ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτη: Ένα τρισεκατομμύριο νέα δένδρα στον πλανήτη, ασπίδα στην κλιματική αλλαγή

Μαζική φύτευση και αποκατάσταση δένδρων σε όλο τον κόσμο. Αυτή θα αποτελέσει για την ανθρωπότητα την πιο αποτελεσματική και οικονομική ασπίδα στην κλιματική αλλαγή. Στόχος  η αύξηση του αριθμού τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με σήμερα! Πράγμα που σημαίνει έως ένα τρισεκατομμύριο έξτρα δένδρα. Έτσι θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος, έως ότου βρεθούν άλλες λύσεις για να περιοριστεί δραστικά η εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου».

Νέα μελέτη

Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές. Συγκεκριμένα κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό».

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, ανέλυσαν δορυφορικές παρατηρήσεις για περίπου 78.000 δάση. Έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», υπολογίζοντας πόσα πρόσθετα δένδρα μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης. Ο αριθμός αυτός λοιπόν είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Συγκράτηση αύξησης θερμοκρασίας

Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί ανά τη Γη μια έκταση δένδρων της τάξεως των εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων. Δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση των ΗΠΑ. Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα (επιφέροντας μείωση κατά 25% των συνολικών εκπομπών) και θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια εκτεταμένη παγκόσμια δενδροφύτευση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση έως κατά τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.

Είναι γνωστό ότι τα δένδρα απορροφούν ατμοσφαιρικό διοξείδιο και συμβάλλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει πει ότι, αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου έως το 2050, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε χρειάζονται άλλα δέκα δισεκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Το πρόβλημα ήταν ότι επικρατούσε αβεβαιότητα μέχρι τώρα για το πόσα δένδρα ακόμη μπορεί να «σηκώσει» ο πλανήτης. Η νέα μελέτη μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα ότι -αν υπάρχει βούληση- είναι εφικτή η μαζική δενδροφύτευση. Και μάλιστα επισημαίνει σε ποια σημεία θα ήταν πιο χρήσιμο να φυτευτούν τα δένδρα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές εντόπισαν έξι χώρες όπου θα έπρεπε να φυτευτούν τα περισσότερα δένδρα: Ρωσία, 1.510 εκατομμύρια στρέμματα. ΗΠΑ, 1.030 εκατ. Καναδάς, 780 εκατ. Βραζιλία, 500 εκατ. Κίνα, 400 εκατ. στρέμματα. Επειδή θα χρειασθούν 50 έως 100 χρόνια έως ότου τα νέα δέντρα μεγαλώσουν και ωριμάσουν αρκετά για να απορροφήσουν άνθρακα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι επιστήμονες προτείνουν το φύτεμα να ξεκινήσει άμεσα. Αλλά και να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα δάση που ήδη υπάρχουν.

Νέα δένδρα σε υποβαθμισμένη γη

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου τα δύο τρίτα της ξηράς του πλανήτη (87 δισεκατομμύρια στρέμματα) μπορούν σήμερα να στηρίξουν δένδρα. Ενώ ήδη 55 δισ. στρέμματα έχουν δένδρα πάνω τους. Από τα 32 δισεκατομμύρια στρέμματα χωρίς καθόλου δένδρα, τα 15 δισ. χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες. Τα υπόλοιπα 17 δισεκατομμύρια στρέμματα αφορούν σε έδαφος με αραιά φύτευση ή υποβαθμισμένη γη. Από αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι σχεδόν τα μισά (εννέα δισεκατομμύρια στρέμματα) θα μπορούσαν να στηρίξουν νέα δένδρα.

Μια ασπίδα στην κλιματική αλλαγή

«Η δενδροφύτευση είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που δεν απαιτεί από τον πρόεδρο Τραμπ να αρχίσει άμεσα να πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ή από τους επιστήμονες να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ήδη διαθέσιμη λύση και η πιο φθηνή», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, καθηγητής Τόμας Κράουδερ του ΕΤΗ. Ο ίδιος υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου τρία τρισεκατομμύρια δένδρα στον κόσμο, σχεδόν τα μισά από όσα υπήρχαν πριν από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκτιμά, επίσης, ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια καθαρή απώλεια περίπου 10 δισεκατομμυρίων δένδρων, σύμφωνα με την «Guardian».

Ωστόσο, ο σκεπτικιστής καθηγητής Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με το BBC, κατά πόσο «η δενδροφύτευση 900 εκατομμυρίων εκταρίων (σ.σ.: εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων) μπορεί όντως να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, μια πολύ υψηλή εκτίμηση που δεν υποστηρίζεται από προηγούμενες μελέτες ή κλιματικά μοντέλα».

«Το φύτεμα δένδρων που θα απορροφήσουν έως τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πιθανότατα ακριβώς επειδή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» σχολίασε ο καθηγητής Μάρτιν Λούκατς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.

«Η αποκατάσταση των δένδρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή» πρόσθεσε ο καθηγητής Μάιλς Άλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δεν λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα υλοποιηθεί η μαζική δενδροφύτευση. Οι ίδιοι οι ερευνητές υπολόγισαν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος για το φύτεμα ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων και θεωρούν ότι το ποσό, αν και όχι μικρό, είναι μέσα στις δυνατότητες μιας «συμμαχίας προθύμων» από δισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους, πολίτες και κυβερνήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button