ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ολέθριο σφάλμα του Δημάρχου της πόλης μας”

Καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο (30/11) πρόταση για την πρόσληψη του αναγκαίου και ικανού αριθμού καθαριστριών στα σχολεία της πόλης μας.

"Ολέθριο σφάλμα του Δημάρχου της πόλης μας" 1
Γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου»

Τη θετική πρόταση για την προληπτική προστασία της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, την οποία υπέβαλε η Δημοτική Παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, την ψήφισε σύμπασα η αντιπολίτευση.

Την καταψήφισε ο Δήμαρχος! Για το καλό ή για το κακό της πόλης ενεργεί στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός; Αντιστρατεύεται την προστασία της υγείας των κατοίκων της πόλης μας μικρών και μεγάλων;

Το σύνολο των Δημοτικών Παρατάξεων παραμερίζοντας οποιεσδήποτε άλλες διαφωνίες και έχοντας μόνο κατά νου πως θα προστατέψει μαθητές και μαθήτριες, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στα σχολεία, γονείς και κηδεμόνες από την υπερμετάδοση του SARS COVID-19 και των μεταλλάξεων, συμφώνησαν επί της πρότασης των Πολιτών σε Δράση και προσέφεραν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην πρόσληψη επαρκούς αριθμού καθαριστριών στα σχολεία της πόλης μας.

Την αρνήθηκε για δεύτερη φορά αναίτια και χωρίς σοφία ο Δήμαρχος της πόλης μας και μάλιστα σε περίοδο που η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως!

Πρωτοφανής ενέργεια στα χρονικά της αυτοδιοίκησης!

Ο Δήμαρχος αρνητής της πραγματικότητας και θιασώτης κατά μία έννοια της ανοσίας της αγέλης!

Δυστυχώς στο θέμα του σχολαστικού καθαρισμού των σχολείων, όπως επιβάλλουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και με βάση τις συστάσεις του Υπουργείου, με τη στάση του αυτή ο Δήμαρχος θεωρεί ότι τα παιδιά μας είναι αποπαίδια!

Αλλιώς δεν εξηγείται η αναιτιολόγητη αρνητική στάση του για δεύτερη φορά σε ένα μήνα!

Ακόμα και ένα σχολείο να ήταν ακάλυπτο έπρεπε να φροντίσει να γίνεται σχολαστική καθαριότητα. Η υγεία δεν ποσοστικοποιείται ούτε μπαίνει στο ζύγι! Επιλογές σχολείων είναι ανεπίτρεπτες καθώς το δικαίωμα στην υγεία είναι καθολικό και αδιαπραγμάτευτο!

Αλλά καλείται να μας πει : Το γραφείο του ο Δήμαρχος το βρίσκει καθαρό;

Αν όχι, δικαιολογεί ιδεολογικά τη στάση του, οπότε θα ανακαλέσω και θα παραιτηθώ!

Αν καθαρίζεται, θα πρέπει να απολογηθεί στους εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, μαθητές και μαθήτριες της πόλης μας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι της Δημοτικής Αρχής ότι,

επειδή επανειλημμένως οι Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων έχουν δηλώσει τις ελλείψεις χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, έχουν βαρεθεί να τα επαναλαμβάνουν!

Γι’ αυτό και ορισμένοι εξ αυτών εκτελούν και χρέη καθαρίστριας.

Γιατί είναι ενδογενές στοιχείο το κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους έργο σε όλη την επαγγελματική ζωή τους τουλάχιστον!

Ας κάνουν μια βόλτα στα ολοήμερα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια αν έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους και ας διαπιστώσουν ποια είναι η ζοφερή πραγματικότητα στην πλειονότητα των σχολείων!

Γιατί ορισμένοι της Δημοτικής Αρχής μάλλον ζουν στην εικονική πραγματικότητα!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έχοντας ως δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρειά του, καταγράφει εδώ και τέσσερις (4) εβδομάδες συνεχή αύξηση της μετάδοσης του COVID – 19 καλεί τα σχολεία της Ευρώπης να παραμείνουν ανοιχτά, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης επισημαίνοντας ότι :

«Το εκτεταμένο κλείσιμο των σχολείων του περασμένου έτους, που διατάραξε την εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, προκάλεσε περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά στην ψυχική και κοινωνική ευημερία των παιδιών. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».    

Συστήνει δε, αντί του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την κινητοποίηση όλων για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19. 

Τέτοιες συστάσεις δυστυχώς για την πόλη μας αγνοούνται επιδεικτικά από τον Δήμαρχο!

Συνοπτικά δε, παραθέτω ορισμένα τεχνικά στοιχεία για το σχηματισμό πλήρους εικόνας.

Τελευταίο δεκαήμερο του Οκτ. 2021, διαπιστώνεται με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου και τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα ότι έχουν προσληφθεί για τα σχολεία με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών 30 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 15 τρίωρης απασχόλησης.

Επίσης διαπιστώνεται ότι πέραν αυτών και των 6 καθαριστριών αορίστου χρόνου που είχαν διατεθεί στα σχολεία, υπάρχει ανάγκη για άλλες 15 τουλάχιστον καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης.

Η τρίωρη απασχόληση ήταν αποκλειστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Άλλες Δημοτικές Αρχές για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες για σχολαστικό καθαρισμό των σχολικών χώρων προσέλαβαν με πλήρη απασχόληση όλες τις απαιτούμενες καθαρίστριες καλύπτοντας τις επιπλέον δαπάνες από χρήματα του Δήμου, αποδεικνύοντας έτσι ότι, αντιλαμβάνονται και αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν!

Συμβαίνει αλλού αλλά δεν συμβαίνει δυστυχώς στην πόλη μας!

Η Δημοτική Αρχή προσέλαβε 7 καθαρίστριες, από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ “μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 55 – 67 ετών_∆ΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο11/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”, μετά τις 20 Οκτ. (20 & 25 Οκτ. και 8 Νοε.) και διέθεσε 5 εξ αυτών στα σχολεία, με βάση τα στοιχεία που μας έστειλε στις 1/12/2021 ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου.

Καταψηφίζει όμως την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών, για πρώτη φορά στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 29 Οκτ., παρά το γεγονός ότι συνέχισε και εντός του Νοε. 2021 (8/11)να προσλαμβάνει!

Παράλληλα, προσλαμβάνει άλλες 5 πλήρους απασχόλησης από τη λίστα που δημιουργήθηκε με βάση τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επικαλείται στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια του Γενικού Γραμματέα ότι, υπάρχει οικονομική στενότητα να προσληφθούν 15 καθαρίστριες, ενώ έχει ήδη προσλάβει 40 περίπου άτομα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ “μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 55 – 67 ετών”. Δηλαδή χρήματα δεν υπάρχουν μόνο για καθαρίστριες στα σχολεία. Για οποιεσδήποτε άλλες ειδικότητες υπάρχουν.

Να σημειωθεί δε ότι, ο ΟΑΕΔ μέχρι τα 1000,00ευρώ χρηματοδοτεί έως και το 75% (750,00ευρώ) του συνολικού μισθολογικού και μη κόστους όσων προσληφθούν. 

Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση;

  • 35 πλήρους (από τους 30 αρχικά) και 15 τρίωρης απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών
  • 6 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος και
  • 5 που έχουν προσληφθεί από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους ηλικίας 55-67.

        Δηλαδή υπάρχουν μόνο 46 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για το σύνολο των 45 σχολείων στην πόλη μας, με σχολικά συγκροτήματα (ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΛΥΚΕΙΑ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΣΕΚ) που απαιτούν 2 και 3 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης για να καθαριστούν μερικώς οι σχολικοί χώροι. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανθρώπινα και χρονικά να καθαριστεί το σύνολο των χώρων πολύ δε περισσότερο να καθαριστούν σχολαστικά, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα!

Οι τρίωρες (απαράδεκτη πρόβλεψη και εφαρμογή) δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε οποιονδήποτε σχολικό χώρο αλλά λειτουργούν επιβοηθητικά!

Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη (π.χ. λόγω ασθένειας), όπως συνέβη σήμερα 3/12/2021 σε ορισμένα σχολεία αλλά και για περισσότερο χρονικό διάστημα, αφού άνθρωποι είναι και οι καθαρίστριες, ασθενούν όπως και οι υπόλοιποι, δεδομένου ότι συμβαίνει να μην είναι άτρωτες!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button