“Κλείσε τον στο τρελάδικο”. Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα νοσοκομεία της πόλης
Σημείο των καιρών: Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά που συγγενείς ζητούν τον εγκλεισμό στενού συγγενικού τους προσώπου σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να προσφεύγουν στα ψυχιατρεία μόνοι τους!
Όσον αφορά τα δικά μας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, Χαϊδαριώτες καταφεύγουν στον Εισαγγελέα για την παραπομπή και τον εγκλεισμό δικού τους ανθρώπου με μέση συχνότητα δύο περιστατικά την εβδομάδα.
Τα δύο ψυχιατρεία της πόλης μας -τα μεγαλύτερα της χώρας- δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ την ίδια ώρα “στον χορό” μπήκε και τρίτο, το Αττικό Νοσοκομείο, στο οποίο σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου γίνεται στάση εργασίας διότι εντέλλεται να δέχεται ακούσιες νοσηλείες (εισαγγελικά περιστατικά), χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μέση πληρότητα των ψυχιατρικών δομών ξεπερνάει το 140%!
Περιστατικά στο Χαϊδάρι
Πολλοί συνάνθρωποι μας οδηγούνται στο Ψυχιατρείο, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την πίεση των ημερών μας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι προσέρχονται αυτοβούλως στα ψυχιατρεία ζητώντας την εισαγωγή τους είτε για πραγματικά προβλήματα είτε για να έχουν στέγη και φαγητό.
Ανεργία, φτώχεια, αδυναμία διαχείρισης των συναισθημάτων οδηγούν ιδιαίτερα νέους ανθρώπους σε δραματικές καταστάσεις. Ακραία επιθετικότητα, ξυλοδαρμοί, κατάθλιψη με αυτοκτονικές τάσεις είναι μερικές από τις παρεκκλίνουσες συμπεριφορές που απασχολούν σε καθημερινή βάση τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της πόλης μας.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές (η Αστυνομία εκτελεί τις εισαγγελικές εντολές για ακούσιες νοσηλείες) στο Χαϊδάρι έχουμε κατά μέσο όρο δύο προσφυγές την εβδομάδα στον Εισαγγελέα. Πρόσφατα υπήρξαν δυο περιπτώσεις εγκλεισμού Χαϊδαριωτών ηλικίας περίπου 40 ετών και μιας νεαρής συνδημότισσας μας που η ηλικία της δεν ξεπερνάει τα 25 χρόνια. Λίγες μέρες πριν ένας συμπολίτης αναστάτωσε ολόκληρη γειτονιά με βίαιη συμπεριφορά, όταν, διαφωνώντας με το γάμο της κόρης του, πήγε έξω από το σπίτι της φωνάζοντας και εκσφενδονίζοντας τούβλα και άλλα βαριά αντικείμενα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας, ενώ στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία. Ο γονιός παραπέμφθηκε και νοσηλεύεται.
Η Ψυχιατρική Κλινική του Αττικού
Στο μεταξύ, άλλο ένα ψυχιατρικό τμήμα με έδρα την πόλη μας μπαίνει στο σύστημα εφημεριών για σχετικά περιστατικά. Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας το Ψυχιατρικό Τμήμα του Αττικού Νοσοκομείου θα είναι «ανοιχτό» για εγκλεισμούς ασθενών με εισαγγελική παραγγελία, ενώ επίσης το Δαφνί και το Δρομοκαΐτειο επιβαρύνονται με επιπλέον εφημερίες.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του Αττικού Νοσοκομείου αντιδρούν και έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 4ωρη στάση εργασίας. Καταγγέλλουν συνθήκες μη ασφαλούς νοσηλείας για ασθενείς και προσωπικό. Ζητούν κατάλληλες υποδομές, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ρωτούν:
- Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των δεκάδων ράντζων, όταν έχουν κλείσει εντελώς ή λειτουργούν υποτυπωδώς τα έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας;
- Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των ασθενών που καταφθάνουν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου από την επαρχία και της τεράστιας ψυχολογικής και οικονομικής επιβάρυνσης των συγγενών τους;
- Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των εφήβων που νοσηλεύονται σε Ψυχιατρικές Κλινικές Ενηλίκων εξαιτίας της ανυπαρξίας κατάλληλων δομών;
- Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των ασθενών που λιμνάζουν στις Ψυχιατρικές Κλινικές λόγω της έλλειψης δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης;
Εισαγγελικές παραγγελίες νοσηλείας
Όταν γίνει προσφυγή στον Εισαγγελέα για εγκλεισμό συγγενικού προσώπου, αυτός δίνει προθεσμία (εντολή) στο Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα να πάρει καταθέσεις. Ανάλογα με αυτές κρίνει αν το πρόσωπο χρήζει εγκλεισμού. Αν έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ανάλογο ίδρυμα, μπορεί να δοθεί εισαγγελική εντολή για άμεσο εγκλεισμό.
Η μεταγωγή στο νοσοκομείο γίνεται από ασθενοφόρο με τη συνοδεία περιπολικού. Οι χειροπέδες στον ασθενή απαγορεύονται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους οικείους του.
Από παλιότερο χρονογράφημα της εφημερίδας μας:
Μέσα ή έξω;
– “Φιλαράκο, κάνε άκρη, στέκεσαι μπροστά την πόρτα μου”, μού είπε μια μέρα που έτυχε να βρίσκομαι δίπλα στο συρματόπλεγμα, στη μάντρα του ΨΝΑ στην οδό Αρεοπόλεως.
Παραμέρισα, πέρασε δίπλα μου βιαστικά, μετακίνησε επιδέξια την περίφραξη και μπήκε. Ανακουφισμένος φαινόταν που βρέθηκε “μέσα”…
Ο τρόφιμος του Δαφνιού έχει φτιάξει τη δική του πύλη, από την οποία μπαινοβγαίνει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Άραγε, προς ποια κατεύθυνση του συρματοπλέγματος βρίσκεται ο παράδεισος; Σε ποια η κόλαση; “Μέσα” ή “έξω”;
“Είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο”, που θα έλεγε και ο επιφανής μακαρίτης. Μάλλον γι’ αυτό ο τρελός τής φωτογραφίας -γνωστικότατα πράττων- μετά από κάθε βόλτα του στο γειτονικό φανάρι τρέχει να κρυφτεί στην ασφάλεια του κανονικού τρελάδικου. Δεν είναι καιροί για “έξω”…
Να όμως που ο αστάθμητος παράγων “συγύρισμα του κράτους”, του ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτό το εφιαλτικό “έξω”… Το νοσοκομείο συρρικνώνεται. Πού θα βρει καταφύγιο το φιλαράκι;
Μ.Χ.