ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία – Σούπερ “Μπαταρία” με άνεμο και νερό

 

Πράσινη ενέργεια θα τροφοδοτεί στο εξής ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της Ικαρίας, χάρη στο υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ, που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια “.

Ονομάζεται “Ναέρας” και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουνίου στην περιοχή κάτω Προεσπέρας Ικαρίας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας.

Πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία - Σούπερ "Μπαταρία" με άνεμο και νερό 3

Το έργο Ναέρας είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το άλλο βρίσκεται σε νησί της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.  Η Ικαρία επιλέχθηκε γιατί συνδυάζει το απαιτούμενο υδάτινο και αιολικό δυναμικό που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός Υβριδικού Έργου αυτής της μορφής.

Η ιδέα της υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας. Η διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε. εκπόνησε τη μελέτη.

Υβριδική λειτουργία

Το έργο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο με 3 ανεμογεννήτριες των 900 κιλοβατώρων η καθεμιά.  Δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων, αντλιοστάσιο με 12 αντλίες και κέντρα ενέργειας και κατανομής φορτίου. 

Ο Ναέρας διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία. Η λογική είναι ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί σαν μπαταρία: Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης η ενέργεια του ανέμου θα χρησιμοποιείται για να ανεβάζει το νερό ψηλά. Αντίθετα σε περιόδους υψηλής ζήτησης, το νερό θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή σε δύο μικρά υδροηλεκτρικά.

Πολλαπλά οφέλη

Με το πιλοτικό αυτό έργο εκτιμάται ότι θα παράγεται συνολική καθαρή ενέργεια της τάξεως των 9,8 GWh/έτος. Θα καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του νησιού για όλο το έτος, κυρίως το χειμώνα. Αλλά και θα εγγυάται, εγγυημένη ισχύ τουλάχιστον 2,55 MW, υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τον τοπικό Σταθμό ντίζελ στον Άγιο Κήρυκο.

Πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία - Σούπερ "Μπαταρία" με άνεμο και νερό 5
Ο συλλεκτήρας στη θέση Άνω Προεσπέρα.

Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι πολλαπλά: θέσεις εργασίας, μείωση των ρύπων από τον περιορισμό της λειτουργίας του τοπικού Θερμικού Σταθμού (κατά 13.000 τόνους CO2/έτος), ενεργειακή επάρκεια του νησιού καθ’ όλο το χρόνο, βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, βελτίωση των τοπικών υποδομών (οδικό δίκτυο και δίκτυο ηλεκτροδότησης), προβολή της νήσου διεθνώς, καθώς η Ικαρία θα καταστεί πόλος έλξης επιστημονικού τουρισμού κ.λ.π.

Το ποσοστό των ΑΠΕ στο τοπικό δίκτυο της Ικαρίας προβλέπεται να φτάσει περί το 50%. Η λειτουργία του αναμένεται να φέρει στη ΔΕΗ σε εισπράξεις από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 2,4 εκ. € τον χρόνο.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button