ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες: “Αν συνεχίσουμε έτσι, δεύτερο κύμα τον Αύγουστο” – Νέα μέτρα

Τα 50 νέα κρούσματα της περασμένης Πέμπτης, αλλά και τα 25 σήμερα το πρωί στην είσοδο του Προμαχώνα, χτύπησαν σοβαρό “καμπανάκι” για την επιδημική κατάσταση στη χώρα, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά να παρατηρούνται και αρκετά “ορφανά” στον ελληνικό πληυθσμό. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει τηλεδιάσκεψη σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτιμήθηκε η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Υποχρεωτικό τεστ 72 ώρες πριν για εισερχόμενους από Προμαχώνα

Στη σημερινή συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

  • Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από 6.00 το πρωί της Τρίτης από τον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
  • Η υποχρέωση του PLF παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
  • Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η αύξηση των “εισαγόμενων” κρουσμάτων κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες κρίνεται ανησυχητική, ειδικά μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού στον Προμαχώνα, μετά τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν σε τουρίστες που μπήκαν στη χώρα σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, να βγαίνουν θετικά σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις. Τα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Open, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.  

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών αλλά και της Κυβέρνησης σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊου από τα βόρεια σύνορα, η επίπτωση των οποίων στον πληθυσμό, αναμένεται να φανεί μέσα στο επόμενο 15ήμερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιδημιολόγων, η κατάσταση ακόμη φαίνεται διαχειρίσιμη.

“Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα”

Ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώνταες στο Σκάι τόνισε ότι “αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα”, ξεκαθαρίζοντας πως “θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως. Το έχω από την αρχή ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας. Διαφωνώ που την έβγαλαν σε κάποια σημεία. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ ή στον φούρνο και να μη φοράς μάσκα ή ο υπάλληλος να μη φοράει μάσκα. Επίσης διαφωνώ με την απελευθέρωση των τραπεζιών στα εστιατόρια. Απλά έπρεπε να αυξηθεί λίγο το όριο. Τώρα μαθαίνω υπάρχουν μαγαζιά που βάζουν 30-40 τραπέζια μαζί. Επίσης, δεν θα έπρεπε να γίνονται πανηγύρια. Και μην ξεχνάμε πως στα πανηγύρια προσέρχονται και τουρίστες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος έλεγχος στις πύλες εισόδου. Πρέπει να επεκταθεί ο έλεγχος και στον γενικό πληθυσμό”.

“Η Σερβία δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η πανδημία”

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο παράδειγμα της Σερβίας που δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η επιδημική κατάσταση σε μία χώρα.

Μέχρι στιγμής αυτά που γίνονται ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Ξέραμε ότι όταν ανοίγαμε τα σύνορα θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Το θέμα είναι αυτά να μη γίνουν εστίες μετάδοσης. Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη απομόνωση και έγκαιρη ιχνηλάτηση. Αυτό που δεν ήταν καινούργιο ήταν η Σερβία, κάτι που δείχνει πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση. Πόσο εύκολα δηλαδή μπορεί να έχουμε μετάδοση κρουσμάτων και έξαρση της επιδημίας. Στα Βαλκάνια έχουμε μάι έξαρση του νοσήματος. Γι’ αυτό γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα σύνορα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όχι μόνο στα σύνορα”, είπε ο καθηγητής για να προσθέσει: “Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες πόσο εύκολα αλλάζει η κατάσταση. Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους. Η άποψη που έχει συζητηθεί μεταξύ των συναδέλφων που μετέχουμε στην Επιτροπή είναι ότι αυτά τα πανηγύρια δεν πρέπει να έρχονται. Σε αυτά συμμετέχουν και άνθρωποι που έρχονται από άλλες πόλεις, ή τουρίστες από άλλες χώρες. Είναι πιθανό να έχουμε και περισσότερα κρούσματα, με τα πιο πολλά να είναι εισαγόμενα”.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button