ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μεταστεγάζεται στο Αίθριο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου – Τέλος η καφετέρια

Με διαδικασίες εξπρές μεταφέρεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου στο Αίθριο, το δημοτικό κατάστημα στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν πως αρκετές παρατάξεις υποστήριξαν πως ο νέος χώρος δεν είναι ο ιδανικότερος γι’ αυτή τη χρήση, αλλά είναι καταλληλότερος από τον σημερινό στο Παλατάκι. Από την άλλη, η παράταξη Ντηνιακού που μειοψήφισε κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι ξεκίνησε την μετακόμιση πριν ακόμα ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, μιλώντας για προχειρότητα.

Σελέκος: «Τέλος η καφετέρια»

Στο ξεκίνημα της συζήτησης, ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος μίλησε για “ιστορική μέρα”. Είπε πως πριν από λίγες μέρες οι τελευταίοι εκμεταλλευτές του καταστήματος παρέδωσαν τα κλειδιά στο Δήμο και ανακοίνωσε πως ήρθε το τέλος της λειτουργίας του σαν καφετέρια.

Μεταστεγάζεται στο Αίθριο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου - Τέλος η καφετέρια 1
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου, Παλατάκι.

«Έτσι θα λειτουργήσει στο νέο χώρο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου»

Η δημοτική αρχή πήρε την απόφαση για τη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου, που φέτος κλείνει σαράντα χρόνια λειτουργίας. Όπως είπε ο δήμαρχος, με το πέρασμα των χρόνων και τον εμπλουτισμό της με χιλιάδες τίτλους, το υπόγειο στο Παλατάκι είναι πλέον αδύνατο να τη στεγάσει. Η προσβασιμότητα εκεί είναι προβληματική, κυρίως για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και μητέρες με καροτσάκια. Επίσης λόγω στατικότητας η Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλον όροφο στο ίδιο κτήριο. Σήμερα διαθέτει 32.000 τίτλους βιβλίων, που ένα μεγάλο μέρος τους είναι στοιβαγμένα σε κούτες, λόγω έλλειψης χώρου.

Παράλληλα με τη μετατροπή του Αίθριου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη, η δημοτική αρχή δήλωσε ότι θέλει να επαναλειτουργήσει το σιντριβάνι της Πλατείας Δημοκρατίας, να λειτουργήσει το διπλανό θεατράκι για διοργάνωση εκδηλώσεων και να αναδείξει το Μνημείο των Ποντίων. Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, υπάρχει σχέδιο να γίνει μια μουσική βιβλιοθήκη. Στον ίδιο χώρο θα οργανώνονται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ θα λειτουργήσει και αναγνωστήριο με καφέ ή αναψυκτικό. Εξετάζεται ακόμα η δυνατότητα λειτουργίας κινηματογραφικής λέσχης και διοργάνωσης μικρών εκδηλώσεων.

Ο Δήμος θα αναζητήσει τρόπους για εξασφάλιση νέου προσωπικού, που θα καλύπτει καθημερινά τις απογευματινές βάρδιες. Η μεταφορά της Βιβλιοθήκης και η λειτουργία της στο νέο χώρο θα γίνει άμεσα.

Ερωτήσεις από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση ανέπτυξε τον προβληματισμό της. Η Ελευθερία Τοκατλίδη ζήτησε να μάθει το διάγραμμα της υλοποίησης. Ο Γιάννης Κέντρης ρώτησε τη δημοτική αρχή αν έχει λάβει υπόψη της ότι οι καινούριες βιβλιοθήκες χρειάζονται κάποιες υποδομές, όπως πυρασφάλεια. Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς αναρωτήθηκε αν η μεταφορά της γίνεται με ειλημμένη απόφαση ή πρόταση. Αυτό γιατί άκουσε τον δήμαρχο να επικαλείται τη δεδηλωμένη πλειοψηφία που έχει. Από την άλλη, ο Κώστας Ασπρογέρακας ρώτησε αν υπάρχει ειδική άποψη και τεκμηριωμένη από τους εργαζόμενους. Αντιπρότεινε πως το Αίθριο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως χώρος αναψυχής, αλλά από τον ίδιο το Δήμο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η κ. Χρυσάνθη Γιόξα, που εργάζεται εδώ και 40 χρόνια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου. Επικεντρώθηκε στην ασφυξία του χώρου στο Παλατάκι. Όσο για το Αίθριο το χαρακτήρισε όχι ως την ιδανικότερη λύση, αλλά ως καλύτερη επιλογή. Κάλεσε μάλιστα τις δημοτικές παρατάξεις αν έχουν καλύτερες προτάσεις να τις καταθέσουν.

Το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.

“Συνολική αναβάθμιση”

Ο Ανδρέας Μποζίκας έκανε μια σύγκριση με την αντίστοιχη Βιβλιοθήκη του Δήμου Περιστερίου. Όπως υποστήριξε, διαθέτει 40.000 βιβλία εκτιθέμενα σε ένα διώροφο κτήριο συνολικής έκτασης 400 τ.μ. Εκεί φιλοξενείται και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της γειτονικής πόλης. Είπε πως, αν δεν υπάρχει από το Δήμο άλλος διαθέσιμος χώρος αυτή την εποχή, το Αίθριο είναι η καλύτερη επιλογή. Ζήτησε ακόμα να αναβαθμιστεί όχι μόνο ο περιβάλλον χώρος, αλλά και ο ευρύτερος φωτισμός της περιοχής. Δήλωσε πως ψηφίζει θετικά στην πρόταση της δημοτικής αρχής.

“Να διατεθεί για κοινωνική δράση”

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός παρατήρησε πως δεν στάλθηκε από τη δημοτική αρχή εισηγητικό στις δημοτικές παρατάξεις γι’ αυτό το σημαντικό θέμα. Κάτι που κατά τον κ. Ντηνιακό χαρακτηρίζει την αοριστία, την προχειρότητα, και την έλλειψη ικανοτήτων της διοίκησης. Έκανε λόγο για παραμέληση της πλατείας Δημοκρατίας, του Θεαθήναι, του Ιστορικού, του Κτηρίου Γύζη. Υποστήριξε πως πρόταση της παράταξής του δεν είναι αποκλειστικά η επαναμίσθωση του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά η χρήση του για κάποιον άλλο κοινωνικό σκοπό. Λ.χ για ευάλωτες και κοινωνικές ομάδες. Ζήτησε ακόμα οι προτάσεις να γίνονται με βάση αναγκαίες μελέτες, γι’ αυτό και δήλωσε πως καταψηφίζει την πρόταση.

“Πού είναι η αρχιτεκτονική μελέτη;”

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος μίλησε για την ανάγκη μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης και την αναγκαία φύλαξη του κτηρίου. Κατά την άποψή του το Αίθριο δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Συμφώνησε όμως να γίνει όμως η μεταφορά της εκεί. Ζήτησε ακόμα να γίνει μια σοβαρότερη αρχιτεκτονική μελέτη και να βρουν τρόπους να αντλήσουν κεφάλαια για τη διαμόρφωση του χώρου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ζήλο των δυο υπαλλήλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Της συνταξιούχου πλέον Δέσποινας Μέλλου και της Χρυσάνθης Γιόξα, που σε λίγο καιρό συνταξιοδοτείται και εκείνη.

“Έσοδα προς όφελος του δημότη”

Ο Ηρακλής Δρούλιας θεώρησε πως η άποψή του περισσεύει, λόγω της δεδηλωμένης πλειοψηφίας που διαθέτει η δημοτική αρχή. Ανέφερε πως παρότι επιθυμεί την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης, θα ήθελε να είχε προηγηθεί μια συζήτηση για όλα τα ακίνητα του Δήμου. Υποστήριξε πως το πρώτο θέμα που θα έπρεπε να τους απασχολεί είναι να μην καταντήσει το Αίθριο, Θεαθήναι. Δήλωσε ακόμα πως είναι αρνητικός στη διάθεση της δημοτικής αρχής να μην εκμεταλλεύεται αυτούς τους χώρους για εμπορική χρήση. Κάτι που θα έφερνε έσοδα στο Δήμο μας, προς όφελος του δημότη. Γι’ αυτό το λόγο είπε πως θα καταψηφίσει.

“Έχουμε γνώμες αρχιτεκτόνων και βιβλιοθηκονόμων;”

Ο Κώστας Ασπρογέρακας ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρνητικός στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Ευχήθηκε η Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο, στον νέο της χώρο. Θεώρησε όμως πως θα έπρεπε είχαν προηγηθεί γνώμες ειδικών όπως αρχιτεκτόνων και βιβλιοθηκονόμων και όχι μόνο η λογική ότι ασφυκτιά ο χώρος. Έκανε λόγο πως θα μπορούσε να είχε προταθεί για Δημοτική Βιβλιοθήκη το διατηρητέο κτήριο του Δήμου στην πλατεία Κουνελίων.

“Λύση ανάγκης”

Τέλος ο Γιάννης Κέντρης χαρακτήρισε αυτή την επιλογή ως λύση ανάγκης, αφού μέχρι σήμερα λειτουργεί σε έναν εντελώς ακατάλληλο υπόγειο χώρο. Το Αίθριο δεν είναι ο πιο κατάλληλος. Αντίθετα καταλληλότερος θα ήταν, το κτήριο των πρώην ΝΕΛΕ, γνωρίζει όμως τις υπάρχουσες ανάγκες του Δήμου. Λέγοντας πως το Αίθριο είναι καλύτερη επιλογή από το Παλατάκι, είπε πως ψηφίζει θετικά σε αυτή την πρόταση. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κέντρη, εκεί θα είναι ένας τόπος βιβλίου και όχι βιβλιοθήκη, όπως επικαλείται η διοίκηση του Δήμου.

Το θέμα ψηφίστηκε θετικά, πλην των παρατάξεων Ντηνιακού και Δρούλια.

Ιστορικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου πρωτολειτούργησε το 1971 και σήμερα αριθμεί με πάνω από 32.500 τίτλους και 11.000 μέλη, (εκ των οποίων 5.600 είναι ενεργά). Με ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Πληροφόρησης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αυτόματη μετατροπή κειμένου σε γραφή Braille και την ανάγνωση κειμένων από παραπληγικούς μόνο με την ίριδα των ματιών.
Είναι αδελφοποιημένη με την Public library of Shanghai. Συμμετείχε για αρκετά χρόνια στο πρόγραμμα “Δια Βίου Μάθηση”, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 3.500 άτομα.

Διαθέτει:

  • Λέσχη Ανάγνωσης.
  • Παιδικό τμήμα.
  • Ξενόγλωσσο τμήμα σε 9 γλώσσες.
  • Σπάνιο αρχειακό έντυπο υλικό.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button