ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο μια κρατική υπηρεσία να ζητάει τη βοήθεια ιδιώτη για να κάνει τη δουλειά της. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για μια σοβαρή δημόσια Υπηρεσία με υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη επιστημονική εμπειρία στα θέματα που χειρίζεται. Ο λόγος για την Εφορία Αρχαιοτήτων της Δυτικής Αττικής και το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, στην αρμοδιότητα της οποία ανήκει και η Μονή Δαφνίου.

Εν όψει λοιπόν των εργασιών που εκτελούνται εδώ και πολύ καιρό στο σπουδαίο αυτό Μνημείο της πόλης μας -ενταγμένο ως γνωστόν στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- υπό την εποπτεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητήθηκε επισήμως από τις Υπηρεσίες αυτές η συνδρομή του γνωστού συμπολίτη μας Γιάννη Ιγγλέση Συλλέκτη-Ερευνητή της ιστορίας της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από το έγγραφο που δημοσιεύουμε, η αρμόδια Εφορία ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει επτά (7) μοναδικές φωτογραφίες της Μονής από το πλουσιότατο σχετικό Αρχείο του Γ. Ιγγλέση, διευκρινίζοντας μάλιστα σε επικοινωνία με τον συλλέκτη ότι ειδικά μια από τις φωτογραφίες αποδείχτηκε “εξαιρετικά χρήσιμη προκειμένου να διευκρινιστούν κάποιες παλιές φάσεις εργασιών”.

Το σημαντικό αυτό γεγονός επαναφέρει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο το μοναδικό αυτό αρχείο. Η Ιστορική Μνήμη είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη για κάθε τόπο και είναι υποχρέωση κάθε αρμόδιου φορέα να εργαστεί για τη διάσωση και την αξιοποίησή της. Αλλά γι αυτό θα επανέλθουμε…

Διαβάστε εδώ το αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής προς τον Χαϊδαριώτη συλλέκτη – ερευνητή ιστορικών ντοκουμέντων, Γιάννη Ιγγλέση.

Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 3
Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 5
Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 7
Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 9
Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 11
Το Αρχείο Ιγγλέση πολύτιμη βοήθεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη Μονή Δαφνίου 13

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button