ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Πλέον 1 στα 5 αυτοκίνητα που θα εμπλακεί σε τροχαίο βγαίνει ολική από τις ασφαλιστικές! Ο λόγος

Ενώ τα EV αποδεικνύεται ότι έχουν χαμηλότερο κόστος σέρβις και συντήρησης, λόγω λιγότερων κινούμενων εξαρτημάτων, ασφαλιστικές εταιρείες προτείνουν αύξηση ασφαλίστρων, καθώς όλο και περισσότερα εξαρτήματα είναι συνδεδεμένα με αισθητήρες, γεγονός που καθιστά την αντικατάσταση πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα. Επίσης οι μπαταρίες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το κόστος επισκευής.

Δημοσίευμα του Bloomberg βασισμένο σε στοιχεία ειδικής έρευνας, αποκαλύπτει ότι πλέον το 21% των τροχαίων ατυχημάτων θα οδηγήσει σε ολική καταστροφή του οχήματος, Ο λόγος είναι ότι το κόστος επισκευής τους έχει γίνει ασύμφορο (για τις ασφαλιστικές φυσικά).

Το zugla.gr χαρακτηρίζει ειρωνικό το ότι είναι τα ίδια τα συστήματα υποβοήθησης ADAS που επιστρατεύονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να μας σώσουν από το να έχουμε ατύχημα, τα οποία κατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή. Με δυο λόγια, η τεχνολογία που ενσωματώνεται σε αυτά τα συστήματα είναι τόσο ακριβή που οι ασφαλιστικές διαπιστώνουν ότι δεν τους συμφέρει να πληρώσουν την επισκευή.

Η αντικατάσταση του πλήθους των αισθητήρων και των καμερών που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα σύστημα ADAS, όπως το αυτόματο φρενάρισμα και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, και στη συνέχεια η ρύθμιση αυτών των συστημάτων για να λειτουργήσουν σωστά, μπορεί να προσθέσει χιλιάδες ευρώ στο κόστος μιας επισκευής, αναφέρει έκθεση του Bloomberg που επικαλείται στοιχεία της CCC Intelligent Solutions που έχει έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ. Και αυτό ανεβάζει τις τιμές επισκευής που είναι ήδη αυξημένες ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους εργασίας και των υλικών που επηρεάζουν ακόμη και τις πιο βασικές επισκευές αυτοκινήτων.

Έρευνα: Πλέον 1 στα 5 αυτοκίνητα που θα εμπλακεί σε τροχαίο βγαίνει ολική από τις ασφαλιστικές! Ο λόγος 3

Η έκθεση σημειώνει ότι, παρά το υψηλό κόστος επισκευής τους, τα EV εξακολουθούν να εμπλέκονται σε ατύχημα λιγότερο συχνά από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης της αξίας των EV. Και αυτή η υποτίμηση είναι μια ανησυχία για τους οδηγούς που πλήρωσαν πολλά χρήματα για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα χρωστάνε περισσότερα σε αυτό από ό,τι αξίζει. Υπάρχει πρόσθετη ασφάλιση για την κάλυψη αυτού του είδους του κενού, αλλά δεν είναι φθηνή.

Οι ασφαλιστικές προτείνουν υψηλότερα ασφάλιστρα

Σύμφωνα με το autotypos.gr Tο μέσο κόστος επισκευής για ένα μικρό, μη πολυτελές ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) που έχει εμπλακεί σε μετωπική σύγκρουση είναι 26,6% υψηλότερο από ότι για ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης της ίδιας κατηγορίας. Αυτή η διαφορά αυξήθηκε στο 53,3% όταν συγκρίθηκε το κόστος επισκευής μεταξύ ηλεκτρικoύ και μικρού πολυτελούς SUV εσωτερικής καύσης.

Αυτό οφείλεται στο υψηλότερο κόστος των εξειδικευμένων ανταλλακτικών, στα υψηλότερα ποσοστά εργασίας των μηχανικών που έχουν ειδική γνώση για να επισκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα, στις καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων και στον μεγαλύτερο κίνδυνο διαγραφής των ηλεκτρικών οχημάτων από τους ασφαλιστές, εάν οι μπαταρίες αποδειχθούν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας CCC Intelligent Solutions, έδειξαν ότι το 50% των αξιώσεων για αντικατάσταση μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λόγω του υψηλού κόστους της μπαταρίας, θεωρήθηκαν ως συνολική απώλεια του αυτοκινήτου. Η ασφάλιση για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι συνήθως υψηλότερη, με την ασφαλιστική LeasePlan να προτείνει 12% υψηλότερη τιμή ασφάλισης σε σχέση με τα οχήματα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Έρευνα: Πλέον 1 στα 5 αυτοκίνητα που θα εμπλακεί σε τροχαίο βγαίνει ολική από τις ασφαλιστικές! Ο λόγος 5

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του κόστους της ασφάλειας οφείλεται στην κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία έχουν ακριβότερα και ελαφρύτερα υλικά, όπως αλουμίνιο και ανθρακονήματα, καθώς και στον σχεδιασμό τους, ο οποίος έχει στόχο να διαχέει την ενέργεια που προέρχεται από σύγκρουση με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κινητήρας στο μπροστινό μέρος για να απορροφήσει την κρούση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τη φόρτιση των καλωδίων, των συνδέσμων και των φορτιστών.

Τρακάρισμα από δεξιά:

Δοκιμές που διεξήχθησαν από το ερευνητικό ινστιτούτο Allianz Center for Technology Automotive διαπίστωσαν ότι τα σχέδια των κατασκευαστών προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τα εξαρτήματα υψηλής τάσης των EV σε περίπτωση σύγκρουσης και προειδοποιούν εάν η μπαταρία πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί.

Συμπερασματικά, ενώ τα EV αποδεικνύεται ότι έχουν χαμηλότερο κόστος σέρβις και συντήρησης, λόγω λιγότερων κινούμενων εξαρτημάτων, η ασφαλιστική Allianz προτείνει αύξηση ασφαλίστρων, καθώς όλο και περισσότερα εξαρτήματα είναι συνδεδεμένα με αισθητήρες, γεγονός που καθιστά την αντικατάσταση πιο δαπανηρή και πιο χρονοβόρα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button