ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Οδικές υποδομές Αττικής: Ο “παράλληλος Κηφισός” από Πειραιά μέχρι Καλυφτάκη βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας! Η ρεαλιστική εναλλακτική, που μπορεί να “σώσει” το Ποτάμι

Το ολικό πια αδιέξοδο στις οδικές υποδομές της Αττικής και ειδικά του Κηφισού αναγκάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να κινητοποιηθεί -επιτέλους- στην αναζήτηση λύσεων. Με πρόσφατη απόφασή του το Υπουργείο προχωρά σε σύναψη σύμβασης με Τεχνικό Σύμβουλο, που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης κυκλοφοριακής βελτίωσης του Κηφισού, ώστε να προσδιοριστούν  παρεμβάσεις μικρού ή μεσαίου κόστους στην υφιστάμενη υποδομή, που μπορούν να δώσουν γρήγορες νίκες. Ζητούμενο, όμως, αποτελεί και η αναβάθμιση υφισταμένων ή η κατασκευή εναλλακτικών οδικών αξόνων. Η εξέλιξη αυτή μάς παρακινεί να επαναφέρουμε στο προσκήνιο προς εξέταση μία πρόταση που διατυπώθηκε στην εφημερίδα μας για μια ρεαλιστική προοπτική ενός “παράλληλου Κηφισού”, εντός της Αττικής.

Στην μέχρι τώρα αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα οδικές υποδομές και ειδικά “υπερκορεσμένο Ποτάμι”, επικράτησε η γενική παραδοχή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί άλλος αντίστοιχος οδικός άξονας στην Αττική. Ως εκ τούτου η μοναδική πρόταση για νέο αυτοκινητόδρομο “επικουρικό” του Κηφισού είναι η λεγόμενη “Παράκαμψη Αττικής”, είτε με τη μορφή “Ελευσίνα – Υλίκη” είτε με την αντίστοιχη “Ελευσίνα – Οινόφυτα“, που θα συνδέει τις δύο εθνικές οδούς χωρίς να χρειάζεται να φτάσει κανείς στον Κηφισό.

Στον ιστότοπο “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναπτυχθεί πλούσιος διάλογος για τα κυκλοφοριακά προβλήματα και τις οδικές υποδομές στη Δυτική Αθήνα, κορωνίδα των οποίων βέβαια είναι το διαρκές μποτιλιάρισμα στον Κηφισό. Σήμερα δημοσιεύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη για έναν “παράλληλο Κηφισό”, που αποτελεί ρεαλιστική προοπτική.

Πρόκειται στην ουσία για έναν άξονα από Πειραιά μέχρι Αττική Οδό (Γέφυρα Καλυφτάκη) και από εκεί μέχρι Γαλάτσι! Το πολύ σημαντικό είναι πως κάποια τμήματά του είναι ήδη σε χρήση, ενώ άλλα προγραμματίζονται αποσπασματικά, χωρίς όμως αντίληψη συνολικής διαμόρφωσης ενός υπερτοπικού οδικού έργου που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό της Αττικής. Η συνολική αντίληψη των τμημάτων ως ενιαίου άξονα και η κατάλληλη σύνδεσή τους θα δημιουργήσει μία πολύ ρεαλιστική εναλλακτική όδευση στον Κηφισό και θα εμπλουτίσει καίρια τις οδικές υποδομές της πρωτεύουσας.

Για την υλοποίηση της πρότασης αυτής η ανάγκη απαλλοτριώσεων και νέων έργων είναι μικρή. Βασικό πεδίο μελέτης είναι η σύνδεση από τη Λεωφόρο Κων. Καραμανλή μέχρι την Λ. Κύμης. Κύρια προϋπόθεση φυσικά είναι η κατασκευή -επιτέλους- του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά και η ολοκλήρωση της ημιδιανοιγμένης Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω.

Οδικές υποδομές Δυτικής Αθήνας – Αναλυτικά η πρόταση για τον “παράλληλο Κηφισό”:

Kαι όμως, υπάρχει λύση: η επέκταση της σημερινής Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω προς τα βορειοανατολικά και η σύνδεσή της με την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας!

Η επέκταση της υπάρχουσας Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω προς βορειοανατολικά και η σύνδεσή της με την Λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι προβλέπεται από νέο έργο της Περιφέρειας για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω – Γ’ τμήμα, αν και όχι ως κλειστός αυτοκινητόδρομος. Όμως η Λ. Καραμανλή ακόμη ΔΕΝ έχει ολοκληρωμένη σύνδεση με την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας!

Προτείνεται λοιπόν η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, μέχρι και το “τυφλό” σήμερα τμήμα της υφιστάμενης Λ. Κύμης, που ξεκινά από τους Θρακομακεδόνες, διέρχεται εμπρός του Ολυμπιακού Χωριού και καταλήγει απευθείας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στον κόμβο Καλυφτάκη!

Στον ίδιο κόμβο δηλαδή που θα καταλήξει από την άλλη πλευρά και η ήδη σχεδιαζόμενη επέκταση της Λ. Κύμης – Βεΐκου!

Οδικές υποδομές Αττικής: Ο "παράλληλος Κηφισός" από Πειραιά μέχρι Καλυφτάκη βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας! Η ρεαλιστική εναλλακτική, που μπορεί να "σώσει" το Ποτάμι 3
Με τη μπλε γραμμή αριστερά ο προτεινόμενος “παράλληλος Κηφισός”. Το πρώτο κομμάτι του είναι η υπάρχουσα Λεωφόρος Σχιστού. Με διακεκομμένη γραμμή το κομμάτι της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω που λείπει και αποτελεί αντικείμενο του έργου “Τριπλός Κόμβος Σκαραμαγκά. Στη συνέχεια η εν λειτουργία Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω, που περνά την Αττική Οδό προς Άνω Λιόσια. Στο βορειοανατολικό τμήμα με διακεκομμένη γραμμή το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής μέχρι την Αγίου Διονυσίου στις Αχαρνές, κοντά στη Λεωφόρο Καραμανλή. Λείπει ένα μικρό τμήμα μέχρι τη Λεωφόρο Κύμης, που κατεβαίνει στη Γέφυρα Καλυφτάκη. Ο άξονας αυτός, αν ολοκληρωθεί, μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες, τοπικές και υπερτοπικές, σε μια περιοχή με έντονη οικονομική δραστηριότητα, logistics, λιμάνι κτλ. Οι συγκεκριμένες οδικές υποδομές μπορούν να ελαφρύνουν σημαντικά και τη Λ. Αθηνών.

Σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη ολοκλήρωση του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά, θα δημιουργηθεί σχετικά εύκολα ένας ευρύτατος υπερτοπικός άξονας, σχεδόν παράλληλος του Κηφισού, που ουσιαστικά θα ξεκινά σχεδόν από το κέντρο της Αθήνας (Γαλάτσι), θα διασχίζει Νέα Ιωνία/Φιλοθέη, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση/Κηφισιά, Μενίδι/Θρακομακεδόνες, Άνω Λιόσια, Φυλή, Ασπρόπυργο/αρχή Λ. ΝΑΤΟ και μέσω της Λεωφόρου Σχιστού, θα καταλήγει απευθείας σε Κερατσίνι και Πειραιά!

Πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων της όδευσης αυτής, αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύνδεσή της με την Αττική Οδό από βορρά είναι ήδη έτοιμη με ελάχιστη χρήση σήμερα, όπως και ο κόμβος Καλυφτάκη στην πλευρά του προς Ολυμπιακό Χωριό (η απέναντι πλευρά του κόμβου θα επαναδιαμορφωθεί με την ώριμη πια επέκταση της Λ. Κύμης – Βεΐκου).

οδικές υποδομές
Η ημιδιανοιγμένη Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω στον Σκαραμαγκά. Οι οδικές υποδομές της πρωτεύουσας περιμένουν δεκαετίες να ολοκληρωθεί το πολύτιμο έργο του Τριπλού Κόμβου Σκαραμαγκά, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ενώσει τη Λ. Σχιστού με την Αττική Οδό.

Επίσης τμήματα της προτεινόμενης χάραξης είναι σχεδόν έτοιμες οδικές υποδομές (Θρακομακεδόνες – Ολυμπιακό Χωριό – κόμβος Καλυφτάκη, αλλά και μέρος βόρειου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω στο Δήμο Φυλής, όπου και το κλειστό γήπεδο της ΑΕΚ), μειώνοντας την ανάγκη απαλλοτριώσεων, επιταχύνοντας το χρόνο κατασκευής και ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα σε υφιστάμενες οδούς και τους χρήστες τους.

Τέλος, δίνει νέα χρήση σε υφιστάμενες οδικές υποδομές που έχουν περιθώρια υποδοχής κυκλοφορίας, όπως η Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω και η Λ. Σχιστού.

Ένας τέτοιος άξονας πράγματι θα αποσυμφορήσει τον Κηφισό και θα δώσει πολύτιμο χρόνο για την περαιτέρω επέκταση και ολοκλήρωση του δικτύου Μετρό στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Την πρόταση κατέθεσε ως σχόλιο στο άρθρο μας Fly over στον Κηφισό και διαπλάτυνση της Αθηνών – Κορίνθου; ο κ. Μανωλης Ανδρεου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι CE94CEA5CEA4CE99CE9ACE97CEA0CE95CEA1CE99CEA6CE95CEA1CE95CE99CE91CE9ACE97CE91CE99CE93CE91CE9BCE95CEA9.jpg

Χωρίς κατασκευή του Κόμβου Σκαραμαγκά οι οδικές υποδομές της Αθήνας μένουν ανολοκλήρωτες.

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Εν τω μεταξύ υπάρχει παράλληλα με την εθνική, μια ωραιότατη λεωφορος θηβων που άνετα θα μπορούσε να βγει μέχρι γέφυρα καλυφτακη κσι με εκτεταμένες παρεμβάσεις θα μπορούσε να μεγαλώσει και κατά πλάτος και να γίνει συνεχους κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μέρος της, εξυπηρετωντας αληθινά όλη αυτή την κίνηση προς Πειραιά και δυτικά προάστια, διχως να κοστίζει ο κούκος αηδόνι στον κοσμάκη από καύσιμα που υποχρεωτικά θα ξοδέψει αν – ομοιγεννητω – προτιμηθεί η λύση της περιφερειακής αιγαλεω, αλλα θα μου πεις, ποιος νοιάζεται σε τελευταία ανάλυση για τον κοσμάκη και τα δεκάδες χιλιόμετρα που θα κάνει από την παράκαμψη??? Από village roadshow πχ, είναι με το ζόρι 17 χιλιόμετρα μέχρι καλυφτακη, ενω από την περιφερειακή υπερδιπλασιαζεται. Δηλαδή, αν σήμερα κάνεις 34 χιλιόμετρα αλερετουρ, με την “παράκαμψη” που προτείνεται μπορεί ανετότατα να ξεπεράσει και τα 100(!!!) με οτι αυτό συνεπάγεται σε κόστος καυσίμων και χρόνου διαδρομής, που ακυρώνει το οποιοδήποτε “πλεονέκτημα”!! Μπράβο τους, και εις ανώτερα!! Α, και, πολυ θαθελα να μάθω το όνομα και τη διεύθυνση αυτουνου που αποφάσισε πώς θα γινοτανε ο κόμβος της Αττικής οδού στο ύψος της ρενω, που από 4 λωρίδες γίνεται ξαφνικά 3 και στο ύψος της φάγε καθημερινά γίνεται κυριεκτικα το ελαναδεις και να μην πάρεις!Όχι τίποτε άλλο, να τουστελνα κανα μπουκέτο ανθοδέσμη γιαυτό το κατόρθωμα! Και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια και άξιος ο μισθός του, του… “ειδημονα”, άλλον εναν τετοιον ναχουμε, και θαναι φεύγετε να φεύγουμε από Αθήνα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button