Οδοιπορικό στις σεισμόπληκτες γειτονιές του Χαϊδαρίου
Δεκαπέντε δευτερόλεπτα, λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου, ήταν αρκετά για να σηκώσουν το Χαϊδάρι στο πόδι. Κάποιοι συμπολίτες, δυστυχώς, δεν πήραν μόνο την τρομάρα, αλλά έχουν δρόμο ακόμη μπροστά τους, για να επουλώσουν πληγές. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” περπάτησε στις σεισμόπληκτες γειτονιές του Χαϊδαρίου και μίλησε με ανθρώπους που γνώρισαν την οργή του Εγκέλαδου.
Η γεύση είναι γλυκόπικρη: Από τη μια δεν είχαμε τραυματισμό ούτε σοβαρά προβλήματα σε κτήρια από τη σεισμική δόνηση. Από την άλλη όμως πάνω από 500 σπίτια έχουν μικροζημιές -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-, οι οποίες αν και δεν εμπνέουν ανησυχία, απαιτούν τρεχάματα και έξοδα. Ο σεισμός συνοδεύτηκε από μια έντονη βουή, η οποία προκάλεσε τρόμαξε τους κατοίκους. Αυτό μας το επισήμαναν πολλοί και οι επιστήμονες το αποδίδουν στο ότι ήταν επιφανειακός.
Ο Δήμος σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σε επιφυλακή και ο δήμαρχος σε διαρκείς συσκέψεις. Κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας επισκέπτονται συνεχώς σπίτια και καταστήματα που επλήγησαν. Από την Κυριακή 21 Ιουλίου έχουν φτάσει στο Χαϊδάρι κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το Δήμο. Όπως μάθαμε ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του Υπουργείου. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που επλήγησαν αναμένουν από την Πολιτεία κάποια απόφαση για αποζημιώσεις.
Βασίλης Καρατζαφέρης: «Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική»
Στην έρευνα συμμετέχει ενεργά ο Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στα δομοστατικά-δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χαϊδάρι Ξανά, Βασίλης Καρατζαφέρης. Μίλησε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» και όπως μάς εξήγησε παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, μια που σε ένα μήνα περίπου θα αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου: «Η κατάσταση στην πόλη κυλάει ομαλά. Υπάρχουν αρκετές βλάβες στα στατικά, οι οποίες όμως δεν είναι σοβαρές. Τα κλιμάκια του υπουργείου κάνουν αυτοψίες για τη διαπίστωση των βλαβών. Επειδή η ένταση του σεισμού δεν ήταν μεγάλη, η κατάσταση στα σπίτια και στις κατασκευές δεν είναι ανησυχητική».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τηλεφωνικές αιτήσεις στο Δήμο για αίτηση αυτοψίας, ξεπέρασαν τις 500. Όμως όσο περνάνε οι μέρες, ο αριθμός τους θα αυξάνεται, καθώς αρκετοί συμπολίτες λείπουν σε διακοπές και δεν έχουν δει ακόμη τα σπίτια τους. Παράλληλα το Υπουργείο αναμένεται να αποστείλει περισσότερα υπηρεσιακά κλιμάκια μηχανικών, για αυτό το σκοπό. Όπως μάθαμε αύριο τετάρτη θα είναι στους δρόμους 5 κλιμάκια ελέγχου.
Διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Περιμένουν λύση από την πολιτεία
Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επισκέφτηκε το μεσημέρι της Κυριακής 21 Ιουλίου δύο γειτονιές της πόλης, συγκεκριμένα στο Δάσος.
Στον αριθμό 18 της οδού Παπαφλέσσα (βλέπε φωτό) είδαμε μεγάλες ρωγμές στα εξωτερικά τοιχία διώροφου κτηρίου. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η συγκεκριμένη οικοδομή ανεγέρθηκε πριν από 30 χρόνια. Την ώρα του σεισμού απουσίαζαν και όταν επέστρεψαν είδαν αυτή την πολύ δυσάρεστη εικόνα, αλλά παρόλα αυτά διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Τώρα περιμένουν μια λύση από την Πολιτεία, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου.
Ανάλογες βλάβες διαπιστώσαμε σε παραπλήσια μονοκατοικία. Πάντως στην ίδια οδό φάνηκε πως άντεξαν τα θεμέλια των σπιτιών και οι ρωγμές τους ήταν μικρές σε μέγεθος.
«Δυο φορές ενισχύσαμε την οικοδομή μας»
Η περιήγηση μας συνεχίστηκε στην περιοχή του κεντρικού Δάσους. Στην οδό Σατωβριάνδου προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με ενοίκους, που καθόταν στα μπαλκόνια τους, έχοντας ξεπεράσει τον φόβο από το άγριο ταρακούνημα. «Ευτυχώς πάθαμε ζημιές μόνο στα τοιχώματα. Χρειάζονται όμως λεφτά για να επισκευαστούν», μας είπε ένας κύριος. Οι ρωγμές ήταν εμφανείς στις προσόψεις τους, όσο και στους εσωτερικούς τους χώρους.
Κατηφορίζοντας την Σατωβριάνδου προς τη Λεωφόρο Αθηνών, μια ιδιοκτήτρια πολυκατοικίας μας μετέφερε τις εμπειρίες της από τρεις σεισμικές δονήσεις που έχει ζήσει στο παρελθόν. Εγκαταστάθηκε σε αυτή την πολυκατοικία το 1980. Ένα χρόνο μετά το 1981 έζησε το μεγάλο σεισμό της Αθήνας. Με το σύζυγο της αποφάσισαν να βάλουν πρόσθετα θεμέλια στην πολυκατοικία τους. Μετά από 18 χρόνια ξανάζησαν το τρόμο του Εγκέλαδου το 1999. Προχώρησαν και πάλι σε νέες κατασκευές στήριξης.
«Αυτός ο σεισμός ήταν διαφορετικός από τους άλλους»
Κατά την εκτίμηση της γι’ αυτό η πολυκατοικία της άντεξε και στον τελευταίο σεισμό και περιορίστηκε σε ρωγμές. Παρατήρησε όμως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην τελευταία σεισμική δόνηση με αυτές των προηγούμενων ετών. «Ένιωσα τον τελευταίο σεισμό να κινείται σαν ελατήριο πάνω-κάτω, σε αντίθεση με τους προηγούμενους όπου το κτήριο σείονταν δεξιά – αριστερά. Την ώρα εκείνη ήμουν έτοιμη να μπω στο ασανσέρ για να κατεβώ στον κάτω όροφο και να πάω στα παιδιά μου. Ακριβώς την ώρα που άνοιξα την πόρτα του ανελκυστήρα ένιωσα το τράνταγμα. Όλοι οι ένοικοι έντρομοι κατέβηκαν με τις σκάλες και βγήκαν στην αυλή. Μάλιστα κάποιοι κατέβασαν και στρώματα από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μήπως χρειαστεί να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο», μας περιέγραψε χαρακτηριστικά.
Αυτό που περιμένουν τώρα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη πολυκατοικία και να καταγράψουν τις ζημιές. Η περιήγησή μας στις σεισμόπληκτες περιοχές του Χαϊδαρίου θα συνεχιστεί.
Στην οδό Κυπρίων Αγωνιστών βρέθηκε εντοπίστηκε ένα σπίτι που χτυπήθηκε πιο σοβαρά από τον σεισμό. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν βλάβες στις κολόνες, αλλά γι’ αυτό ο έλεγχος θα επαναληφθεί με πιο λεπτομερή εξέταση.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου