ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σώζοντας μια ζωή στο πεζοδρόμιο…

Η γνώση πρώτων βοηθειών μπορεί να νικήσει το θάνατο σε σε ένα ατύχημα ή σε ένα έκτακτο περιστατικό. Με ψυχραιμία και με απλές κινήσεις, μπορείς να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου ή ακόμα και τον εαυτό σου, αν παραστεί ανάγκη. Να κάτι που θα έπρεπε να διδάσκεται στα Λύκεια και να επιδιώκεται η διάχυση πιστοποιημένης γνώσης σε πάρα πολλούς πολίτες.

Ο συμπολίτης Φώτης Δημήτρουλας διηγείται περιστατικό όπου βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη με την ευθύνη της ζωής ενός ανθρπωπου στα χέρια του. Ευτυχώς είχε περάσει από σχολείο Πρώτων Βοηθειών στον Ερυθρό Σταυρό.

Το απόγευμα βρισκόμουν στο Αιγάλεω πηγαίνοντας σε ραντεβού με γιατρό. Πάρκαρα το αυτοκίνητο και στρίβοντας στην γωνία ένας κύριος γύρω στα 70 ήταν πεσμένος στο πεζοδρόμιο. Δίπλα του δύο κύριοι ίδιας ηλικίας εμφανώς αναστατωμένοι. Ρώτησα τι συνέβη και μου είπαν ότι ένιωσε μία δυσφορία και σωριάστηκε. Έπιασα το χέρι του και δεν είχε σφυγμό. Για καλή μου τύχη ένας τρίτος κύριος που είδε τι συνέβη έφερε ένα κουτί πρώτων βοηθειών από το αμάξι του. Μέσα είχε ειδικό μαντηλάκι που τοποθετείς στο στόμα. Πριν 7-8 χρόνια πέρασα ένα σχολείο πρώτων βοηθειών στον Ερυθρό Σταυρό και η μοναδική φορά που έκανα ΚΑΡΠΑ ήταν σε μία λαστιχένια κούκλα. Ξεκίνησα να του κάνω μαλάξεις επί πέντε λεπτά. Ιδρωμένος και σε υπερένταση είδα τα μάτια του ανθρώπου να ανοίγουν. Ένα αίσθημα ανακούφισης με κατέκλυσε. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα χρειαστεί, αλλά οι πρώτες βοήθειες μπορεί να βοηθήσουν έναν άνθρωπο σε ανάγκη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button