ΤΑΞΙΔΙΑ

Οι Χαιρετισμοί με το mg travel

Οι Χαιρετισμοί (που φέτος ξεκίνησαν στις 22/3) ή αλλιώς και Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Το γραφείο ταξιδίων mg travel οργανώνει την απογευματινή μεταφορά για την παρακολούθηση των Χαιρετισμών στον Όσιο Εφραιμ, στην Μονή Κλειστών, στην Παναγία Θεοσκέπαστος και στην Παναγία Γοργοεπήκοος. Δείτε τις αναλυτικότερα το πρόγραμμα, τα σημεία επιβίβασης στα πούλμαν του γραφείου και λίγα λόγια για τους χαιρετισμούς.

Σημεία Επιβίβασης Αιγάλεω

  • Θηβών – Άγιος Σπυρίδωνας
  • Ιερά οδός και Θηβών
  • Ιερά Οδός – Πλατεία Δαβάκη
  • Ιερά Οδός – Μετρό Αγία Μαρίνα

Σημεία Επιβίβασης Χαϊδάρι

  • Στάση Αττικ – Στρ. Καραϊσκάκη & Ηπείρου
  • Στάση Ακρίτα – Στρ. Καραϊσκάκη
  • Στάση Άνοιξη – Αγ. Στρατοπέδου, Κινηματογράφος
  • Στάση Παλατάκι – Στρ. Καραϊσκάκη, πλησίον τουριστικού γραφείου
  • Στάση Φούρνος -Λ. Αθηνών, πλησίον goodys

Για να κλείσετε θέση Τηλ: 210 5324850, 210 5324384 και κινητό 6936989498 www.mgtravel.gr

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της κ.λ.π., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι” αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Για την ακρίβεια, κόβουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button