ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Χαϊδάρι – Ένα βήμα πιο κοντά;

Όλοι συμφωνούν ότι ένας δικός μας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι σημαντική προσθήκη για πολλούς λόγους. Ήδη το έχουν κάνει γύρω Δήμοι με καλά αποτελέσματα. Ωστόσο ένα από τα “αγκάθια” που κρατούσαν πίσω την ανάπτυξή του στην πόλη μας ήταν η εξεύρεση του κατάλληλου χώρου.

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την πρώτη της νέας δημοτικής αρχής, ο ΣΜΑ ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με μια ατάκα του Μιχάλη Σελέκου. Ήταν τη στιγμή που ανέλυε την άποψή του για το θέμα των απορριμμάτων ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, όταν ο πρώην δήμαρχος ανέφερε ότι ήταν στα σχέδια της δικής του διοίκησης να κατασκευαστεί εγκατάσταση Μεταφόρτωσης στο Χαϊδάρι και μάλιστα ότι έχει βρεθεί ο χώρος.

Χειροπιαστά πλεονεκτήματα

Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στη σημασία ενός δικού μας ΣΜΑ. Αυτός μπορεί να φέρει μείωση του λειτουργικού κόστους της αποκομιδής και εξοικονόμηση πόρων, όπως και ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Η κεντρική αρχή ενός ΣΜΑ είναι ότι με λιγότερο προσωπικό και μικρότερο στόλο καθαριότητας επιτυγχάνεται το ίδιο έργο. Επομένως είναι εφικτό να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ώρα αυτή το Χαϊδάρι χρησιμοποιεί τον ΣΜΑ Σχιστού, προκειμένου να μην στέλνει τα απορριμματοφόρα του στη Φυλή. Αλλά και πάλι η απόσταση που διανύουν δεν είναι μικρή. 

“Βρέθηκε κατάλληλος χώρος”

Το “Χαϊδάρι Σήμερα”, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει η κοινή γνώμη της πόλης στο πολύπαθο ζήτημα των σκουπιδιών, επικοινώνησε με τον Μ. Σελέκο για περισσότερες πληροφορίες στο θέμα που ανέφερε. Μας είπε λοιπόν ότι πράγματι η ιδέα αυτή είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Το κυριότερο, έγινε εφικτή και υλοποιήσιμη από τη στιγμή που περιλήφθηκε στη Δημοτική Περιουσία έκταση 30 στρεμμάτων στον Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα, μετά από την οριστικοποίηση του Κτηματολογίου, ο Δήμος εξασφάλισε μεγάλο οικόπεδο στην οδό Παλάσκα, στο ύψος του Ναυπηγείου. Εκεί μπορεί να αναπτυχθεί ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Ο χώρος, λοιπόν, κρίθηκε κατάλληλος και η προηγούμενη διοίκηση είχε αναθέσει τη κατάρτιση μελέτης στην Τεχνική Υπηρεσία, που έκανε και τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα άρχισε να αναζητάει πηγές χρηματοδότησης. Όμως η κατασκευή του έργου δεν προχώρησε, γιατί δεν βρέθηκαν πόροι και λίγους μήνες μετά η διοίκηση του Δήμου άλλαξε χέρια.

Την ιδέα αυτή αξίζει να τη μελετήσει και η νέα δημοτική αρχή, που έτσι κι αλλιώς έχει στο πρόγραμμά της σχετική πρόβλεψη.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για Αθήνα – Αιγάλεω

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button