ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηλιαχτίδες στο αιωνόβιο δάσος μας

γράφει ο Στέλιος Σούλιος, Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc

Το φθινοπωρινό απόβρεχο χαρίζει μια πραγματικά θεραπευτική βόλτα στο αιωνόβιο δάσος. Ευτυχώς ζούμε σε μια πόλη που μπορεί να μας επιτρέπει τέτοιες μοναδικές εμπειρίες. Από πού έρχονται όμως και ποιας ηλικίας είναι τα δέντρα που συναντάμε γύρω, αλλά και μέσα στο Χαϊδάρι;

Σημαντικό μέρος της επιφάνειας των βουνών γύρω από την πόλη μας καλύπτεται από δασικά οικοσυστήματα κυρίως χαλεπίου πεύκης. Από αυτά ένα μέρος είναι φυσικά και ένα άλλο προέρχεται από αναδασωτικές προσπάθειες, που διενεργήθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους κυρίως του προηγούμενου αιώνα.

Αιωνόβιο δάσος

Η ηλικία της φυσικής συστάδας διερευνήθηκε με την μέθοδο δενδροχρονολογικής ανάλυσης με το σύστημα WINDENDRO την περίοδο 2004 – 2005 από επιστημονικές ομάδες του Βοτανικού Κήπου Διομήδους και της Σχολής Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.ΤΕ.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Αποτελείται λοιπόν από άτομα τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 120 χρόνια ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες ηλικίες βρέθηκαν σε δοκιμαστικές επιφάνειες που λήφθηκαν σε μεγάλη έκταση (Διομήδειος Κήπος, βορειοδυτική έκθεση όρους Αιγάλεω, χαραδρώσεις και βόρεια έκθεση Ποικίλου Όρους, αλλά και από άτομα εντός αστικού ιστού στο Δάσος Χαϊδαρίου και στον λόφο του Προφήτη Ηλία). Γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ύπαρξης ενός εκτεταμένου φυσικού πευκοδάσους, τα διασωθέντα τμήματα του οποίου παρατηρούμε και προσπαθούμε να προστατεύσουμε εμείς σήμερα.

Ακολουθούν ενδεικτικά διαγράμματα από τα οποία φαίνεται η ηλικία και ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους των δέντρων.

Ηλιαχτίδες στο αιωνόβιο δάσος μας 3 Ηλιαχτίδες στο αιωνόβιο δάσος μας 5

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x