ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκ και δέος μπροστά σε 3 σακούλες ντομάτες

Μπήκα για να πάρω καφέ σε ένα γνωστό στέκι στο Χαϊδάρι. Όλα καλά και χαλαρή κουβέντα, όπως πάντα, μέχρι που ήρθε ένα από τα παιδιά του μαγαζιού με τρεις σακούλες ντομάτες στα χέρια. Αντάλλαξαν μερικές κοφτές κουβέντες και μετά μαζεύτηκε το προσωπικό πάνω από τις ντομάτες, όλοι πολύ απορημένοι. Σύντομα έγινε ένα μικρό πανδαιμόνιο, καθώς άλλοι φώναζαν και χειρονομούσαν ενώ άλλοι γελούσαν -ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο σε μια τέτοια έκπληξη.

Ποια ήταν η έκπληξη; Όπως μου είπαν, αυτές οι τρεις σακούλες που βλέπετε, οι δύο με ντομάτες και η μία με ντοματάκια, κόστισαν 84,22 ευρώ! Το είδα και στην απόδειξη. Δεν θα κάνω ανάλυση του λογαριασμού. Το θέμα είναι ότι για ένα προϊόν που το μαγαζί ξόδευε λιγότερα από το μισό ποσό μέχρι πριν λίγο καιρό, τώρα θέλει μια “μικρή περιουσία”. Ειδικά αν θέλει να κρατήσει ποιότητα.

“Λες και αγόρασα κανένα έπιπλο… Πώς να το περάσω αυτό στην τιμή του σάντουιτς και του μπέργκερ; Τι θα σκεφτεί ο πελάτης μου αν με όσα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στις προμήθειες αλλάζω κάθε τόσο τιμή στο προϊόν;”, μου είπε η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και ζήτησε κάτι να γράψω, για να καταλάβει ο κόσμος -που το ξέρει από τα δικά του δηλαδή- τι αγωνίες έχουν τα μαγαζιά.

Το χειρότερο είναι τα νέα δεν είναι καλά. Την ίδια μέρα σε εκπομπή του Mega έτυχε να παρακολουθήσω συζήτηση ειδικά για το ζήτημα της ντομάτας.

«Το θέμα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα με την ντομάτα και την τιμή της, έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες. Κύριο θέμα είναι ότι λόγω ανομβρίας αρκετοί παραγωγοί αποφάσισαν να μην φυτέψουν την συνηθισμένη εποχή φύτευσης. Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στον χειμώνα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να έχει νερό», λέει ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας.

Ωστόσο στο μέλλον προβλέπεται άνοδος στην τιμή της ντομάτας λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, περιοχές όπου παραδοσιακά καλλιεργείται το προϊόν, όπως η Ιεράπετρα στην Κρήτη, ή έχουν καθυστερήσει τις καλλιέργειες ή αρκετά στρέμματα δεν θα φυτευτούν.

«Άλλος παράγοντας είναι η έλλειψη εργατών γης», συμπληρώνει.

«Οι εισαγωγές έχουν μειωθεί. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις που γίνονται αποτελούν διατροφικό κίνδυνο για τους καταναλωτές. Τα εισαγόμενα και ιδιαίτερα από Τουρκία, περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων», τονίζει ο κ. Βιαννιτάκης.

“Η αγωνία του μαγαζάτορα πριν από το πέναλτι”, ένα πράμα…

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x