ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο θησαυρός του Σκαραμαγκά: Τι πουλάνε, ναυπηγείο ή οικόπεδο;

γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης

ΠΡΙΝ το ΡΕΚΒΙΕΜ

Οι εξελίξεις περί το ναυπηγείο Σκαραμαγκά τρέχουν, αφορούν το δήμο και τη χώρα μας. Πωλείται σε δύο τμήματα. Για το νότιο υποβλήθηκαν ήδη δύο προσφορές μακριά από το τίμημα που αναμενόταν. Η ανάλυση της διεκδικήτριας εταιρείας Pyletech, του κ. Πριόβολου με δραστηριότητα και στο real estate (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/9/20), μας υπενθυμίζει χρήσιμα στοιχεία, μας ανοίγει τα μάτια! Στο ξεπούλημα που προηγήθηκε 114 στρέμματα του ναυπηγείου πωλήθηκαν έναντι 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι η προσφορά της εταιρείας ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ για 330 στρέμματα, κτίρια και παλιές υποδομές.

ΑΞΙΕΣ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σε άρθρο του Κώστα Τσαούση στα ΝΕΑ υπενθυμίζεται πως, αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια επαναλειτουργίας του ναυπηγείου, τότε «το μεγάλο ακίνητο δίπλα στη θάλασσα μπορεί να γίνει πόλος οικιστικής ανάπτυξης».

Η παραπάνω εκτίμηση δεν είναι επιστημονική φαντασία! Πριν έξη χρόνια, παραμονές δημοτικών εκλογών επιχειρηματολόγησα για αξία 100 εκατομμυρίων στη προβλήτα 4. Την έκταση που οφείλει να υπερασπιστεί ο Δήμος Χαϊδαρίου υπέρ του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Τα 200 στρέμματα της έκτασης επί 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μας δίνουν 100 εκατομμύρια. Στο Χαϊδάρι πληρώνονταν 500 ευρώ για συντελεστή δόμησης 0,8 και 1. Αν στο Σκαραμαγκά δοθεί συντελεστής  δόμησης 2 ή και 3 ή και ουρανοξύστες για κατασκευή συγκροτημάτων γραφείων, ώστε να προσελκυστούν εταιρείες π.χ. μετά το BREXIT, τότε πόση θα είναι η αποτίμηση της γης;

Οι ουρανοξύστες στο Ελληνικό δεν προβλέπονταν στο διαγωνισμό. Γραφεία στο παραλιακό μέτωπο προέκυψαν στο παλιό Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων του Φαλήρου κατά τα γόνιμα δι’ ολίγους Ολυμπιακά Έργα του 2004. Ποιος τα θυμάται αυτά; Άλλωστε ρουσφέτια χαριστικής δόμησης στο  τόπο μας στήθηκαν για όσους καταπατούν στραγγαλίζουν ρέματα. Στην ανοικτή θάλασσα θα ζοριστούμε…

ΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΕΤΑΔ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ή ΟΙΚΟΠΕΔΟ;

Όπως σαφώς αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού για το βόρειο τμήμα «ιδιοκτησίας» ΕΤΑΔ, δηλαδή των 100 στρεμμάτων του Δήμου Χαϊδαρίου που απαλλοτριώθηκαν για ναυπηγείο χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθούν έτσι, των 100 στρεμμάτων μπαζωμένης θάλασσας και άλλων 100 από το αρχικό ναυπηγείο, «εφόσον» ο αγοραστής λειτουργήσει ναυπηγείο θα έχει και χρήση αιγιαλού. (Τεύχος Προκήρυξης, σελ. 9). ΠΡΟΣΟΧΗ: «εφόσον», τότε «καρότο». Όμως δεν υπάρχει περιορισμός / «μαστίγιο» και ο επενδυτής θα κάνει ό,τι επιλέξει για το συμφέρον του.

Ο θησαυρός του Σκαραμαγκά: Τι πουλάνε, ναυπηγείο ή οικόπεδο; 3
Στην εικόνα το σχεδιάγραμμα από το υλικό διαγωνισμού της ΕΤΑΔ.

ΔΗΜΟΣ ή ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΒΙ.ΠΕ;

Στο δήμο και το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου κάνουν πως αγνοούν τη δυνατότητα η άτυπη βιομηχανική περιοχή Σκαραμαγκά να μετατραπεί σε κλειστή  ΒΙ.ΠΕ / ΒΙ.ΠΑ σύμφωνα με την ισχύουσα, διαρκώς και ευνοϊκότερη, νομοθεσία (ν.3982/11 ως ισχύει). Και τότε «το πλοίο έφυγε», τέρμα τα δημοτικά τέλη και οι «ψευδαισθήσεις»…

Και οι πολεοδομικοί όροι απευθείας από την εκάστοτε υπουργάρα…

ΝΟΜΟΣ και ΤΑΞΗ

Η ώρα είναι πλέον περασμένη. Απαιτείται υπερπροσπάθεια από ώμους ντεφάκτο υπονομευτών είτε ως μουγγών θεατών του μπαζώματος είτε ως ντεκορατέρ κρίσιμων υποδομών του ναυπηγείου με γιρλάντες στα πλαίσια του θεάματος -ελλείψει και των δυνατοτήτων για άρτο, άλλων μόνιμων αντιγραφέων, απλώς ανεπαρκών κ.ά. Η ανάγκη φτιάχνει τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες. Προϋπόθεση να μην φυγομαχήσουν.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου έπρεπε ήδη να έχει θέσει το ζήτημα μη εφαρμογής του σκοπού της απαλλοτρίωσης αλλά και του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η Κυβέρνηση διά της ΕΤΑΔ πουλά πράγμα εκτός συναλλαγής, μπαζωμένη θάλασσα και ακτή, ενώ οφείλει περιβαλλοντική αποκατάσταση! (Σχετικές αποφάσεις ΣτΕ, π.χ. Παραλιακό Μέτωπο, Αλυκές Αναβύσσου).

Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι διαρκές, το σώμα του εγκλήματος είναι εκεί μέσα στη θάλασσα. Εκτός από τα διοικητικά δικαστήρια υπάρχουν και τα αστικά. (Μας οφείλουν το αποστερημένο αγαθό και  «ο ρυπαίνων πληρώνει» συμφώνως τω νόμω). Υπάρχει και Εισαγγελέας Περιβάλλοντος, δεν απεργεί!

Χρειάζονται εκπρόσωποι ανεξάρτητοι από συμφέροντα γης κάθε είδους. Αποκαταστάσεως, απαλλοτριωμένης, ελντοράντο, εκκλησιαστικής κλπ.

Υπάρχουν;

Η προκήρυξη διαγωνισμού της ΕΤΑΔ:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button