ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχετικά με το ολοκαύτωμα που εξαφανίζει τις μουριές μας

H είδηση για ασθένεια που απλώνεται σαν τη φωτιά καταστρέφοντας ένα σημαντικό κομμάτι του αστικού πράσινου, διαβάστηκε από πάρα πολλούς, που πήραν απάντηση στο ερώτημα που τους απασχολούσε τι συμβαίνει με τη μουριά της γειτονιάς τους, η οποία από καταπράσινη καταντάει σταδιακά ένα μάτσο ξερά κλαριά.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε το άρθρο Χαϊδάρι: 4.000 μουριές υπό την απειλή αλυσοπρίονου, το οποίο -δυστυχώς- κατέληγε σε μια απαισιόδοξη πρόβλεψηγια το μέλλον των πολύτιμων δέντρων, καθώς θεραπεία δεν υπάρχει. Άλλωστε το ίδιο συνέβη με τους φοίνικες, που χάθηκαν όλοι και μάλιστα από προσβολή από συγγενές έντομο με το τωρινό. Πλανάται πάντως το ερώτημα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο στον τομέα της πρόληψης, ώστε να σώσουμε πολλές από τις μουριές.

Να τι μας λέει δασολόγος, που έχει ασχοληθεί, όπως λέει, με το ανακύψαν πρόβλημα της μουριάς:

Το πρόβλημα το βλέπαμε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπως και στο Χαϊδάρι. Τώρα εμφανίζεται σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Για τα ξυλοφάγα έντομα εντός αστικού ιστού υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε σε όλη τη χώρα για να σταματήσει η επέλαση του κόκκινου σκαθαριού που κατέστρεψε τους φοίνικες. Έπρεπε λοιπόν να κινηθεί έγκαιρα η Υπηρεσία και να κόψει όλα τα προσβεβλημένα δέντρα. Αυτά έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα και να θαφτούν ή να καούν…

Τα δέντρα προσβάλλονται με τη σειρά. Όπως συμβαίνει με όλα τα έντομα, όταν ο πληθυσμός τους αυξάνεται σε μια αποικία (σε ένα δέντρο δηλαδή), αυτά πετούν στο επόμενο και δημιουργούν μια νέα, μετά στο επόμενο κλπ. Βλέπουμε δηλαδή πέντε συνεχόμενα δέντρα που έχουν προσβληθεί και ξέρουμε ότι θα ακολουθήσει το 6ο, 7ο κλπ. ή το απέναντι.

Ήταν επιβεβλημένο λοιπόν να κοπούν άμεσα τα δέντρα που είχαν προσβληθεί πριν 2 χρόνια, ίσως και παραπάνω. Και τα γειτονικά να βαφτούν εξωτερικά με ειδικές ουσίες που υπάρχουν στο εμπόριο. Ή απλά αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας, να τα ασβεστώνουν! Το ράντισμα είναι “για τα μάτια του κόσμου”, δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Άρα μόνο πρόληψη και επάλειψη των υγιών δέντρων, αλλά και αυτό θα έχει νόημα αφού κοπούν πρώτα εκατοντάδες ασθενούντα.

Το κακό είναι ότι τα δέντρα που θα αφαιρεθούν, αν έστω και τώρα αποφασίσει ο Δήμος να αναλάβει δράση σε μεγάλη έκταση, δεν γίνεται να αντικατασταθούν. Είναι αρκετών ετών (για την ακρίβεια δεκαετιών) και έχουν κλείσει τελείως τις οπές των πεζοδρομίων. Δεν χωράει να φυτευτεί κάτι άλλο δίπλα. Είναι επίσης αδύνατο να βγουν τα κομμένα από το πεζοδρόμιο, διότι οι ρίζες είναι χοντρές, βαθιές και στέρεες, αφού γύρω τους υπάρχουν μπετά (πεζοδρόμια και κράσπεδα). Οι κορμοί θα μείνουν τελικά μέσα στα πεζοδρόμια.

Εκτιμώ ότι όλο αυτό έγινε γιατί ήταν αδύνατο να το αντιμετωπίσει η Υπηρεσία Πρασίνου και ο Δήμος με δικά του μέσα, αφού δεν υπήρχαν φορτηγά, διαθέσιμες εργατοώρες κλπ. Φυσικά, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, αλλά… Αντίστοιχη δυσλειτουργία παρατηρήθηκε και σε άλλους Δήμους.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button