ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό

Τον ορισμό ανώτατης τιμής στα τεστ κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την Παρασκευή (27/11).

Όπως έκανε γνωστό, η ανώτατη τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • για τα μοριακά τεστ 40 ευρώ
  • για τα rapid test 10 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσω τροπολογίας, νομοθετική διάταξη για τη θέσπιση ανώτατων τιμών χρέωσης επί των τεστ έναντι του κορονοϊού  (τεστ μοριακού ελέγχου και rapid tests) καθώς και ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την κοινωνία από κάθε είδους αθέμιτη πρακτική” είπε ο κ. Σταμπουλίδης, προαναγγέλλοντας παρέμβαση της Πολιτείας όπου και όποτε χρειαστεί.

Η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού

Πέρα από το θέμα του πλαφόν στα τεστ, ο κ. Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές με βεβαρυμένο ιικό φορτίο. «Ανακοινώθηκε ήδη η παράταση της καραντίνας. Υπάρχουν 18 βεβαρυμένες περιοχές, οι οποίες είναι οι εξής: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν ψηλά σε επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με τις άλλες. Ιδιαίτερη ανησυχία η αύξηση του φορτίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ενόψει και της γιορτής του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα. Ζήτησε από τους παράγοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας το φορτίο αυξάνεται. Έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.”

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται μία σταθεροποίηση, αλλά ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων δεν είναι αυτή που αναμενόταν μετά από τρεις εβδομάδες γενικού lockdown. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ένας στους τέσσερις που νοσηλεύονται προέρχονται από εκεί και πρόσθεσε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 88%. Πρόσθεσε δε, πως αν γίνει βεβιασμένη άρση του lockdown θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς και έκανε λόγο για πίεση του συστήματος Υγείας τις επόμενες 14 ημέρες. Πιο αναλυτικά: 

«Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 546. Υψηλός αριθμός σε Αττική και Λάρισα. Υψηλός αριθμός και σε Σέρρες και Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού κέντρου, η Ελλάδα στη 17η θέση στα κρούσματα και 16η στη θνητότητα.

Τους επιδημιολογικούς πίνακες που παρουσίασε η επιτροπή Τσιόδρα, η καμπύλη μειώνεται, αλλά το φορτίο παραμένει.

Μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ακόμα και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα, ο μέσος είναι σχεδόν 2.000. Στην Αττική κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη 600. Η μείωση έχει, όμως, μικρότερο ρυθμό μείωσης. Σε κάποια μέρη ο αριθμός αυξάνεται.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 48 χρόνια. Το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το ένα τέταρτο όσων νοσηλεύονται, είναι στη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε μία μείωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα ΜΕΘ είναι στο 88%. Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα νοσηλευτούν και περίπου 250 θα χρειαστούν ΜΕΘ. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Αναμένουμε πίεση τις επόμενες 14 ημέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κέντρου, μία βεβιασμένη άρση των μέτρων, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και διασπορά. Αν η άρση των μέτρων γίνει όταν μειωθούν τα κρούσματα, θα αποφύγουμε τους πολλούς θανάτους».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button