Κώστας Σπηλιόπουλος: Ας απαντήσουν οι δήμαρχοι από 2000 και μετά, για την υπόθεση του Άνω Δάσους
Η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας ώθησε το “Χαϊδάρι Σήμερα” να ζητήσει από τους τρεις πρώην δημάρχους να τοποθετηθούν πολιτικά και να γνωστοποιήσουν στην κοινή γνώμη της πόλης αυτά που γνωρίζουν, όπου η προανάκριση ξεκίνησε με εντολή εισαγγελέα και αφορά την υπόθεση ένταξης του Άνω Δάσους στο σχέδιο (πράξη εφαρμογής 2/87), κατά την οποία μεγάλοι ιδιοκτήτες στην περιοχή φέρονται να μην δήλωσαν σύννομα ολόκληρη την περιουσία τους, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθούν από τον Δήμο οι αναλογούσες στην ιδιοκτησία τους εισφορές σε γη και χρήμα. Την μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε ο Κίμωνας Φουντούλης.
Σήμερα μιλάει στην εφημερίδα μας ο πρώην δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπολυος. Του ζητήσαμε, όπως και από τους άλλους δημάρχους, να σχολιάσει πολιτικά την παρέμβαση του Εισαγγελέα και να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του, δεν εισπράχθηκαν μέχρι τώρα τα χρήματα αυτά.
Σημειώνει ότι οι δηλώσεις των ιδιοκτητών σχετικά με την Πράξη Εφαρμογής 2/87 επεξεργάζονταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος δεν είχε την αρμοδιότητα ελέγχου τους. Όταν προέκυψε το ζήτημα σχετικά με την ακρίβεια των δηλώσεων των ιδιοκτητών, μετά το έτος 2000, ο ίδιος δεν είχε διοικητικό ρόλο στο Δήμο. Δεν χάνει την ευκαιρία να καταφερθεί κατά των “άκαπνων”, που, όπως λέει, σήμερα “κουνάνε το δάκτυλο”, ενώ ήταν απόντες από τους αγώνες” απόκτησης κοινόχρηστων χώρων από τον Δήμο.
Ολόκληρη η δήλωση που μάς παραχώρησε ο Κώστας Σπηλιόπουλος:
Πρέπει να γίνει σαφές εξ αρχής ότι κάθε κατάσταση και κάθε γεγονός πρέπει να κρίνεται στον ιστορικό χρόνο που συμβαίνει και να αξιολογείται με βάση τις τότε συνθήκες. Δεν ήταν δυνατόν με πληροφορίες και γνώσεις στοιχείων μετά 30 έτη, να κριθούν καταστάσεις που συνέβησαν πριν από 30 έτη.
- Η δική μου πολιτική ευθύνη περιορίζεται στο διάστημα 1983-1993 ως Αντιδήμαρχος και από 1993-1998 ως Δήμαρχος. Για το διάστημα αυτό και μόνο μπορώ να μιλήσω με απόλυτη γνώση των συνθηκών και δεδομένων.
- Την εποχή εκείνη λοιπόν ο Δήμος σύσσωμος (Δημοτική Αρχή, παρατάξεις, φορείς, κάτοικοι) πάλευε να υλοποιήσει το πάνδημο αίτημα της ένταξης στο Σχέδιο του Άνω Δάσους (πράξη εφαρμογής 2/87) και της Αφαίας που τότε ήταν περιοχές κατοικιών φτωχών μεροκαματιάρηδων. Αργότερα φυσικά με τα πολλά έργα που κάναμε στην περιοχή, και για τα οποία είμαι υπερήφανος, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά και με τη συνολική ανάπτυξη που γνώρισε το Χαϊδάρι, η περιοχή εκτινάχθηκε αναπτυξιακά και έγινε τόπος προσέλκυσης υψηλών εισοδημάτων.
Η Πράξη Εφαρμογής 2/87 ήταν πράγματι μια πρωτόγνωρη για την εποχή διαδικασία, καθώς ήταν η πρώτη ή από τις πρώτες που γινόταν Πανελλαδικά με βάση το Ν. 1337/83 του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση.
Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών σχετικά με την Πράξη Εφαρμογής 2/87 επεξεργάζονταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Δήμος δεν είχε την αρμοδιότητα ελέγχου τους.
Τώρα αν κάποιος, είτε αιρετός είτε υπάλληλος είτε δημότης, γνώριζε κάτι περισσότερο εξ ιδίας πείρας ή γνώσης όφειλε να το έχει καταθέσει από τότε.
Εγώ ούτε γνώριζα κάτι περισσότερο ούτε τώρα γνωρίζω κάτι πέραν των όσων έχουν γίνει δημοσίως γνωστά.
- Το σχετικό ζήτημα με την ακρίβεια των δηλώσεων των ιδιοκτητών ανακύπτει μετά το έτος 2000 και ακόμη και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν γίνει απολύτως γνωστά όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την υπόθεση, ώστε να εκτιμηθεί με νομική και τεχνική ακρίβεια, αν υφίσταται ζημιά του Δήμου και αν ναι, πόση είναι αυτή.
Οι έχοντες την ευθύνη των Διοικήσεων του Δήμου από το 2000 και μέχρι σήμερα ας δώσουν τη σχετική απάντηση.
Και κάτι τελευταίο.
Επειδή παρατηρώ τώρα τελευταία πολλούς όψιμους υπερασπιστές και «προστάτες» της Δημοτικής Περιουσίας και πρόθυμους και εύκολους τιμητές του παρελθόντος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι πρέπει να έχει κανείς ιδιαίτερα ασθενή μνήμη ή να μη ζούσε στο Χαϊδάρι τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 ή να είναι εξαιρετικά εμπαθής, ώστε να μη γνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει μια απλή αλήθεια που γνωρίζουν όλοι οι Χαϊδαριώτες. Ότι ειδικά την περίοδο εκείνη υπήρξε μια κολοσσιαία προσπάθεια όχι μόνο για την προστασία αλλά και για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας, καρπός της οποίας ήταν η δημιουργία δεκάδων κοινοχρήστων χώρων πολλών στρεμμάτων (πράσινο, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι κλπ.), που έγιναν χωρίς ο Δήμος να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για την απόκτησή τους!
Δεν είναι του παρόντος, αλλά αξίζει κάποια στιγμή να μιλήσουμε με στοιχεία και λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό.
Όχι για τίποτε άλλο, αλλά τουλάχιστον για να μη μας “κουνάνε το δάκτυλο” οι άκαπνοι και οι απόντες από εκείνους τους αγώνες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
– Προκαταρκτική έρευνα με εντολή Εισαγγελέα, για την υπόθεση του Άνω Δάσους!
– Ο Μ. Σελέκος τοποθετείται στην προανακριτική έρευνα για τα τις «ξεχασμένες» οφειλές των μεγαλοϊδιοκτητών
– Ο Κυριάκος Ντηνιακός παίρνει θέση στην προανακριτική έρευνα για το Άνω Δάσος
Φωτό εξωφύλλου από το benea13.blogspot