ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Πνιγόμαστε στη λάσπη” – Κραυγή αγωνίας από το Χαϊδάρι, ενόσω τα αντιπλημμυρικά τα παράσυρε το ρέμα…

Πολίτες παλεύουν με το νερό που ξεχύνεται σαν άγριος χείμαρρος στη γειτονιά τους μετά από κάθε δυνατή βροχή. Οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν προέρχονται από μια χώρα που βασανίζεται από τους μουσώνες, αλλά από το Δάσος Χαϊδαρίου. Το πρώτο μας ρεπορτάζ για το το δυτικό Δάσος, έγινε τον Οκτώβριο του 2015 μετά από μία φοβερή πλημμύρα. Δείτε εδώ:

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ από τότε έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου, αυτό “παρασύρθηκε από το ρέμα” της αδιαφορίας της Περιφέρειας Αττικής και έχει μείνει στα χαρτιά. Τις ίδιες εικόνες αντικρίζουμε και σήμερα, όπως δείχνουν τα βίντεο του σημερινού άρθρου και οι διαμαρτυρίες των δημοτών.

Ξεκινάμε από την επιστολή κατοίκου της περιοχής, η οποία αποτελεί αφορμή του σημερινού μας άρθρου.

Βίντεο: Ισίδωρος Τσικής, οδός Λουντέμη, Δάσος Χαϊδαρίου.

Γράφει ο κ. Ισίδωρος Τσικής: Μένω στην “πολύπαθη” Μενελάου Λουντέμη στο Δάσος Χαϊδαρίου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την παραμικρή βροχή κατεβαίνουν τεράστιες ποσότητες νερού, λάσπης και λοιπών φερτών υλικών δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε δύο συμπολίτες μας δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους που μόλις ολοκλήρωσαν. Δυστυχώς ο Δήμος όχι απλά δεν κάνει τίποτα αλλά μας αγνοεί χαρακτηριστικά. Παρακαλούμε για την βοήθεια σας, δημοσιοποιώντας το θέμα, βοηθώντας μας έτσι να πιέσουμε τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος.

Βίντεο: Ισίδωρος Τσικής, οδός Λουντέμη, Δάσος Χαϊδαρίου

Οι πολίτες τον Δήμο έχουν μπροστά τους, σε αυτόν “τα χώνουν”. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση αυτή ο Δήμος Χαϊδαρίου έκανε τη δουλειά που του αναλογούσε. Πιο συγκεκριμένα, επί δημοτικής αρχής Σελέκου έγινε η μελέτη για την “Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης απορροής βορειοδυτικού Δάσους”, η οποία και ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε (βλέπε Δρομολογούνται δύο νέα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαϊδαρίου). Επίσης, επί της νυν δημοτικής αρχής Ντηνιακού έγινε η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ενόψει της εγκατάστασης του εργολάβου, μια και το έργο, προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ, έφτασε μια ανάσα πριν την κατασκευή του.

Δείτε εδώ τι περιλαμβάνει το έργο και ποιους δρόμους αφορά:

Όμως ακόμη και την υστάτη ώρα, προέκυψε… εμπλοκή. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Λόγω του μεγέθους της διατομής του αγωγού, η αρχή που μπορούσε να κάνει τον διαγωνισμό ήταν η Περιφέρεια. Πράγματι το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια, ανακηρύχτηκε μειοδότης και υπογράφτηκε η σύμβαση. Κανονικά, όταν μιλάμε για συμβασιοποίηση στα έργα του Δημοσίου έχουμε φτάσει στο τέλος. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του αντιπλημμυρικού του Δάσους.

Ο ανάδοχος, επικαλούμενος διαδικαστικά θέματα όσον αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν αδειοδοτήσεις από διάφορες αρχές (Περιφέρεια, Τροχαία κτλ), αυτοανακηρύχτηκε -ουσιαστικά- έκπτωτος και η Περιφέρεια τον άφησε να φύγει. Μπορεί η πραγματική αιτία της αποχώρησης να είναι αυτή ή κάποια άλλη, πράγμα που δεν μπορούμε να μάθουμε. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η εξέλιξη έφερε σοβαρή καθυστέρηση, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα από την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή την Περιφέρεια. Πχ δεν κινητοποίησε το μέσο της “ρήτρας” για να σφίξει τα λουριά, αλλά προτίμησε να τον κηρύξει έκπτωτο. Μετά από αυτό ή έπρεπε να γίνει νέος διαγωνισμός ή να ακολουθηθεί η μέθοδος της διαπραγμάτευσης με τον 2ο και ακολούθως με τον 3ο μειοδότη του διαγωνισμού. Προτιμήθηκε η δεύτερη μέθοδος ως λιγότερο χρονοβόρα. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε σήμερα και η ευχή είναι να βρεθεί εργολήπτης διατεθειμένος να το κατασκευάσει. Αλλιώς θα χρειαστεί νέος διαγωνισμός, οπότε μιλάμε για πολύχρονη ματαίωση. Είναι άγνωστο, λοιπόν, για πόσο οι κάτοικοι θα υποχρεούνται να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό.

Και γενικότερα όμως, η Περιφέρεια δεν έχει πράξει τα δέοντα όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας. Θυμίζουμε ότι έχει παραπεμφθεί στις “ελληνικές καλένδες” το μέγιστης σημασίας αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών, που θα έδινε ανάσα στον κεντρικό οδικό άξονα και σε μεγάλο μέρος του Χαϊδαρίου. Μιλούν εδώ και καιρό για “επικαιροποίηση μελέτης και επαναδημοπράτηση”, που ισοδυναμεί τελικά με έμπρακτη αδιαφορία. Λες όλες οι μελέτες είναι τέλειες. Οι ανάδοχοι, αν έχουν καλή θέληση και διάθεση να κάνουν το έργο, ξεπερνούν με τη συνεργασία των αρχών τα προβλήματα. Αν όχι, αποχωρούν. Το ίδιο ισχύει και για τους αναθέτοντες: Αν θέλουν να κάνουν το έργο, “τραβούν αφτιά”.

Πριν λίγο καιρό είδαμε σε μια μπόρα του Αυγούστου όλα τα πλημμυρικά προβλήματα του Χαϊδαρίου. Από εκεί και το οπτικό υλικό του κ. Τσική. Αργά ή γρήγορα θα τα ξαναζήσουμε, με την ελπίδα οι ζημιές να είναι μόνο υλικές. Στο μεταξύ θα θαυμάζουμε τα τεράστια έργα που καμαρώνει ο κ. Πατούλης για το παραλιακό μέτωπο, για το οποίο λεφτά και διάθεση υπάρχουν.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button