ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Κρίσιμα ερωτήματα για την καταστροφή στη βάση των F-16

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει υποδομές ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, προκαλεί η χθεσινή καταστροφή μονάδας διασποράς της 111 Πτέρυγας Μάχης (Π.Μ.) της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στη Νέα Αγχίαλο, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες σε αποθήκες πάνω και κάτω από το έδαφος.

Σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου για την “Καθημερινή”, αναφέρεται ότι δεν είναι ακόμα σαφές τι είδους πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα στο σημείο, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη μονάδα διασποράς βρισκόταν σε απόσταση σχεδόν 7 χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση, διότι εκεί ήταν αποθηκευμένες βόμβες αέρος-εδάφους υψηλής εκρηκτικότητας.

Η 111 Π.Μ. αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βάσεις της Π.Α., καθώς από εκεί επιχειρούν συνολικά τρεις πολεμικές μοίρες μαχητικών F-16 (δύο τύπων Block 50 και Block 30), ήτοι μια δύναμη σχεδόν 65-70 αεροσκαφών.

Εν ολίγοις στην 111 Π.Μ. βρίσκονται σε μόνιμη βάση σχεδόν τα μισά F-16 της Π.Α. Σε διάφορα σημεία σε αρκετά μεγάλη διασπορά από την 111 Π.Μ. υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών, εκρηκτικών, αλλά και στρατιωτικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων. Εν ολίγοις ένα οικοσύστημα υποστήριξης της 111 Π.Μ., από την οποία –σε συνθήκες προ του Φεβρουαρίου όταν και σχεδόν σταμάτησε η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο– απογειώνονταν καθημερινά F-16 για αποστολές αναχαιτίσεων.

Η απόφαση να απογειωθούν από την 111 Π.Μ. F-16 και να μεταφερθούν στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα, ελήφθη για λόγους προληπτικής προστασίας των μαχητικών, όχι τόσο από τις φλόγες, καθώς η πυρκαγιά δεν πλησίασε το αεροδρόμιο, αλλά λόγω των θερμοκρασιών που ήταν πιθανόν να αναπτυχθούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πέρα από το γενικό ζήτημα για την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατεύει υποδομές υψίστης αξίας για την εθνική ασφάλεια, προκύπτουν τρίαπιο συγκεκριμένα ερωτήματα:

• Πρώτον, πέρα από την έγκαιρη εκκένωση της μονάδας από το προσωπικό, τηρήθηκε το πρωτόκολλο πυρασφάλειας και όλα όσα αυτό προβλέπει σε περίπτωση πυρκαγιάς; Ηταν επικαιροποιημένο το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, με βάση τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εν έτει 2023; Αν και η αποθήκη αυτή είναι πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ (όπως άλλωστε σχεδόν όλες αυτού του είδους των υποδομών της Π.Α.), αυτό δεν σημαίνει ότι διέθετε την απαιτούμενη υποδομή. Η συγκεκριμένη αποθήκη διέθετε συστήματα πυρασφάλειας, τα οποία εξαιτίας του τεράστιου εκρηκτικού όγκου ουσιαστικά έχουν αχρηστευτεί. Χθες, πάντως, τα πυρομαχικά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκαν εξαιτίας της υπερθέρμανσης και όχι από απευθείας επαφή με τις φλόγες.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button