Βραβείο στην Verde.Tec για το “χειροποίητο” Πάρκο Εθελοντισμού στο Δάσος Χαϊδαρίου!

Ποιος από τους εθελοντές θα μπορούσε να φανταστεί, όταν ξεκινούσε η επιχείρηση φύτευσης και διαμόρφωσης του παλιού νταμαριού στο Δάσος Χαϊδαρίου, ότι η προσπάθεια αυτή θα πάρει βραβείο στη μεγαλύτερη έκθεση της Ελλάδας για το περιβάλλον;
Και όμως η μετατροπή του Νταμαριού Χαμηλοθώρη σε “Πάρκο Εθελοντισμού” από πολίτες, χωρίς μελετητές – φορείς υλοποίησης – προϋπολογισμό, απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας “Αποκατάσταση Περιβάλλοντος” στα Greek Green Awards της Έκθεσης της Verde.Tec 2025.
“Δεν είναι ένα πάρκο τσέπης, αλλά δεν στοίχισε τίποτα στην τσέπη σας”, σημείωσε ο κ. Κίμωνας Φουντούλης, κατά την παραλαβή του βραβείου.
Η τελετή αποτέλεσε κορύφωση της Έκθεσης και προσέλκυσε πλήθος κόσμου. Έγινε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και βραβεύτηκαν για καλές πρακτικές, πρότυπα έργα και καινοτόμες δράσεις, φορείς της Πολιτείας, δήμοι, εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα. Ανάμεσά τους και οι εθελοντές από το Χαϊδάρι!

Το βραβείο “Αποκατάστασης Περιβάλλοντος” παρέδωσε ο δρ. Περιβαλλοντολογίας Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Το παρέλαβαν οι Κίμωνας Φουντούλης, από τους εμπνευστές του Πάρκου και υπεύθυνος της υποβολής υποψηφιότητας στον διαγωνισμό, καθώς και οι φοιτήτριες Χριστίνα και Αριάνα Χρόνη, που πήραν μέρος σαν μαθήτριες του δημοτικού στην πρώτη δενδροφύτευση (11ο Δημοτικό) και συνεχίζουν να προσφέρουν.

Ο Κίμωνας Φουντούλης στη σύντομη εισήγηση για λογαριασμό της ομάδας, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αυτό το νταμάρι το δούλεψαν τα χέρια, οι καρδιές και το μυαλό μας. 600 δέντρα και θάμνοι βρήκαν τη θέση τους σε ένα χώρο 10 στρεμμάτων μέσα στον οικιστικό ιστό, ξεχασμένο για 30 χρόνια από τον Δήμο, από όταν η περιοχή μπήκε στο σχέδιο. Παλέψαμε πολιτικά, διοικητικά, τεχνικά και κυρίως με τα χέρια, με κασμάδες και φτυάρια.
Είχαμε τη συμπαράσταση του ΑΣΔΑ στα πρώτα μας βήματα, του 11ου Δημοτικού σχολείου που πήρε μέρος στη δενδροφύτευση και πάρα πολλών φίλων που άλλος έσκαψε, άλλος έφερε φυτευτικό υλικό κοκ. Αν περάσετε από την οδό Μάνης, στο Δάσος Χαϊδαρίου, θα δείτε πως έχει αλλάξει μια γειτονιά ολόκληρη μέσα από τη δράση λίγων ανθρώπων. Δεν είναι ένα πάρκο τσέπης, αλλά δεν στοίχισε τίποτα στην τσέπη σας”.
Η Χριστίνα Χρόνη είπε ότι “το πάρκο είναι πολύ όμορφο, μας εμπνέει, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και χαιρόμαστε να το ζούμε κάθε μέρα”.
Θυμίζουμε ότι το Πάρκο Εθελοντισμού είχε τιμητική θέση και στην διεθνή αρχιτεκτονική έκθεση – διαγωνισμό τής Διεθνούς Μπιενάλε Τοπίου της Βαρκελώνης 2023 (αναλυτικά εδώ: Πάρκο Εθελοντισμού – Χαϊδάρι: Ο δρόμος για τη Διεθνή Μπιενάλε Τοπίου της Βαρκελώνης). Βασικό σκεπτικό της όλης δράσης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου που δίνει βάρος όχι μόνο στην δάσωσή του, αλλά και στην διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων μπάζων και αδρανών υλικών σπαρμένων στην επιφάνεια του νταμαριού, με μέθοδο εργασίας την επανάχρησή τους για την κατασκευή αναβαθμίδων. Επίσης χρησιμοποιούνται παραδοσιακές τεχνικές για το χτίσιμο χωρίς καθόλου τσιμέντο και η όλη παρέμβαση έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.






