Οι τελευταίες εξελίξεις στο καμπ Σκαραμαγκά
Καθυστερήσεις “παίζονται” στο θέμα της απομάκρυνσης των προσφύγων από το καμπ Σκαραμαγκά, που εδώ και 5 χρόνια έχει στηθεί στην προβλήτα 4 του Ναυπηγείου. Είναι αυτή που πρόσφατα πωλήθηκε σε διαγωνισμό και πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Θυμίζουμε ότι περιλαμβάνεται σε έκταση που διεκδικεί στην ακτή Σκαραμαγκά και ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί δύο ημερομηνίες οριστικής απομάκρυνσης των προσφύγων. Η μία μιλούσε για τον περασμένο Ιούνιο και η άλλη τοποθετούσε την παράδοση της προβλήτας στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες εξακολουθούν να κατοικούν στους οικίσκους της προβλήτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διοικήτρια της μονάδας Μαρία-Δήμητρα Νιούτσικου, έθεσε νέο χρονοδιάγραμμα για οριστική εκκένωση του καμπ Σκαραμαγκά. Τις προηγούμενες μέρες ενημέρωσε στελέχη του Α.Τ. Χαϊδαρίου ότι ο χώρος θα εκκενωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σήμερα στο Σκαραμαγκά έχουν απομείνει περίπου 400 πρόσφυγες, από τους περίπου 2.500 – 3.000 που διέμεναν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια. Από αυτούς κάποιοι αναχώρησαν για την κεντρική Ευρώπη, στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών, ενώ κάποιοι άλλοι, μετακινήθηκαν σε άλλες δομές στην ενδοχώρα. Πιθανώς κάποιοι επέστρεψαν στη Συρία.
Οικογένειες απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στο καμπ Σκαραμαγκά
Παράλληλα ένας αριθμός προσφύγων- πρώην ενοίκων του καταυλισμού εξακολουθούν να μένουν στο χώρο παράνομα. Οι συγκεκριμένοι, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές. Όμως με δική τους πρωτοβουλία γύρισαν πίσω στον Σκαραμαγκά γιατί θεωρούν καλύτερες τις εγκαταστάσεις του. Έτσι διαβιούν εδώ χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι στη δύναμη των φιλοξενούμενων.
Πρέπει να φύγουν και τα σπιτάκια
Ζήτημα προς επίλυση είναι και η απομάκρυνση του εξοπλισμού της δομής. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί μόνο 50 οικίσκοι – κοντέινερ, ενώ απομένουν περίπου 400 ακόμα. Η μεταφορά τους σε άλλους καταυλισμούς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, καθώς όλοι είναι συνδεδεμένοι με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Ας σημειωθεί ότι η ύπαρξη της μεγάλης δομής Σκαραμαγκά συνεπαγόταν την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Χαϊδαρίου από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συνολικά η ετήσια επιδότηση κυμαινόταν, ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των φιλοξενούμενων, γύρω στις 400.000 ευρώ.