπως σε άλλους Δήμους, θέατρο, ωδείο, φιλαρμονική κλπ., με ευθύνη όλων των προηγούμενων διοικήσεων”.

Η τελική απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης, «Γίνεται ανάκληση της προηγούμενης (σσ. δεύτερης) απόφασης για τις προσλήψεις στα πολιτιστικά τμήματα. Θα γίνει νέα επαναπροκήρυξη με κριτήρια ΑΣΕΠ και σύντομες διαδικασίες από τριμελή επιτροπή υπηρεσιακών». Η παράταξη της διοίκησης του Δήμου «Χαϊδάρι Ξανά» δεν χρειάστηκε καν να μετρήσει τις ψήφους, αφού δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button