ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πρωτοφανές στο Δημοτικό Συμβούλιο: Αποχώρησε η παράταξη Ντηνιακού και πήρε ομόφωνη απόφαση η αντιπολίτευση!

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου της 31ης Οκτωβρίου. Και πώς θα μπορούσε, αφού συνέβη το πρωτοφανές, να αποχωρεί η παράταξη της διοίκησης και να λαμβάνει απόφαση η (πλειοψηφούσα σε συμβούλους) μειοψηφία! Το πολυπληθές κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα, μια και θέμα της συζήτησης ήταν η στελέχωση του Πνευματικού Κέντρου, έγινε μάρτυρας αυτής της -τουλάχιστον- περίεργης κατάστασης, που ίσως δεν έχει επαναληφθεί ποτέ σε άλλον Δήμο. Πρέπει φυσικά να αποδοθεί στο μπλεγμένο κουβάρι που δημιούργησαν δύο διαδοχικές, αντικρουόμενες  νομοθετικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των Δήμων: Η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και οι “απαντητικές” πρωτοβουλίες της ΝΔ για κυβερνησιμότητα. 

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Στα σκαλάκια της αίθουσας, λοιπόν υπήρχε από την αρχή πολύς κόσμος που ενδιαφερόταν για τις εξελίξεις στα Πνευματική Τμήματα του Δήμου. Μεταξύ ήταν και οι έξι απολυμένοι δάσκαλοι και δασκάλες της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου, που δεν επιλέχθηκαν για τη φετινή χρονιά. Ήταν εκεί για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο που έγιναν φέτος οι επιλογές διδασκόντων. Ζήτησαν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα και να επαναξιολογηθούν οι αιτήσεις τους με βάση την προϋπηρεσία τους και γενικότερα κριτήρια.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Τσατσαρώνης, υποστήριξε πως έχει τηρηθεί μια διαδικασία και ότι από μέρους τους μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις και θα πάρουν έγγραφες απαντήσεις.

Με μαθητές και από όμορους Δήμους και δεκάδες υπογραφές στήριξης των δασκάλων

Εκ μέρους των απολυμένων μίλησε η ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά, που δίδασκε στα στο Χαϊδάρι από το 2015 με σύμβαση έργου. Όπως υποστήριξε, και οι έξι απολυμένοι έχουν σημαντική προϋπηρεσία στο Δήμο Χαϊδαρίου. Ανέλαβαν και έστησαν πολιτιστικά τμήματα εκ του μηδενός . «Έχουν φήμη σε όλη την Αττική. Σε εμάς έρχονται μαθητές εκτός Χαϊδαρίου και θεωρούμε άδικη τη μη ανανέωση των συμβάσεων μας», είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε ακόμα πως η παρουσία μαθητών εκείνη την ώρα στη συνεδρίαση είναι για να πιστοποιήσουν την καλή σχέση που υπάρχει μέσα στα τμήμα. Ακόμα έκανε λόγο και για 85 υπογραφές που μαζεύτηκαν μέσα σε τρεις ώρες από τους μαθητές και υποστήριξε πως όσο θα περνάνε οι μέρες θα πολλαπλασιάζονται. Κλείνοντας ζήτησε να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν τα τυπικά προσόντα και η προϋπηρεσία.

Από 170 και έφτασαν τους 2.000

Πρωτοφανές στο Δημοτικό Συμβούλιο: Αποχώρησε η παράταξη Ντηνιακού και πήρε ομόφωνη απόφαση η αντιπολίτευση! 1
Μάνος Πετούσης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μάνος Πετούσης, απάντησε λιτά πως ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις και από κει και πέρα θα απαντηθούν όλες εγγράφως.

«Αυτό είναι ένας εύκολος δρόμος για να μην απαντηθεί τίποτα», ήταν η απάντηση του Μιχάλη Σελέκου. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε να μπει σαν έκτακτο θέμα στη συνεδρίαση, για να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και να ληφθεί απόφαση. Πρόσθεσε πως από 170 μαθητές που βρήκαν στα τμήματα, όταν ανέλαβε η δική του δημοτική αρχή πριν από πέντε χρόνια, σήμερα ο αριθμός τους πλησιάζει τους 2.000.

Από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός υποστήριξε πως η διαδικασία των ενστάσεων δεν αφορά μόνο τους έξι, αλλά όλους όσους έκαναν αιτήσεις και αισθάνονται πως αδικήθηκαν. Θεώρησε πως είναι άνευ αντικειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο αίτημα σε αυτό το χρονικό διάστημα και πρότεινε να μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρίαση.

Η Ελευθερία Τοκατλίδη παρατήρησε πως στους περισσότερους Δήμους οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) ή μίσθωσης έργου (ΣΜΕ) συνοδεύονται από πίνακες μοριοδότησης, κάτι που δεν είχε η συγκεκριμένη προκήρυξη. Επίσης παρατήρησε πως στην τριμελή επιτροπή αξιολόγησης μετείχαν δύο αιρετοί (Μάνος Πετούσης και Γιάννης Ηλιάδης) και μόνο ένας υπηρεσιακός.

Μ. Πετούσης: «Στον καλλιτεχνικό χώρο εκτός από τα τυπικά προσόντα υπάρχουν και άλλα»

Στο σημείο εκείνο ο τέως δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Βορέας, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως αυτοί οι δάσκαλοι που χάνουν τη δουλειά τους, είχαν προσφέρει την αγάπη τους, τη γνώση τους και -το κυριότερο από όλα- τη μεταδοτικότητά τους. Επίσης τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα παρακολουθούσαν και πολλά ΑΜΕΑ.

«Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την υπηρεσία, πώς θα πρέπει να βαθμολογήσουμε τα προσόντα. Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε. Θα πρέπει να καταλάβετε πως στον καλλιτεχνικό χώρο, πέρα από τα τυπικά προσόντα, που ελέχθησαν, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία, που στο κομμάτι της τέχνης δεν είναι καταγεγραμμένα», υποστήριξε ο κ. Πετούσης. Στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Σελέκο να πάρει πίσω τη λέξη αλχημείες που χρησιμοποίησε, λίγα λεπτά πριν, για τον τρόπο διαδικασίας αυτών των επιλογών.

Σελέκος: «Στη δική μας θητεία υποβλήθηκε μόνο μία ένσταση»

Ο τέως δήμαρχος, αφού την άλλαξε με τη λέξη “παράτυπο”, παρατήρησε πως δεν υπάρχει στην προκήρυξη το κριτήριο της προϋπηρεσίας και πως δεν είναι τυχαίο γεγονός η σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα εξήρε το έργο των διδασκόντων, ενώ παρατήρησε πως για τη φετινή χρονιά έχει επιλεγεί, μεταξύ άλλων, ο γιος υποψηφίου δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά». Προέβλεψε πως κατά την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν, θα απορριφτούν όλες αφού θα είναι τα ίδια πρόσωπα στην επιτροπή. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», σχολίασε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως στα πέντε χρόνια που διοικούσε η Λαϊκή Συσπείρωση το Δήμο υποβλήθηκε μόνο μια ένσταση από μία δασκάλα, που δικαιώθηκε.

«Όσα πτυχία και να έχεις δεν σημαίνει πως μπορεί να είσαι δάσκαλος», επέμενε μιλώντας εκτός μικροφώνου ο κ. Πετούσης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσατσαμπάς υποστήριξε πως δικαιώματα έχουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι που ψάχνουν για δουλειά. Χαρακτήρισε την πολιτική θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ως θεσμικό ατόπημα, λέγοντας πως τους στεναχωρεί το γεγονός, γιατί εκείνοι έκαναν προσλήψεις στο Δήμο Χαϊδαρίου κατ’ εντολή του Περισσού.

Εύα Μελά: «Μακριά από εμάς κάθε σκέψη ανθρωποφαγίας»

Πρωτοφανές στο Δημοτικό Συμβούλιο: Αποχώρησε η παράταξη Ντηνιακού και πήρε ομόφωνη απόφαση η αντιπολίτευση! 3
Εύα Μελά

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ρώτησε την κ. Μελά αν χαρακτηρίζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως «φωτογραφική» ή αν τα κριτήρια της προκήρυξης ήταν διαφορετικά από αυτά που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν για να καθορίσει την πολιτική του στάση. Είπε ακόμα πως το έργο των δασκάλων δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αόριστου χρόνου.

Η κ. Μελά απάντησε σε συγκινητικό κλίμα: «Μακριά από εμάς κάθε σκέψη ανθρωποφαγίας. Σεβόμαστε τους νέους καλλιτέχνες και τους άνεργους. Όμως το ζήτημα που μπαίνει είναι “με ποια κριτήρια απορρίφθηκαν οι αιτήσεις μας;”. Αυτά θέλω να ξέρω, για να μπορέσω ηθικά να τακτοποιήσω τη σκέψη μου», είπε και καταχειροκροτήθηκε.

Ο κ. Πετούσης απάντησε πως δεν υπήρχε διαδικασία μοριοδότησης, γιατί στους καλλιτέχνες δεν ισχύει αυτό.

«Ο Δήμος δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση»

Ο Νίκος Καραγιάννης τόνισε πως μπορεί η τωρινή διοίκηση ως νέα να έκανε ένα λάθος λόγω έλλειψης γνώσης, αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν και άλλα κριτήρια πέρα από αυτά της προκήρυξης, που δεν απαντούν στη διαφάνεια και την αξιοκρατία. «Η ατομική γνώση, αίσθηση και εμπειρία δεν μπορεί να υπάρξει ως κριτήριο, αφού έχει να κάνει με δημόσιο φορέα και όχι με κάποια ιδιωτική επιχείρηση. Υπάρχει πέρα από ζήτημα νομιμότητας και ηθικό», είπε και πρότεινε να καταφύγουν οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο ΑΣΕΠ.

«Το θέμα θα συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων», επέμενε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλοντας να το μεταφέρει στην επόμενη συνεδρίαση και ζήτησε να περάσουν στο επόμενο θέμα.

Η πρόταση Σελέκου

Τη στιγμή εκείνη ο Μιχάλης Σελέκος ζήτησε να πάρουν απόφαση, προκειμένου να ανακληθεί η παραπάνω απόφαση της τριμελούς επιτροπής για τις συγκεκριμένες προσλήψεις και να πάνε σε επαναξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια. Τη νέα επιτροπή να πλαισιώνουν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες και οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι να επαναπροσληφθούν, αφού έχουν την αποδοχή όλων των μαθητών των τμημάτων. Προειδοποίησε πως, αν πάει το ζήτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή στο Συνήγορο του Πολίτη, η δημοτική αρχή θα είναι υπόλογη. Με την πρόταση Σελέκου συμφώνησαν και οι υπόλοιπες τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η ένταση συνεχίστηκε και ο πρόεδρος του σώματος αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά.

Θοδωρής Σπηλιόπουλος: «Δύο πολιτικά φάουλ»

Στην επανέναρξη ο κ. Σπηλιοπουλος τόνισε πως το πνεύμα της απλής αναλογικής θα έρχεται και θα ξανάρχεται σε αυτή την τετραετία, παρότι χαλκεύτηκε με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης. «Αν είχαμε απλή αναλογική, δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν έτσι η σύνθεση της Επιτροπής. Υπάρχουν δύο πολιτικά φάουλ, που έχουν να κάνουν με το νομικό καθεστώς. Εμείς εδώ δεν κρίνουμε την τέχνη, αλλά το ζήτημα των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρότεινε ως λύση τη νέα επιτροπή να πλαισιώνουν μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να παραχωρηθεί μια θέση από τις δύο θέσεις των αιρετών στην μειοψηφία.

Ο κ. Πετούσης έκρινε πως στους δασκάλους υπάρχει υποκειμενικότητα. «Κάποιοι δάσκαλοι είναι παρά πολύ καλοί. Κάποιοι άλλοι δεν είναι, αλλά δυστυχώς είναι δάσκαλοι. Και στο κομμάτι αυτό υπάρχει υποκειμενικότητα». «Ας προσφύγουν όσοι νομίζουν πως η διαδικασία είναι παράτυπη και θα βγει απόφαση από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο. Η συζήτηση δεν έχει νόημα να γίνεται», επέμενε ο δήμαρχος.

Αποχώρησε η παράταξη Ντηνιακού από την ψηφοφορία

Ακολούθησε η διαδικασία, για λήψη απόφασης στην πρόταση Σελέκου. Η παράταξη της διοίκησης αποφάσισε να απέχει, με το σκεπτικό πως, αν πάει η συγκεκριμένη απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μπορεί να ακυρωθεί και χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως άνευ αντικειμένου και πως δεν προβλέπεται. «Δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση αν δεν ήμαστε σίγουροι 100%», υποστήριξε και ο Παναγιώτης Τσατσαρώνης.

Σύσσωμη η παράταξη Ντηνιακού άρχισε να αποχωρεί. Τη στιγμή εκείνη ο Νίκος Καραγιάννης ζήτησε από τον κ. Τσατσαρώνη να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη γι’ αυτή την πρακτική, λέγοντάς του πως είναι πρόεδρος του Σώματος και όχι κάποιας παράταξης.

Λεωνίδας Παπαδάκος, Άλκηστις Βίτσα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε προεδρεύοντος του αντιπρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Λεωνίδα Παπαδάκου. Σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της πρότασης Σελέκου, δηλαδή «να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής και να γίνει επανεξέταση των αιτήσεων από νέα Επιτροπή, που θα απαρτίζεται μόνο από υπηρεσιακούς παράγοντες».

Έγινε ονομαστική ψηφοφορία και η απόφαση καταχωρήθηκε ως ομόφωνη, λόγω αποχώρησης της παράταξης Ντηνιακού. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και με μια πεντάλεπτη διακοπή, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την επιστροφή της παράταξης Ντηνιακού για τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Οι έξι απολυμένοι

Οι έξι διδάσκοντες που τη φετινή χρονιά δεν επιλέχτηκαν για τα τμήματα της «Στέγης Πολιτισμού του Δήμου» είναι οι Δημήτρης Ρουσσάκης (ζωγραφική), Εύα Μελά (χαρακτική), Δημήτρης Κουζής (βιολί), Χρυσάνθη Αμάντου (φωτογραφία), Ευαγγελία Σούγγη (κεραμική), Κερασία Σαμαρά (θέατρο).

Θα επανέλθουμε με τα ονόματα των επιλεγέντων.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Κερασία Σαμαρά προς Δήμο Χαϊδαρίου: Σε τι υστέρησα και με απορρίψατε;

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x