Σ. Τσιόδρας: Μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην Ελλάδα
Ο καθηγητής της Λοιμωξιολογίας και γιατρός στο Αττικόν, παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά, μειώνουν κατά πολύ τους θανάτους, τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, σύμφωνα με την ανάλυση σε εθνικό επίπεδο
Ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυσης των εμβολιασμών έναντι του νέου κορονοϊού έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας παρουσίασε μελέτη, που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και έγινε δεκτή για δημοσίευση.
Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε τα στοιχεία για να καταρρίψει παρερμηνείες των επιστημονικών δεδομένων που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις και άρνηση εμβολιασμού. Εξήγησε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η νέα μελέτη αποτελεί περίτρανη απόδειξη και στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, για το γεγονός ότι τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες και τη μείωση του κινδύνου για θάνατο κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Μείωση θανάτων, μόλυνσης, εισαγωγών και διασωληνώσεων
Σύμφωνα με την ανάλυση της εμβολιαστικής προσπάθειας, η οποία έγινε σε εθνικό επίπεδο ανά ηλικιακή ομάδα, αφορά όλα τα εμβόλιο και το κάθε ένα χωριστά μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid-19 για όλες τις ηλικίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (βλ. το παρακάτω βίντεο). Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.
Ειδικότερα, με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 θάνατοι, 5.560 εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις με τον καθηγητή να τονίζει τη σημασία για το ότι σώθηκαν χιλιάδες ζωές και αποφεύχθηκαν χιλιάδες νοσηλείες.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα θανάτου μεγαλύτερο είναι το όφελος στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Ωστόσο, και στις ηλικίες από 25-49, που διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο, η αποτελεσματικότητα εμβολίου είναι αρκετά υψηλή προσφέροντας παράλληλα προστασία του περίγυρου.
Σε ό,τι αφορά τα σκευάσματα, 90% προστασία δίνει αυτό της Pfizer, 97% της Moderna, 94% της Astrazeneca, ενώ υπολείπεται το Johnson & Johnson με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης.
Μεγάλη η αποτελεσματικότητα αναφορικά και με την πρόληψη εισαγωγής σε ΜΕΘ, καθώς τα στοιχεία εμφανίζουν ποσοστό της τάξης 95% για την μείωσης του σχετικού κινδύνου. Εξαιρετικά υψηλή η αποτελεσματικότητα για τους άνω των 60 ετών πολύ υψηλή για τις ηλικίες κάτω των 60.
Διατηρείται η προστασία και στη μετάλλαξη Δέλτα
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη «Δέλτα» επισημαίνοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρήθηκε και μετά την εμφάνιση αυτής της παραλλαγής, η οποία επικρατεί στην εξάπλωση του ιού στην Ελλάδας και στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα ήταν από 92% έως 98% πριν και από 71% έως 96% μετά. Υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, τα ευρήματα τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος από την επίτευξη του στόχου για υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μπροστά στο καταστροφικό τέταρτο κύμα, καθώς όσο περισσότεροι θα είναι οι εμβολιασμοί, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις στην χώρα.