ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τελικά, έχουμε ένα ποταμάκι με πηγαίο νερό στο Χαϊδάρι, γίνεται να το αξιοποιήσουμε; – Ο Πελετίδειος δρόμος

Ο συμπολίτης Γιώργος Κόκκινος μάς έστειλε την παραπάνω φωτογραφία με το ερώτημα: “Το ρέμα στη Θερμοπυλών, έχει συνεχή ροή. Ξέρετε από πού έρχεται; Στην Ευρώπη και αλλού ανοίγουν τα σκεπασμένα ποτάμια και ρέματα και φτιάχνουν στις όχθες τους πάρκα. Το συγκεκριμένο έξω από τον άγιο Ανδρέα είναι ψιλοεντάξει από σκουπίδια, έξω απο τη ΔΕΔΔΗΕ όμως είναι πολύ χάλια.” Ο λόγος του συμπολίτη μοιάζει να απέχει έτη φωτός από τον ατελείωτο πολιτικό μηρυκασμό εύκολου, κενού λόγου που εισπράττουμε καθημερινά στην πόλη αυτή.

Η φωτογραφία και το βίντεο εικονίζουν τμήμα του Χαϊδαρορέματος που κατεβαίνει από το Ποικίλο και καταλήγει στον Κηφισό. Στο βουνό και το Στρατόπεδο το ρέμα είναι ξερό το καλοκαίρι. Άρα το νερό δεν έρχεται από ψηλά. Είναι όμως γεγονός ότι πιο χαμηλά έχει σταθερή ροή καθαρού νερού. Μάλιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι, από τη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι και μετά τον Άγιο Ανδρέα, λίγο πιο κάτω από το Δημαρχείο, υπάρχει και ένα όμορφο παραποτάμιο αλσύλιο. Είναι πραγματικά θαυμάσιο, αρκεί να καταφέρεις να αφαιρέσεις νοερά από το οπτικό σου πεδίο τα σκουπίδια.

Ένα όμορφο ποταμάκι με πηγαίο νερό κυλάει και δίπλα στη Μονή Δαφνίου: Το ποταμάκι του Δαφνιού, ο δικός μας παράδεισος!

Από πού έρχεται το νερό;

Το ερώτημα του κ. Κόκκινου από πού έρχεται το νερό, ακόμη και κατακαλόκαιρο, μας είχε απασχολήσει πριν από πολλά χρόνια, όταν δημοσιεύσαμε ένα αντίστοιχο άρθρο. Τότε η εκδοχή στην οποία είχαμε καταλήξει για το “φρέκο νεράκι” ήταν ότι ίσως υπάρχει διαρροή αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Δείτε εδώ: Με γεια το καινούργιο μας ποταμάκι στον Άγιο Ανδρέα. Αλλά… από πού πηγάζει το νερό; (10 Ιουνίου 2014).

Βέβαια διαρροή επί 10 χρόνια δεν νοείται. Κάτι άλλο συμβαίνει, λοιπόν. Την απάντηση μάς την έδωσε πολύ αργότερα (με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας) μια υπόγεια εξερεύνηση της “Γεωμυθικής” στο Χαϊδαρόρεμα. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεό της φαίνεται ότι σε κάποια σημεία της διαδρομής κάτω από την πόλη χύνεται νερό στο Χαϊδαρόρεμα. Όπως φαίνεται πέφτει από μερικούς σωλήνες, με περιοδική ροή ανά 2-3 λεπτά.

Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση; Στο Χαϊδάρι, σε αρκετές οικοδομές συγκεντρώνεται νερό στα θεμέλια. Πηγαίο νερό από υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται σε μικρό βάθος. Αυτό είναι που αδειάζουν με αντλίες στο ποτάμι που κυλάει από κάτω και μετά το βλέπουμε να κυλάει γάργαρο στον Άγιο Ανδρέα. Ανάλογο φαινόμενο μας έχουν περιγράψει ιδιοκτήτες σπιτιών και σε άλλα σημεία στο κεντρικό Χαϊδάρι.

Στο 1,5 λεπτό του βίντεο της “Γεωμυθικής” μπορείτε να δείτε τη ροή του νερού στην οποία αναφερόμαστε. Αν κάποιος έχει άλλη εξήγηση, είμαστε στη διάθεσή του να δημοσιεύσουμε σχετικά.

Χαϊδάρι Σήμερα Με γεια το καινούργιο μας ποταμάκι στον Άγιο Ανδρέα. Αλλά... από πού πηγάζει το νερό; 1
Το Χαϊδαρόρεμα πίσω από τον Άγιο Ανδρέα, δίπλα στη Λ. Αθηνών

Ο Πελετίδειος δρόμος

Πρόκειται, λοιπόν, για πηγαίο νερό επί της ουσίας. Και το βλέπουμε να κυλάει γύρω από τον Άγιο Ανδρέα. Φυσικά πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξή του, ειδικά οι περίοικοι. Ωστόσο είναι περιφρονημένο, μια πρόχειρη χωματερή για όποιον θέλει να ξεφορτωθεί εύκολα και γρήγορα τα σκουπίδια του. Δυστυχώς π πολιτισμός μας δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να βλέπουμε σε τέτοια σημεία της πόλης την ομορφιά και την ευκαιρία να ξαναφέρουμε τη φύση στις γειτονιές μας. Η Αθήνα γενικότερα είναι γεμάτη από τέτοια ανοσιουργήματα.

Πώς μπορεί να γίνει η καλύτερη ανάδειξη – αξιοποίηση στο πρότυπο ενός παραποτάμιου περιβάλλοντος; Μπορεί, για παράδειγμα, να μειωθεί το τσιμέντο; Η δημιουργία ενός πάρκου είναι μιας μικρής κλίμακας παρέμβαση, που δεν απαιτεί πολλά κονδύλια. Εδώ οι ειδικοί έχουν τον λόγο.

Όσον αφορά τον Δήμο Χαϊδαρίου, ποτέ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο όμορφο αυτό σημείο της πόλης, αν και θα μπορούσε να δημιουργήσει εκεί ένα πάρκο σημαντικής αξίας, μια και το νερό έχει την ιδιότητα να αναβαθμίζει κάθε σχετική προσπάθεια.

Μπορεί γύρω από το ακάλυπτο στο σημείο αυτό Χαϊδαρόρεμα να δημιουργηθεί περίπατος οικολογικής ευαισθητοποίησης, αναψυχής και άθλησης, υποδομές αναψυχής (πικ – νικ κ.λ.π.). Ακόμη, τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι,
απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, φύτευση κατάλληλων θάμνων και δέντρων. Ξύλινη γέφυρα, η οποία θα διασχίζει εγκάρσια το ποταμάκι δημιουργώντας μία διαδρομή περιπάτου.

Δυστυχώς η παγιωμένη ακινησία του Δήμου Χαϊδαρίου σε τέτοια θέματα δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Η σημερινή δημοτική αρχή, ωστόσο, μπορεί να πάρει το μήνυμα από την υποδειγματική ανάπλαση -πολύ μεγαλύτερης έκτασης- που πέτυχε ο Δήμος Πατρέων στο “Πάρκο Έλους” της Αγυιάς. Η φιλοδοξία του Κώστα Πελετίδη να αφήσει απτό έργο δικαιώθηκε και θα μείνει στην ιστορία της πόλης του για την πρότυπη δουλειά του στο σημείο αυτό.

Το βίντεο αυτό είναι κατατοπιστικό:

Και κάτι ακόμη: Αν μπορούν οι κάτοικοι με εθελοντική εργασία και χωρίς καθόλου δημόσιους πόρους να φτιάξουν από το μηδέν ένα πάρκο 11 στρεμμάτων που βραβεύεται, γιατί δεν μπορεί ο Δήμος με τα ασύγκριτα μεγαλύτερα μέσα του να κάνει κάτι σαν αυτό; Πιο αναλυτικά: Βραβείο στην Verde.Tec για το “χειροποίητο” Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος Χαϊδαρίου! Η δημιουργία είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ουσιαστικής ενεργοποίησης, όχι μόνο χρημάτων.

Μενέλαος Χρόνης

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
“Nα αναστήσουμε το Πάρκο Θεαθήναι – Οικολογική ανάσα της Δυτικής Αθήνας και πίστα skate!”

Να φτιάξουμε skate park και παρκούρ στο Θεαθήναι

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Aνωνυμιδης
Aνωνυμιδης
11 ημέρες πριν

Ακριβώς μπροστά στον Άγιο Ανδρέα καθετα είναι η οδός κηπουπολεως σύνορο Χαϊδαρίου και Αιγάλεω, άρα από κει και κάτω δεν μπορεί να κάνει κάτι ο δήμος Χαϊδαρίου, γιατί είναι στο δήμο Αιγάλεω

Back to top button
1
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x