ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κόλπος της Ελευσίνας: Η “νεκρά θάλασσα” ξαναγεννιέται – Ο καθηγητής Μ. Σκούλλος ζητάει να πάψει η μονοκαλλιέργεια της βιομηχανίας

Ο Κόλπος της Ελευσίνας αναγεννάται. Mελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύουν τη σταδιακή μείωση της τοξικής ρύπανσης από τις βιομηχανίες και την παράλληλη επάνοδο ειδών της θαλάσσιας ζωής που είχαν από χρόνια εξαφανιστεί. Η σταδιακή ανάκαμψη οφείλεται βασικά στη βελτίωση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες.

«Τα στοιχεία μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Η νέα κοινοτική νομοθεσία, παρά τη σχετικά ελλιπή εφαρμογή της στη χώρα μας, έχει ωθήσει τη βιομηχανία σε καθαρότερες πρακτικές. Παράλληλα, το οικοσύστημα αντιδρά και ο Κόλπος της Ελευσίνας αυτογιατρεύεται», εξηγεί ο κ. Μιχάλης Σκούλλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο καθηγητής κ. Μιχάλης Σκούλλος κάνει μια αναδρομή ζωής. Ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια στην περιοχή, την αγάπη του για τη θάλασσα, το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί και ως επιστήμονας με τη διάσωση του Κόλπου από τη ρύπανση. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που διαρκεί πολλές δεκαετίες.

Ο Μ. Σκούλλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ

Κόλπος της Ελευσίνας
σε αντίστροφη πορεία

Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, λέει ο κ. Σκούλλος. «Πρώτα από όλα, η ρύπανση μειώνεται. Ορισμένοι ρύποι έχουν υποδεκαπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’70. Κάποιοι μάλιστα, όπως το κάδμιο, έχουν μειωθεί από τοξικά σε φυσιολογικά επίπεδα», αναφέρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το κάδμιο έχει πάψει να ανιχνεύεται από το 1994. Ενώ πολλά βαρέα μέταλλα παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις: για παράδειγμα, ο διάχυτος χαλκός μειώθηκε από 1,6μg/L το 1977-78 σε 0,4 μg/L το 2014-15.

Κόλπος της Ελευσίνας: Η "νεκρά θάλασσα" ξαναγεννιέται - Ο καθηγητής Μ. Σκούλλος ζητάει να πάψει η μονοκαλλιέργεια της βιομηχανίας 3
Κόλπος της Ελευσίνας. Φώκια ξεκουράζεται στο Καλυμπάκι, Απρίλιος 2022.

Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται και στο έμβιο κομμάτι του κόλπου. «Εχουμε καταγράψει την επάνοδο πολλών ειδών που είχαν εξαφανιστεί, όπως τα στρείδια, οι αχινοί και τα χτένια, οργανισμοί που χρειάζονται καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης αυξήθηκαν τα ψάρια – μάλιστα φέτος είδαμε για πρώτη φορά δελφίνια, ακόμα και μια θαλάσσια χελώνα, που ακόμα… κι αν είχε χάσει τον δρόμο της είναι θετικό σημάδι ότι κινούνταν στην περιοχή», χαριτολογεί ο κ. Σκούλλος.

Από πού προέκυψαν τα νέα στοιχεία; Το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος (στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών) παρακολουθεί την περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το 2012-2015 πραγματοποίησε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Αριστεία Ι» σειρά δειγματοληψιών στον κόλπο.

Κόλπος της Ελευσίνας

«Η έρευνα του εργαστηρίου στην περιοχή συνεχίζεται για αρκετές δεκαετίες. Στόχος του προγράμματος ήταν να συμπληρώσει και να αναλύσει σε μεγαλύτερο εύρος και βάθος τις κατανομές βαρέων μετάλλων στον κόλπο της Ελευσίνας και την προέλευσή τους», εξηγεί ο κ. Γιώργος Κατσούρας, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το Εργαστήριο πραγματοποίησε δειγματοληψίες στο θαλασσινό νερό, στην επιφάνεια και στο εσωτερικό του πυθμένα. «Πήραμε από σημεία του κόλπου τα λεγόμενα “καρότα”, δηλαδή δείγματα πυθμένα που φθάνουν σε μεγάλο βάθος. Από τα δείγματα αυτά φαίνεται η διαστρωμάτωση, η ιστορία του βυθού. Τι μας δείχνουν; Κάτι που δεν το φανταζόμασταν: ότι η ρύπανση στα ιζήματα επιστρέφει σήμερα στα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής».

«Η περιοχή της Ελευσίνας αλλάζει», υποστηρίζει ο κ. Σκούλλος. Όπως εκτιμά, η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί σε μια νέα στρατηγική: «Κατ’ αρχήν, η βιομηχανία δεν πρόκειται να πάψει στην περιοχή. Πρέπει όμως να κινείται σε ένα νέο πρότυπο. Για τον λόγο αυτό πρέπει από τη μια πλευρά οι επιχειρήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους και από την άλλη πλευρά η Πολιτεία τους ελέγχους», λέει.

Κόλπος της Ελευσίνας
Κόλπος της Ελευσίνας. Κάποια πράγματα, μπορούν να αλλάξουν!

«Επίσης, η Ελευσίνα είναι μια περιοχή με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Η πόλη έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και όπως πολλές πρώην βιομηχανικές πόλεις μπορεί να προχωρήσει, αν επιλέξει μια μοντέρνα προσέγγιση. Η πόλη εξελίσσεται σε γαστριμαργικό κέντρο της Δυτικής Αθήνας, έχει σημαντικό μουσείο και αρχαιολογικούς χώρους. Ολα αυτά πρέπει να μπουν σαν κομμάτια του παζλ σε έναν σχεδιασμό, να πάψει η “μονοκαλλιέργεια” της βιομηχανίας. Η Ελευσίνα έχει πολλά να προσφέρει».

Όσα λέει ο κ. Σκούλλος αφορούν και την παραλία Ασπροπύργου, τον Σκαραμαγκά, τη Σαλαμίνα. Πολλές φορές έχει γραφτεί από αυτή την εφημερίδα ότι η βιομηχανία μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο (κάνει πως) δεν γνωρίζει πώς αναπτύσσονται αντίστοιχες περιοχές στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

(με πληροφορίες από την Καθημερινή)

Κόλπος της Ελευσίνας

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x