ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Να φτιάξουμε skate park και παρκούρ στο Θεαθήναι

Αλεξάκης Δημήτρης
δημοτικός σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Μετά από συζητήσεις με συμπολίτες και συμπολίτισσές μας, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχιστεί η πληροφόρηση για τη διαμόρφωση του Πάρκου Νεολαίας και του χώρου πέριξ του «Θεαθήναι», προκειμένου να γίνει ελκυστικός, παράλληλα δε και χρηστικός για όλες τις ηλικίες, όπως σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο ο υποψήφιος Δήμαρχος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου Βασίλης Τσίτσος, θα ήθελα να προσθέσω ως προς τη δημιουργία Skate Πark και για τα μονοπάτια άθλησης – υγείας, τα εξής:

H πρότασή μας δεν εμπεριέχει μια παρέμβαση που προέκυψε αβασάνιστα αλλά ένα πλαίσιο δράσεων, το οποίο προέκυψε κατόπιν καταγραφής των αναγκών μεγάλων και μικρών συμπολιτών και συμπολιτισσών μας!

Άρθρο του υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Τσίτσου: Κόντρα στην πρεμούρα για καφετέρια: Το Θεαθήναι χώρος αναψυχής και άθλησης

Υπήρξε δε σχετική αναφορά, στο Πρόγραμμα 2019 της Δημοτικής μας Κίνησης με πρόβλεψη για δημιουργία δημοτικού πιστοποιημένου Skate Park.

Να φτιάξουμε skate park και παρκούρ στο Θεαθήναι 3

Είναι φυσικό για εμάς τους Πολίτες σε Δράση, ο προγραμματικός λόγος να είναι δυναμικός αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες  που προσφέρονται, να εμπλουτίζεται δε συνεχώς και κατά περίπτωση με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία!

Όταν δε το εν λόγω θέμα ήλθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Ιουλ. 2021), δύο ήταν οι κρατούσες απόψεις! Ή καφέ και παραχώρηση 25 χρόνια σε ιδιώτη ή τίποτα! Καμία διάθεση για ουσιαστική συζήτηση, για ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης! Καμία δυνατότητα να αναπτύξουμε τις προγραμματικές απόψεις μας!

Αρχικά λόγω του χαρακτηρισμού της έκτασης ως πάρκο, είμαστε υποχρεωμένοι από την κείμενη νομοθεσία να εκπονήσουμε σχέδιο / μελέτη διαχείρισης με εργασίες και δραστηριότητες (master plan) στο Πάρκο Νεολαίας και στον περιβάλλοντα χώρο του «Θεαθήναι» και να ζητήσουμε την έγκριση από την αρμόδια δασική αρχή.

Οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι ένα skate park 500τ.μ. με πίστα skate, ειδική πίστα για ποδήλατα pump track, πίστα παρκούρ κοστίζει 65 – 80.000ευρώ, με δυνατότητα οργάνωσης διακεκριμένων συναντήσεων ή το διπλάσιο για ένα Skate Park μεσαίου μεγέθους, δηλαδή 1 στρμ., (περίπτωση η οποία θα συνεκτιμηθεί με αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας) καθώς το άθλημα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα hobbies της νέας γενιάς λόγω του freestyle χαρακτήρα του και από τον Αύγουστο του 2016 είναι ολυμπιακό άθλημα.

Το ΠΕΠ Αττικής, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας μπορεί να συγχρηματοδοτήσει το έργο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

Οι Δήμοι Λάρισας στο «Πάρκο Χρωμάτων», Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Τρικκαίων, Γαλατσίου στο άλσος Βεΐκου (πρώτη φωτογραφία) κ.ά. έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν Skate Parks εδώ και χρόνια.

Εμείς γιατί; «Τις πταίει»;

Μονοπάτια Άθλησης και Υγείας

Οι «περίπατοι Άθλησης και Υγείας» στα προσβάσιμα μονοπάτια για όλους και όλες (Paths for all) είναι σχεδιασμένοι σύντομοι ομαδικοί, ασφαλείς και ευχάριστοι περίπατοι για όλους και όλες, που δίνουν τη δυνατότητα της κοινωνικοποίησης της αλληλεπίδρασης και της εξερεύνησης χώρων στην πόλη μας.

Βεβαίως θέλουμε με συμμετοχή των κατοίκων που έχουν δείξει εμπράκτως ότι νοιάζονται, να επεκταθούν τα μονοπάτια άθλησης και υγείας και σε άλλες γειτονιές της πόλης μας, όπως στο Πάρκο Εθελοντισμού, στο Άλσος στο Δαφνί, στην Αφαία, στη Γρηγορούσα (παρέχοντας τα αναγκαία μέσα που απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθούν συμπληρωματικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας και άθλησης για τους περίοικους!

Εν τέλει θέλουμε να συμβάλουμε διαμέσου μικροχρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο ενός τοπικού συμμετοχικού προϋπολογισμού στις συνοικίες, είτε με εναλλακτική τεχνικοοικονομική υποστήριξη να γίνονται με πρωτοβουλία και συμμετοχή των κατοίκων έργα κοινοτικών μονοπατιών άθλησης και υγείας ή έργα συντήρησης υφιστάμενων. Με αντιστήριξη γαιών και δημιουργία πλατωμάτων, όπου απαιτείται!

Για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε μέρη ικανοποιητικής ποιότητας, για ασφαλές και ευχάριστο περπάτημα σε μονοπάτια με ή χωρίς σκληρές επιστρώσεις αλλά και για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων άθλησης και ευεξίας!

Απώτερος στόχος είναι να καταφέρουμε να παρέχεται καθοδήγηση σε ομαδικές δραστηριότητες από εξειδικευμένο προσωπικό σε τακτικά χρονικά διαστήματα, που θα αποτελέσει την πλέον ολοκληρωμένη παρέμβαση χάριν των όλων των πολιτών.

Είναι αυτονόητο ότι, όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία και θα έχουν δημόσιες βρύσες, δημόσιο WC, επαρκή φωτισμό και με χρήση αυτόνομων ηλιακών συστημάτων φωτισμού, φύλαξη και συνεχή συντήρηση. Με υδραυλικές εγκαταστάσεις για άρδευση, ύδρευση και πυρόσβεση καθώς και με δεξαμενές εξυπηρέτησης της άρδευσης.

Με γωνιές ανακύκλωσης για τη διατήρηση του χώρου καθαρού και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Με πιστοποιημένη παιδική χαρά!

Προβλέπεται με βάση τη νομοθεσία και ανάλογα με την έκταση, μικρό αναψυκτήριο ή προσωρινό μικρό λυόμενο περίπτερο!

Μεγάλο τμήμα εξ αυτών μπορεί να πραγματοποιηθεί διαμέσου προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Δασών και τη χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το σχετικό Μέτρο για τη στήριξη μη παραγωγικών επενδύσεων και τη δασική αναψυχή.

Διασφαλίζουμε την ποιότητα άθλησης, για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να απολαμβάνουν απερίσπαστοι και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, προκειμένου να συμβάλουμε στην σωματική και ψυχική υγεία όλων.

Χαϊδαριώτες και Χαϊδαριώτισσες, Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Να φτιάξουμε skate park και παρκούρ στο Θεαθήναι 5

οι υποψήφιοι Δήμαρχοι των άλλων Δημοτικών Συνδυασμών, με βάση τη σημερινή εικόνα, έχουν δοκιμαστεί είτε ως Δήμαρχοι είτε ως αντιδήμαρχοι!

Και όπως είναι εύλογο τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης για τη συνολική εικόνα και την υστέρηση της πόλης μας, για τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα, στον καθένα εξ αυτών, αφού διοίκησαν ή διοικούν στο Δήμο μας!

Ας δοθεί η ευκαιρία στον νέο και φέρελπι υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο επικεφαλής στους Πολίτες σε Δράση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της πόλης μας, για να μην παρακολουθούμε από απόσταση τους άλλους Δήμους αλλά να γίνει η πόλη μας βασικός πόλος ανάπτυξης στα Δυτικά της Αθήνας!

Να μην πάει χαμένος άλλος χρόνος! Να μη δώσουμε παράταση στην εγκατάλειψη πολύτιμων χώρων -οάσεων για την πόλη μας!

#HaidariGiaOLous

Χαϊδάρι 26 Ιουλίου 2023

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Μπράβο. Επιτέλους ένα skatepark. Ειδικά η κοινωτητα που κάνει bmx το χρειαζόμαστε. Ελπίζω να είναι καλό τουλάχιστον και να χωράει κόσμο όχι σαν της Ηλιούπολης. Κάτι καλό να φτιάξετε.(αν θέλετε βοήθεια ρωτήστε εμένα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button