ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

“Σιγή νεκροταφείου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας”

Αλεξία Παναγοπούλου *, Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΤΗΝΙΑΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ “ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ” ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Καλούμαστε σήμερα για άλλη μία φορά να αποφασίσουμε “Δια Περιφοράς” σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η έγκριση του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής. Καλούμαστε σε μία τυπική διαδικασία πρακτικής αριθμητικής και προσθαφαιρέσεων ποσών. Καλούμαστε ξανά να έχουμε ως Νομικό Πρόσωπο ένα ρόλο απλά διαχειριστικό κι όχι ένα ρόλο ουσίας.

  • Ποιος θα μιλήσει όμως για την ένδεια και την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών που από το 2011 και μετά έχει φτάσει στο 67%;
  • Ποιος θα πάρει θέση για τη συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία χωρίς την παρουσία χορηγών-επενδυτών, διεκδικώντας ταυτόχρονα ουσιαστική αύξηση της επιχορήγησης που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων;
  • Ποιος θα μιλήσει για τις μεγάλες ανάγκες σε καθαρίστριες, νοσηλευτές, ψυχολόγους, βοηθητικό προσωπικό;
  • Ποιος θα πει για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, για τα μικρά παιδιά που αναγκάζονται μες το μεσημέρι να κάθονται πίσω από έναν υπολογιστή (αν υπάρχει κι αυτός) και για ένα δάσκαλο που αγωνιά για το αν θα αντέξει  το webex ή όχι;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως η Σχολική Επιτροπή έχει τον πολιτικό ρόλο και υποχρέωση να το κάνει αυτό, έχοντας άμεση γνώση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία, μέσω όμως του άμεσου διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών του ΔΣ.

Η λογική των δια περιφοράς συνεδριάσεων που επιβάλλει η Διοίκηση και η Δημοτική Αρχή με το πρόσχημα της πανδημίας, είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Της στείρας διαχείρισης και της παθητικής αντιμετώπισης των προβλημάτων ανάλογα με τις επιταγές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Βέβαια ως παράταξη δε μας ξαφνιάζει κάτι τέτοιο.

  • Ακόμα θυμόμαστε την επίμονη άρνηση της Διοίκησης να πληρώσει τους σχολικούς τροχονόμους με το φοβερό ποσό των 176 ευρώ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, άρνηση που κάμφθηκε τελικά μετά από έντονες πιέσεις δικές μας,των εργαζομένων,των εκπροσώπων των γονέων και των εκπαιδευτικών.
  • Δεν ξεχνάμε την άρνηση της Διοίκησης και της υπόλοιπης Δημοτικής Αρχής να δεχθεί την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων κατά 40% ή και πλήρη απαλλαγή των εκμισθωτών από ενοίκια κατά την περσινή δύσκολη χρονιά και την αντιπρότασή τους για μείωση της τάξης του 10%, δηλαδή το φοβερό ποσό του 1-1,5 ευρώ/μαθητή.
  • Δεν ξεχνάμε το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή προσέλαβε για φέτος σε καιρό πανδημίας, τις ίδιες ακριβώς σχολικές καθαρίστριες με πέρσι που αν τότε δεν έφταναν πως επαρκούν τώρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αβέβαιο μέλλον.

Η “δια περιφοράς” συνεδρίαση είναι στην ουσία μια λευκή επιταγή προς την πολιτική της Διοίκησης και της Δημοτικής Αρχής που ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μια προσπάθεια επιβολής “σιγής νεκροταφείου” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και δεν πρόκειται να τη νομιμοποιήσουμε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτή τη διαδικασία και συντασσόμαστε μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές για μια καλύτερη Παιδεία, Δημόσια-Δωρεάν, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική που θέλει σχολεία φθηνά για το κράτος και ακριβά για τους γονεις. 

* MΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α’ΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button