Χαϊδάρι Σήμερα Άγιο είχαμε πάλι στην Καραϊσκάκη 1

Ο πευκώνας του πεζόδρομου της Καραϊσκάκη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας, κάνει την αισθητική διαφορά και αποτελεί μια πολύτιμη ιστορική και φυσική κληρονομιά. Όμως τον τελευταίο καιρό έξι από τα πεύκα αυτά έπεσαν απροειδοποίητα στη μέση του δρόμου και από θαύμα δεν προκλήθηκε σοβαρό ατύχημα σε ζωές ή περιουσίες. 30 ακόμη γέρνουν επικίνδυνα.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα πρόβλημα, που ερεθίζει το θυμικό των Χαϊδαριωτών όσο λίγα. Σε προηγούμενα σχετικά δημοσιεύματά μας οι πολίτες αντέδρασαν με πολύ διαφορετικά συναισθήματα. Άλλοι κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι αδιαφορεί και μένει άπραγη απέναντι σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο, ενώ στον αντίποδα, πολλοί θεώρησαν εγκληματική ενέργεια το κόψιμο των δέντρων.

Τον περασμένο Ιούλιο το δασονομείο Αιγάλεω, που είναι αρμόδιο για τον πευκώνα της Καραϊσκάκη, έκανε αυτοψία και με έγγραφο που έστειλε στον Δήμο Χαϊδαρίου διαπίστωνε τα εξής: Σε όλα τα πεύκα έχουν κουρευτεί τα χαμηλά κλαδιά πράγμα που ανεβάζει το κέντρο βάρους τους και είναι επικίνδυνα να πέσουν. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι πολλά μαγαζιά, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος, έχουν καρφώσει πάνω τους διάφορα υλικά που αδυνατίζουν τα δέντρα και δημιουργούν παραμορφώσεις, με αποτέλεσμα να σπάνε στην κακοκαιρία. Κάλεσε τον Δήμο να υποχρεώσει τους καταστηματάρχες να απομακρύνουν κάθε είδους παρεμβάσεις πάνω στα πεύκα και απείλησε με κυρώσεις αν δεν γίνει αυτό.

Φυσικά το πρόβλημα των πεύκων υπάρχει και σε άλλα σημεία της πόλης και σε ιδιωτικούς κήπους.

Κάνε το όπως οι ευρωπαϊκές πόλεις

Οι ευκαιρίες για διχασμό ποτέ δεν μένουν αναξιοποίητες από τον Έλληνα… Με την ίδια ένταση το πρόβλημα ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ακούστηκαν σκληρές εκφράσεις. Όμως πότε ωφέλησαν οι απόλυτες θέσεις; Ο προβληματισμός πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα: α) Η πάση θυσία διατήρηση των πεύκων, ακόμα και με κίνδυνο πτώσης, είναι αδιανόητη και καμιά διοίκηση δεν μπορεί να τη ρισκάρει. β) “Ελαφρά τη καρδία” κόψιμο δέντρων θα οδηγήσει σε οριστική αλλοίωση του χαρακτήρα του ιστορικού πεζοδρόμου της πόλης. Ποιος θέλει να περπατάει σε έναν “φαλακρό” πεζόδρομο;

Υπάρχει μέση λύση: Διατήρηση με υποστήριξη των πεύκων σε σημεία όπου αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες (ασφαλώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στις διαβάσεις των πεζών ή μέσα στην Καραϊσκάκη). Απομάκρυνση όσων δέντρων δεν γίνεται να υποστηριχτούν ή γέρνουν πάνω σε κολώνες κτλ.

Ο κ. Στέλιος Σούλιος, δασολόγος και στέλεχος του Διομήδειου Κήπου, εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια επισημαίνει το πρόβλημα του πευκώνα της Καραϊσκάκη και έχει στείλει στην εφημερίδα μας πολλές φωτογραφίες από πόλεις της Ευρώπης, που διατηρούν με υποστήριξη κεκλιμένα ή γέρικα δέντρα, σημεία αναφοράς του αστικού τοπίου τους. Σημειώνει: “Για τη διάσωση των πεύκων και συγχρόνως της ιστορικής φυσιογνωμίας του πεζόδρομου της οδού Καραϊσκάκη, πέραν των πολύ επικίνδυνων πεύκων, θα πρέπει να εξετασθεί η διάσωση και υποστήριξη των υπολοίπων.”

Σίγουρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την υποστήριξη και στην Καραϊσκάκη και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ακριβή λύση (πχ κατάλληλοι κορμοί πωλούνται πολύ φθηνά). Θέληση και ίσως λίγο “ξεβόλεμα” της Υπηρεσίας Πρασίνου χρειάζεται. Αλλά, από την άλλη, και συμβιβασμός με την ιδέα ότι όλα δεν γίνεται να σωθούν.

Επίσης αυτό που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη για τις μετέπειτα ενέργειες, όπως εκφύτευση των ριζών που απομένουν στο έδαφος, φύτευση νέων δέντρων στη θέση τους κτλ.

Αυτή την ώρα έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα από την Υπηρεσία Πρασίνου και το Δασαρχείο ακόμη 30 πεύκα. Η δημοτική αρχή έχει το καθήκον να εξαντλήσει τα περιθώρια να σώσει τα περισσότερα από αυτά. Αλλά και η αντιπολίτευση πρέπει να δείξει αυτοσυγκράτηση στον πειρασμό να υψώνει υπερβολικά τους τόνους από πολιτική σκοπιμότητα.

Μενέλαος Χρόνης