ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: 4.000 μουριές υπό την απειλή αλυσοπρίονου

Οικολογική καταστροφή απλώνεται σαν κύμα σε όλες τις γειτονιές! Οι μουριές, που δίνουν χρώμα και σκιά στους δρόμους μας, προσβλήθηκαν εδώ και λίγο καιρό από νέο εχθρό, που -για την ώρα τουλάχιστον- φαίνεται ανίκητος. Μαζική ξήρανση δέντρων παρατηρείται σε Δαφνί και Κουνέλια, ενώ το πρόβλημα εξαπλώνεται σταδιακά παντού. Ήδη έχει προκαλέσει συναγερμό στο Δήμο της Αθήνας -και όχι μόνο.

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου εντόπισε πέρυσι τον Σεπτέμβρη για πρώτη φορά μικρά ξερά κλαδιά στις μουριές, σαν κάποιος να τα είχε σπάσει. Προσεκτικότερη παρατήρηση έδειξε ότι στο άνω μέρος του κορμού υπήρχαν μικρές στρογγυλές τρύπες, δείγμα ότι πρόκειται για ξυλοφάγο έντομο. Όπως μας είπε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου, κ. Παράσχου, επικοινώνησαν με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που επιβεβαίωσε το πιο απαισιόδοξο σενάριο: Πρόκειται για έντομο συγγενές αυτού που προκάλεσε την εκατόμβη των φοινίκων πριν από μερικά χρόνια και -το χειρότερο- αποτελεσματική αντιμετώπισή του δεν υπάρχει. Σταδιακά το δέντρο αδυνατίζει όλο και πιο πολύ, μέχρι που ξεραίνεται εντελώς. Όπως λένε οι ειδικοί, το έντομο ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Χαϊδάρι: 4.000 μουριές υπό την απειλή αλυσοπρίονου 1
Το ξυλοφάγο έντομο ανοίγει τρύπες στον κορμό και μπαίνει για να αφήσει τα αβγά του.

Την άνοιξη τα ώριμα άτομα του είδους αυτού ανοίγουν τρύπες στις μουριές και αποθέτουν μέσα τα αβγά τους. Όταν αυτά επωαστούν, οι προνύμφες δημιουργούν λαβυρίνθους και τρέφονται από το το ξύλο, οδηγώντας αναπότρεπτα το δέντρο σε μαρασμό. Αυτές τις μέρες μπορεί να δει κανείς πολλά δέντρα σε προχωρημένη ξήρανση. Ο εξωτερικός ψεκασμός δεν αποδίδει, αλλά δεν είναι και επιτρεπόμενος σε τέτοια κλίμακα εντός αστικού ιστού. Κάποιοι δοκιμάζουν να σώσουν τη μουριά στον κήπο ή το πεζοδρόμιό τους ρίχνοντας με σύριγγα εντομοκτόνο στις τρύπες, αλλά και πάλι η λαβυρινθώδης δομή της προσβολής δεν επιτρέπει αποτελεσματική καταπολέμηση των προνυμφών.

Στα πεζοδρόμια του Χαϊδαρίου βρίσκονται 4.000 μουριές! Έχουν ήδη κοπεί 75 δέντρα και -δυστυχώς- όπως δείχνει η προρεία της ασθένειας τα περισσότερα δεν θα τα καταφέρουν. “Θα τα αντικαταστήσουμε”, μας λέει η κ. Παράσχου. Το χτύπημα όμως στο πράσινο της πόλης θα είναι βαρύ.

Χαϊδάρι: 4.000 μουριές υπό την απειλή αλυσοπρίονου 3
Ελάχιστη βλάστηση έχει απομείνει.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button