Ρήγμα Αλκυονίδων: Ανήσυχη η κοινότητα των σεισμολόγων
Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαταστήσει πέντε φορητούς σεισμογράφους στον Ανατολικό Κορινθιακό, οι οποίοι θα στέλνουν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές τους στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας τουΚκέντρου στην Αθήνα, ενισχύοντας έτσι το υπάρχον δίκτυο των μονίμων σεισμολογικών σταθμών.
Tον συντονισμό του έργου έχει αναλάβει ο υπεύθυνος του φορητού δικτύου του Γεωδυναμικού ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιαράς.
Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με τη σειρά του, εκδήλωσε την ανησυχία του για τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα των Αλκυονίδων, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1981. Όπως σημειώνει, “η σεισμική δράση το τελευταίο δίμηνο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και θέλει παρακολούθηση. Τώρα είναι τα δύσκολα”, επισημαίνει γιατί, όπως εξηγεί, χρειάζεται αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.
Πριν από ένα 1,5 μήνα είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο Ανησυχία στο Λουτράκι για το ρήγμα των Αλκυονίδων, στο οποίο ο κ. Άκης Τσελέντης, πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι “έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.
Η σκέψη του σεισμού μάς απωθεί, ωστόσο η λήψη μέτρων και η ετοιμότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει των “φρονίμων τα παιδιά”.