Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις Αλκυονίδες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αφού ο καταστροφικός σεισμός του 1981 είχε σοβαρές επιπτώσεις , αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες… Ο Δήμος Λουτρακίου ενεργοποιείται , ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι “πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” και χρειάζεται εγρήγορση από πολίτες και δημόσιες αρχές.

“Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, κ. Γιώργιος Γκιώνηςν σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμουβτου, έθεσε το θέμα της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Αναζήτησε τρόπους ενημέρωσης του κοινού αλλά και μέτρα προφύλαξης και προστασίας.

Στο Λουτράκι, σύμφωνα με πληροφορίες του loutrakiblog.gr, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο γνωστός σεισμολόγος κ. Τσελέντης και η ομάδα του. Σε συνεργασία με τον τοποθέτησαν σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα σημεία της περιοχής (Λουτράκι, Περαχώρα, Λίμνη, Σχίνος κ.α.) αλλά και σε κτίρια.

Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια. “Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι “έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Ο κ. Γκιώνης δήλωσε στο Loutrakiblog.gr:

“Η φημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανά πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σαν δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμένου κύρους σεισμολόγο – καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”

Ο σεισμός του 1981

Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.

Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ. Προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως και αρκετές επόμενες αν και ήταν χειμώνας. Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.