ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα σκαριά η μεγαλύτερη “επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία” στην Ελλάδα 

Η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας που προωθείται στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων. Η επένδυση προβλέπει τη  δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος θα αξιοποιεί συνδυαστικά την αιολική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο “πράσινης ενέργειας”, που θα συμβάλει ώστε να κινηθεί το ενεργειακό σύστημα της χώρας πέρα από τα ορυκτά καύσιμα.

Πώς λειτουργεί η αντλησιοταμίευση;

Ο χαρακτηρισμός “υβριδικό” έργο οφείλεται στον συνδυασμό μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μονάδες αποθήκευσης της πλεονάζουσας ενέργειας. Η λογική είναι ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί σαν μπαταρία: Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης η ενέργεια του ανέμου θα χρησιμοποιείται για να ανεβάζει το νερό ψηλά, από τον κάτω ταμιευτήρα στον πάνω. Όταν η ζήτηση αυξάνεται, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και μη επιτρέποντας αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη “φυσική μπαταρία”.

Στην παρούσα συγκυρία, όπου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη κουβέντα για τα συστήματα αποθήκευσης, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 94% της δυναμικότητας συστημάτων αποθήκευσης και περίπου το 96% της αποθηκευμένης ενέργειας σε εφαρμογές δικτύου.

Το έργο

Η υποδομή θα εγκατασταθεί στον Δήμο Σητείας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Θα αποτελείται από 26 ανεμογεννήτριες και θα αξιοποιεί το φράγμα των ποταμών Αμαρίου. Η επένδυση με προϋπολογισμό κοντά στα 240 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.

Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Αντίστοιχη υβριδική ενεργειακή εγκατάσταση, σε μικρότερη κλίμακα, έχει αναπτυχθεί στην Ικαρία. Αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας αυτής της μονάδας μπορείτε να δείτε εδώ: Πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία – Σούπερ “Μπαταρία” με άνεμο και νερό

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button