ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Το κράτος δεν αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη. Όλο το βάρος στην πλάτη του κόσμου”

Αρκεί μόνο το να επιμηκύνεις στο χρόνο το ξέσπασμα της επιδημίας, με αυστηρά μέτρα περιορισμού, για να μειώσεις το ύψος της καμπύλης των νοσούντων; Η Κίνα, που πήρε αυστηρότατα μέτρα καραντίνας, έδειξε ότι παράλληλα απαιτείται και να αυξήσεις την καμπύλη της δυναμικότητας του συστήματος περίθαλψης. Γι’ αυτό έστησαν μέσα σε λίγες μέρες ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες στην Ουχάν, περιορίζοντας δραστικά τη θνησιμότητα -δηλαδή αυτό που δεν έγινε στη βόρεια Ιταλία και σε άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα; “Ακόμα και τώρα, μιλάμε για δύο ταχύτητες”, λέει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Αντώνης Μπουλταδάκης, αναισθησιολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αττικόν, και συνεχίζει: “Λαμβάνονται σκληρά μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά το κράτος δεν αναλαμβάνει τη δική του ευθύνη. Όλη μετακυλίεται στον κόσμο, με τη μορφή ατομικής ευθύνης! Πήγες στην τράπεζα, φταις που αρρώστησες. Αντιστροφή της πραγματικότητας”.  

Τι εννοεί ως “κρατική ευθύνη” ο κ. Μπουλταδάκης, που δίνει κάθε μέρα τη μάχη, μαζί με τους συναδέλφους του γιατρούς και τους νοσηλευτές; “Ακόμα και τα είδη της ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού μοιράζονται “με το δελτίο”.  Στο ΤΕΠ η προσπάθεια γίνεται σε συνθήκες που δεν μπορείς 100% να αποφύγεις την έκθεση στον ιό, χωρίς πλήθος μέτρων προστασίας. Η θωράκιση του συστήματος υγείας δεν είναι ανάλογη με δραστικά μέτρα του τύπου “κλείσιμο στο σπίτι”. Η Ελλάδα είχε πριν την κρίση του κορωνοϊού έναν από τους μικρότερους αριθμούς κρεβατιών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Και τώρα, εν μέσω κρίσης, συνεχίζουμε σχεδόν με την ίδια, την υπάρχουσα υποδομή, με βασικό εργαλείο την διαφοροποίηση κλινικών και την ανακατανομή  προσωπικού για την κάλυψη ασθενών με SARS-COV-19. Κι αν αυτό μπορεί να γίνει σε ένα σύγχρονο, προνομιούχο νοσοκομείο, με τις υποδομές του Αττικού, πώς μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε νοσοκομεία όπως της Καστοριάς ή άλλα της επαρχίας”;

Επιμένουμε στο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αν αρκούν για τις ανάγκες που υπάρχουν. “Επί του παρόντος φαίνεται να είναι επαρκείς, λόγω των αυστηρών μέτρων. 100% για το μέλλον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Πριν την πανδημία χρειαζόμασταν τουλάχιστον 2.000 κλίνες και είχαμε 600. Το Αττικό ξεκινούσε εφημερία με 110% πληρότητα και γέμιζε ράντζα… Ο κορωνοϊός, λοιπόν, είναι το πρόβλημα; Από την άποψη αυτή καλώς πάρθηκαν τα μέτρα, αλλά παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Από την άλλη, υπάρχουν 300 κρεβάτια ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο ο πόλεμος πιάνει μόνο το ΕΣΥ και τον κόσμο, όχι τους κλινικάρχες. Αντίθετα, οι υγειονομικοί που αποτελούν ύποπτα κρούσματα μένουν σε καραντίνα μόνο μια εβδομάδα”. 

Σχετικά με την στελέχωση των νοσοκομείων και τις εξαγγελθείσες προσλήψεις, ο κ. Μπουλταδάκης μάς λέει: Οι προσλήψεις που αναγγέλθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Το 10% των κρουσμάτων αφορούν το προσωπικό των νοσοκομείων. Το ΕΣΥ είναι στα όριά του, εφεδρείες δεν έχεις και έτσι μοναδική απάντηση είναι η καραντίνα. Ήταν ευκαιρία να στελεχωθεί το ΕΣΥ, αλλά στο όνομα του κόστους αυτό πάει περίπατο”.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης με τον Αντώνη Μπουλταδάκη, με τίτλο “Τι απέγινε η κολοσσιαία εφημερία του Νοσοκομείου Αττικόν;”, που διαβάστηκε πολύ και εκτός Χαϊδαρίου, είχαμε τις παρατηρήσεις του εντατικολόγου του ΤΕΠ για την εκτός λογικής μείωση της προσέλευσης στην εφημερία του Αττικού.

“Βλέπαμε 900 άτομα στην εφημερία του Αττικού, ενώ τώρα ο αριθμός έπεσε στους 200 (!) και αφορά σοβαρά περιστατικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού, πιθανά covid-19. Είναι μια τεράστια μείωση. Δεν υπάρχουν εμφράγματα πια; Δεν εκδηλώνονται άλλες ασθένειες; Το αίτιο είναι κοινωνικό, απλά ο κόσμος φοβάται να έρθει στο Νοσοκομείο, γιατί αυτό νοσηλεύει ασθενείς από κορωνοϊό, και έτσι φτάνει σε εμάς σε τελική κατάσταση. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε στην πορεία, καθώς ασθενείς επιβαρύνουν την κατάστασή τους, προτιμώντας να μην ζητήσουν βοήθεια. Αυτό γίνεται επικίνδυνο, διότι δεν υπάρχει δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα. Ειδικότερα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού θα δοκιμαστούν.”   

Σχετικά με την αποψίλωση (αντί ενδυνάμωση) της ασθμαίνουσας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θυμίζουμε όσα είπε πρόσφατα στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου, Ιωάννης Μπουλταδάκης (συνωνυμία με τον εντατικολόγο του Αττικού): Μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, που ανασυστάθηκε για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, δύο παθολόγοι, ένας μικροβιολόγος και δύο παρασκευαστές. 

Κατά τον κ. Αντώνη Μπουλταδάκη, το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στον αγώνα κατά της ασθένειας covid-19: “Θα μπορούσε να έχει καίριο ρόλο στον εντοπισμό κρουσμάτων με τα τεστ για ιχνηλάτιση, ώστε να ελέγξεις γρήγορα την εξάπλωση. Φυσικά και στη βοήθεια ασθενών εκτός νοσοκομείου, ας μην ξεχνάμε ότι πέθαναν άνθρωποι στο σπίτι. Τι λένε οι οδηγίες του ΕΟΔΥ; Μιλήστε με τον γιατρό σας. Πώς θα το χειριστούν οι γιατροί με την έλλειψη υγειονομικού υλικού που υπάρχει; (σσ Στο Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου δεν υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός). Έχουμε παραδείγματα χωρών όπου η εξάπλωση ελέγχθηκε κατευθείαν με πολλά τεστ και όχι με τέτοιας έντασης μέτρα“.  

Κλείνουμε ρωτώντας τον γιατρό τη γνώμη του για τις ευχαριστίες που από διάφορα χείλη απευθύνονται προς το προσωπικό της δημόσιας υγείας: “Κωμικοτραγικό! Σε χειροκροτούν κάποιοι που κάθε χρόνο μειώνουν τις δαπάνες, ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, φέρνουν νοσηλευτές από ΜΚΟ, έκαναν όσα έκαναν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, χρωστούν αναδρομικά ετών. Τα χειροκροτήματα είναι για το facebook και το instagram. Να κάνουν το καθήκον τους, για υψηλού επιπέδου υγεία, επιστημονικά και υλικοτεχνικά. Έρχονται από μια τεράστια αποτυχία και τώρα στηρίζονται στις πλάτες των υγειονομικών”.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button