ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Έργο για να τιθασευτεί το άγριο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό στο Δάσος

Έργο για να τιθασευτεί το άγριο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό στο Δάσος 1

Οι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι έως πολύ επικίνδυνοι στις γειτονιές του δυτικού Δάσους Χαϊδαρίου, κάθε φορά που βρέχει δυνατά. Ειδικά η οδός Λουντέμη (φωτό) υποφέρει πολύ. Ένα άγριο ρέμα εισβάλλει από το βουνό και το Άνω Δάσος, σπίτια πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα παρασύρονται, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο για να μην κινδυνεύσουν ή δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι. Και αυτή η περιοχή όμως αναμένεται να απαλλαγεί από το πρόβλημα, καθώς ο Δήμος εκπόνησε μελέτη, την οποία προώθησε στην Περιφέρεια Αττικής, που δεσμεύθηκε για υλοποίηση του έργου.


Έργο για να τιθασευτεί το άγριο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό στο Δάσος 3
Οδός Αθανασίου Διάκου. Πίσω αριστερά διακρίνεται το σημείο όπου το νερό μπαίνει στο ΨΝΑ,
με αυτοσχέδια τομή στη μάντρα.

Η κατάσταση που δημιουργείται εδώ σε κάθε νεροποντή είναι επικίνδυνη. Το ρέμα που κατεβαίνει ορμητικό, σύριζα στη μάντρα του Ψυχιατρείου, συγκεντρώνοντας τα νερά από την οδό Ακροπόλεως και το βουνό, σαρώνει την οδό Λουντέμη και την δυτική πλευρά του Δάσους. Η κοίτη του ρέματος έχει χαρακτηριστεί δρόμος με το σχέδιο πόλης  (Μ. Αντύπα), αλλά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ο Δήμος δεν είχε κάνει τίποτα για να φτιάξει τον δρόμο και να διευθετήσει τον επικίνδυνο χείμαρρο. 

Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτέρευε, όσο στο Άνω Δάσος χτίζονταν καινούργιες οικοδομές και τα νερά στριμώχνονται σε μικρότερο χώρο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν είχε εκπονηθεί ούτε το πιο στοιχειώδες σχέδιο αντιμετώπισης της χειμαρρικής ροής -ούτε καν με απλά κλαδοπλέγματα-, για να μειώνουν την ορμή των νερών και να συγκρατούν τα μπάζα που κατακλύζουν τη γειτονιά κάθε τόσο. 

Τα νερά και τα μπάζα μετατρέπουν ακόμη σε ποτάμια τις οδούς Αριστοτέλους,  Αθανασίου Διάκου, Μάνης. Καταλήγουν στη μάντρα του Ψυχιατρείου, στην Αθ. Διάκου, στην οποία κάποιοι έχουν ανοίξει μια τρύπα προς το Νοσοκομείο, ώστε να εκτονώνεται προς τα εκεί το νερό. 

Έργο για να τιθασευτεί το άγριο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό στο Δάσος 5
Οδός Αριστοτέλους

Η μελέτη που εκπονήθηκε, επιτέλους, κατά παραγγελία του Δήμου μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2015 και την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζει το γεγονός ότι το δίκτυο ομβρίων της λεκάνης απορροής της δυτικής περιοχής του Δάσους Χαϊδαρίου έχει τις παραπάνω ελλείψεις. Ενδεικτικά αναφέρονται οι οδοί Παπαναστασίου, Ακροπόλεως, Αντύπα, Λουντέμη, Αθ. Διάκου στο ύψος του μανδροτοίχου του Ψ.Ν.Α., οι οποίες δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυο. Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η δημιουργία υποδομής που θα οδηγεί την επιφανειακή κίνηση των υδάτων νοτιότερα, όπου υπάρχουν ήδη κατασκευασμένοι αγωγοί (οδός Καλαβρύτων κτλ).

Με βάση τη μελέτη, το έργο έχει προϋπολογισμό 2.650.000 ευρώ. Σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Μ. Σελέκος με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αθήνας, Σπύρο Τζόκα, ο τελευταίος δεσμεύθηκε για άμεση προώθηση του έργου, με αναμόρφωση του τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής.

Έργο για να τιθασευτεί το άγριο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό στο Δάσος 7
Οδός Λουντέμη, κάθε φορά που βρέχει δυνατά.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button