Σχετικά με τις φήμες για κρούσματα κορωνοϊού στο Χαϊδάρι
Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται πέντε υπάλληλοι του Δήμου Χαϊδαρίου, που είχαν στενή συνεργασία με συνάδελφο τους, η οποία τις προηγούμενες ημέρες διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό, κρούσμα που κατατάχτηκε στα άγνωστης προέλευσης. Την Τρίτη 17 Μαρτίου έγινε γενική απολύμανση στο Δημαρχείο. Στο μεταξύ στην πόλη “έρπουν” οι φήμες και για άλλα κρούσματα και σχετικά ερωτήματα φτάνουν στην εφημερίδα μας. Επειδή δεν έχουμε επίσημες πληροφορίες, απευθυνθήκαμε για μια ακόμη φορά στον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και γιατρό, κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλο.
«Χρειάζεται λίγη τσίπα από όλους μας»
Ο αντιδήμαρχος μάς απάντησε: «Σαν γιατρός, αυτό με κάνει να ξεπερνάω τον εαυτό μου και θλίβομαι απέναντι σε τέτοιες διαδόσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πού έχει αρχή και τέλος αυτή η συζήτηση. Το να γελάνε μαζί μας είναι λίγο. Το Χαϊδάρι δεν είναι μια αποστειρωμένη πόλη. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Κάτι τέτοιο το χαρακτηρίζω σαν ηλιθιότητα. Σε ποιον θα απαντήσουμε; Χρειάζεται λίγη τσίπα από όλους μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ενημέρωση του κόσμου και να βοηθάμε ανθρώπους που είναι σε δύσκολη κατάσταση. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να πεθάνει…».
Η άποψη του κ. Θεοδωρακόπουλου είναι σεβαστή και κατανοητή. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία: Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα. Όσο περισσότερο πληροφορημένος είναι ο πολίτης, τόσο λιγότερος είναι ο πανικός και τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προφύλαξη του κάθε ένα από εμάς και συλλογικά της κοινωνίας.
“Τηρείστε τα μέτρα προφύλαξης”
Με την ευκαιρία τον ρωτήσαμε για τα μέτρα προφύλαξης που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά.
– Τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας για την αποφυγή της εξάπλωση του ιού;
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πολύ καλό πλύσιμο χεριών, αντισηπτικό και να μην πιάνουμε μάτια, μύτη, στόμα. Αυτές είναι οι πύλες εισόδου του ιού. Άτομα που έχουν ύποπτα συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός ή συνάχι δεν πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. αλλά να μένουν σε κατ οίκον περιορισμό. Στο νοσοκομείο θα σπεύσουν μόνο αν έχουν έντονα συμπτώματα και συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως η δύσπνοια.