Το μεγάλο πείραμα στον Σκαραμαγκά: Έτσι ο Αρχιμήδης πυρπόλησε τον ρωμαϊκό στόλο!
Πυρπόλησε πράγματι ο Αρχιμήδης τον ρωμαϊκό στόλο; Το ερώτημα απασχόλησε πολλούς ιστορικούς και ερευνητές. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό το επιστημονικό κατόρθωμα, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα όλων των εποχών, επαληθεύτηκε το 1973 με ένα μεγάλο πείραμα στον Σκαραμαγκά; Ναι, ο Αρχιμήδης, ο κορυφαίος ίσως Έλληνας επιστήμονα της αρχαιότητας δικαιώθηκε στα μέρη μας! To xaidarisimera.gr μελέτησε το θέμα και έχει τις αποδείξεις!
Πάντως το ίδιο πείραμα έκαναν το 2010 και οι περίφημοι “Mythbusters”, και μάλιστα μετά από προσωπικό αίτημα του προέδρου Ομπάμα. Αλλά απέτυχαν να πυρπολήσουν με κάτοπτρα το ξύλινο πλοιάριό τους!
Εντυπωσιακό επίτευγμα
Αναμφίβολα η πυρπόληση του ρωμαϊκού στόλου με τη χρήση ηλιακών κατόπτρων είναι -αν όχι το σημαντικότερο- τουλάχιστον το πιο εντυπωσιακό επιστημονικό κατόρθωμα του διάσημου μαθηματικού και εφευρέτη. Πολλοί προσπάθησαν να το επαληθεύσουν, όχι πάντα με επιτυχία. Ενδεικτικά, οι γνωστοί Mythbusters τοποθέτησαν τον “μύθο” στην κατηγορία των “αποτυχημένων”.
Όμως είχαν κάνει λάθος! 33 χρόνια πριν από τη δική τους προσπάθεια ο μηχανικός Ιωάννης Σακκάς με μια απλή -όσο και ευφυή- διάταξη κατάφερε να πυρπολήσει ένα ξύλινο πλοίο στη θάλασσα του Σκαραμαγκά.
Ιστορικό πλαίσιο: Ο Αρχιμήδης πυρπόλησε τον ρωμαϊκό στόλο
Τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας Λουκιανός έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας των Συρακουσών (214-212 π.Χ.), ο Αρχιμήδης κατέστρεψε από μακριά ρωμαϊκά πλοία, καίγοντάς τα. Αιώνες αργότερα, ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός αναφέρει το “φλεγόμενο γυαλί” ως το όπλο του Αρχιμήδη.
Η θεωρία του Σακκά
6 Νοεμβρίου 1973, Σκαραμαγκάς. Ο 48χρονος μηχανικός Ιωάννης Σακκάς, είναι έτοιμος να δώσει “σάρκα και οστά” στο περίφημο ηλιακό κάτοπτρο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, φυσικού, μηχανικού και εφευρέτη.
Υπήρχαν διάφορες εικασίες για το πως μπορεί να ήταν το κάτοπτρο του Αρχιμήδη. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο κυρτό καθρέφτη. Το ίδιο πίστευε αρχικά και ο Σακκάς. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα δεδομένα της τότε εποχής, όπως την τεχνολογική αδυναμία παραγωγής ενός γυάλινου γιγαντιαίου καθρέφτη και ειδικά κυρτού, αναθεωρεί. Εκτός αυτού, όπως κι ίδιος είπε, «θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Ρωμαίοι δεν ήταν τυφλοί για να μείνουν άπραγοι αντικρίζοντας έναν τεράστιο καθρέφτη, τοποθετημένο στα τείχη της πόλης που πολιορκούσαν».
Το πείραμα
ΜΙΤ και MythBusters
«Ανήκει στη φαντασία του Λουκιανού η καύση των ρωμαϊκών πλοίων από τον Αρχιμήδη, κατά την πολιορκία των Συρακουσών το 212 π.Χ., με τη χρησιμοποίηση κοίλων κατόπτρων». Αυτό ανέφεραν σε άρθρο τους οι φυσικοί του πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου Άλλαν Μιλς και Ρόμπερτ Κριφτ. Προσπάθησαν να τα στηρίξουν με το επιχείρημα ότι ο Αρχιμήδης θα χρειαζόταν κάτοπτρο 420 τ.μ. και απόσταση 50 μ. Αλλά κι αν ακόμη προκαλούσε ανάφλεξη, αυτή θα ήταν βραδύτατη και «θα μπορούσαν να τη σβήσουν τα πληρώματα των πλοίων μ’ έναν κουβά νερό»!
Μπαράκ Ομπάμα
Τον Δεκέμβριο του 2010, οι Mythbusters άνοιξαν ξανά την υπόθεση σε ένα σπέσιαλ επεισόδιο, όπου συμμετείχε και ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον τίτλο “Η Πρόκληση του Προέδρου”. Αρκετά πειράματα διεξήχθησαν, συμπεριλαμβανομένης και μιας δοκιμής μεγάλης κλίμακας με 500 μαθητές να σημαδεύουν με τους καθρέπτες ένα ομοίωμα ενός Ρωμαϊκού πλοίου σε απόσταση 120m. Σε όλα τα πειράματα το ιστίο απέτυχε να φτάσει στους 210 °C που απαιτούνται για να πιάσει φωτιά και ο μύθος ξανατοποθετήθηκε στην κατηγορία των “αποτυχημένων”. Η εκπομπή συμπέρανε πως ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα των καθρεφτών θα ήταν να τυφλώνει, να εκθαμβώνει και να αποσπά την προσοχή του πληρώματος του πλοίου. Πάντως, οι Hyneman και Savage έχουν ειδικότητα σε ειδικά εφέ και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.
Μενέλαος Χρόνης
ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: Obama Challenges ‘MythBusters’ Adam And Jamie