ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κρίμα, αλλά αναγκαίο: Κόβονται ιστορικά κυπαρίσσια στο Δαφνί

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες κοπής τεράστιων κυπαρισσιών δίπλα στον περίβολο της Μονής Δαφνίου. Τα ιστορικά δέντρα θα φύγουν από τον ορίζοντά μας, ωστόσο αυτό είναι αναπόφευκτο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συντήρηση – αποκατάσταση του βυζαντινού τείχους της Μονής, το οποίο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα.

Ειδικό συνεργείο με μεγάλο γερανό κόβει τα δέντρα, υπό την επίβλεψη μηχανικών του έργου. Οι εργασίες γίνονται βάσει μελέτης που έχει εκπονηθεί υπό την εποπτεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού  και έχει πάρει εγκρίσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο λόγος είναι ότι τα κυπαρίσσια που βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι του τείχους και έξω από αυτό, προς την Εθνική Οδό, έχουν αποκτήσει τεράστιο μέγεθος και οι ρίζες του απειλούν τη στατικότητα του τείχους, αλλά και εμποδίζουν τα συνεργεία να φτάσουν μέχρι τα θεμέλια.

Το βυζαντινό τείχος, στο οποίο η πρώτη οικοδομική δραστηριότητα χρονολογείται από τον 5ο με 6ο αιώνα, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση στη βόρεια πλευρά. Ο περίβολος αυτός είχε οχυρωματικό σκοπό. Είχε ύψος 8 μέτρα με περίδρομο πλάτους 1,6 μέτρα, δηλαδή εσωτερικό διάδρομο που επέτρεπε την κίνηση κατά μήκος του τείχους, στο ύψος των 6 μέτρων. Ο περίδρομος υποστηριζόταν από τυφλή τοξοστοιχία. Διέθετε σε ολόκληρο το μήκος του επάλξεις και ανά διαστήματα τετράγωνους πύργους. Τρεις από αυτούς έχουν σωθεί μέχρι σήμερα και βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του περιβόλου, η οποία και επισκευάζεται.

Το τείχος υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Πάρνθηθας (1999) και αφέθηκε στην τύχη του για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα ρωγμές να σκίζουν τους πύργους της οχύρωσης. Το σημείο της πλευράς, που βλέπει προς τη Λεωφόρο Αθηνών, γκρεμίστηκε κατά τον σεισμό της Μαγούλας (Ιούλιος 2019).

Κρίμα, αλλά αναγκαίο: Κόβονται ιστορικά κυπαρίσσια στο Δαφνί 9
Ο σεισμός βρήκε για δεύτερη φορά ανυπεράσπιστο τον περίβολο το 2019.

Πιο κάτω δύο δύο φωτογραφίες από το Αρχείο του Γ. Ιγγλέση, η μία πριν φυτευτούν τα κυπαρίσσια (1932) και η άλλη μετά (1950), τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιοποίησαν για να διευκρινιστούν κάποιες παλιές φάσεις εργασιών. Πιο αναλυτικά εδώ: Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου.


Κρίμα, αλλά αναγκαίο: Κόβονται ιστορικά κυπαρίσσια στο Δαφνί 11
Κρίμα, αλλά αναγκαίο: Κόβονται ιστορικά κυπαρίσσια στο Δαφνί 13

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button